Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
obiektyw do fotografii lotniczej
Autor Wiadomość
Rainbow6 
Nowy
Rainbow6

Wysłany: Sob 24 Maj, 2008   obiektyw do fotografii lotniczej

witam wlasnie stalem sie posiadaczem Canona 400d i w tej chwili stoje przed dylematem wyboru obiektywu. Obiektyw ma byc przeznaczony glownie w fotografii lotniczej (pokazy lotnicze, spotting). Mam na oku dwa modele Canona 70-300 IS USM oraz Canon 55-250 IS. Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek opinie i rady. W tej chwili zwezilem krag poszukiwan do tych dwoch gdyz przeczytalem kilka dobrych opinii na ich temat ale jestem otwarty na inne byc moze mniejsze ale z szybkim AF (rowniez Sigma lub Tamron). Jesli chodzi o cene to +/- 1500zl. Prosze o rady gdyz od przegladania testow itp. mam tylko wiecej pytan niz odpowiedzi a chcialbym juz cos dzialac :)

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Maj, 2008   

na rozpoczęcie przygody to raczej 70-300is usm, ale zaraz wpadną tu inni i będziesz wiedział że lepiej 70-200 (+ ew.t.konwerter) -bo szybszy lub 100-400L bo szybszy i wiekszy zakres :smile:
spotterem jest MM i do niego kieruj pytania. ja zaraziłem się od niego i zamówiłem 100-400L. tylko na wynikibędę musiał poczekać.

goltar 
Optyczny

Jeśli masz na ten cel 1500 zł to Canona 100-400 nie będę Ci polecał (choć to świetny obiektyw do tego celu), napisze tylko że główne kryterium to szybkość i celność AF oraz ogniskowa im większa tym lepiej (chyba że nastawiasz się tylko na duże maszyny to 200-300mm może wystarczyć). Wiele swoich zdjęć w locie robię przy 400mm (+body 40D). Przydaje się także stabilizacja. Ciekawą propozycją w rozsądnej cenie jest nowa Sigma 120-400, ale to i tak więcej niż planowane 1500zł... ale o połowę taniej niż 100-400 ;) Z podanych przez Ciebie wolałbym 70-300. Widział też sporo fajnych zdjęć pasażerów robionych Canonem 70-200 za którym przemawia szybki AF.

ted 
Uczestnik

Rainbow6 napisał/a:
Jesli chodzi o cene to +/- 1500zl.

Jeżeli masz tyle do wydania to proponuje C 70-300 IS USM,mam ten obiektyw i jestem zadowolony.Ma lepszą budowę od 55-250 i jest dłuższy.Na 400D masz na na długim końcu 480 a nie 250 i szybszy AF.Może nie taki jak L-ka ale szybki,cichy i jeszcze IS który w L-ce masz za dwa razy większą kasę.
Za taką kasę ja kosztuje teraz 1800 minus zwrot 180 polecam go każdemu bo taką cenę jest naprawdę wart.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Szkoda, że kolega już wybrał aparat. Za małe pieniądze do spottingu jest rewelacyjny tandem w postaci Nikon D80 i Nikkor 70-300 VR. Pokazy lotnicze wymagają ogniskowych w okolicach 400mm na cropie. 70-300 IS USM nie jest ideałem bo AF ma często za wolny i zawodny. Do wolniejszych maszyn wystarcza, do szybkich (szczególnie przy 400D) może być za słaby. Najwięcej zależy od fotografa i tego musisz mieć świadomość. Jeżeli nie masz dużej wiedzy i doświadczenia to do wyboru są dwa szkła - Canon 100-300 USM (lepszy AF) i Canon 70-300 IS USM (ma stabilizację). Musisz mieć świadomość tego, że Canon to chyba najlepszy obecnie system do spottingu dla zaawansowanego amatora, ale warto wtedy kupić 100-400L.
Ja bym na Twoim miejscu dozbierał na Sigmę 120-400 OS HSM. Jest zauważalnie gorsza w użytkowaniu dla spotterów od 100-400L, ale to lepszy wybór od 70-300 IS USM kosztujący w chwili obecnej połowę tego co L-ka.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Nie 25 Maj, 2008   

MM napisał/a:
Canon to chyba najlepszy obecnie system do spottingu dla zaawansowanego amatora, ale warto wtedy kupić 100-400L.
Rozumiem, że canon jest najlepszy z powodu właśnie niezwykłej przewagi 100-400L nad 80-400VR :) A 70-300VR chyba rzeczywiście mógłby dawać radę z d80, bo co do d70s to pewien nie jestem (chyba że problemy z AF występują tylko z moim modelem)

A tak po za tym, to może Sigma 400/5.6? Może nie ma za szybkiego AF, ale ogniskową nie ma małą, do tego stosunkowo jasna i tania..

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Canon jest najlepszy dla ZAAWANSOWANEGO AMATORA bo ciężko jest przebić jakością zdjęć i ceną zestaw 40D plus 100-400L (a to świetny tandem do spottingu). Natomiast nie znam Sigmy 400/5.6.... jest taka stałka?

mavierk 
never knows best

No jest, pewnie wyprodukowana jako jedna z pierwszych sigm z AF :) Z tego, co wyczytałem, relacja jakość / cena jest na wysokim poziomie, bo co się dziwić w przypadku szkła za 7stów ;) Zdjęcia na pbase pokazują, że cropy 100% nie są użyteczne, tak koło 70% dopiero ;)

http://www.allegro.pl/ite...cena_raty_.html

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Długi tele stałoogniskowy obiektyw.
Sprawdzony, działa w 100% z Canonem 300, 50E, 5, 1
z cyfrowymi może mieć pewne problemy, ale ostrość AF ustawia.
- Ostrzegają delikatnie przed współpracą z body cyfrowymi, więc "errory" są pewnie murowane. Strasznie leciwe szkło wygrzebałeś :wink:
Wygląda podobnie jak moja stara Tokina 400/5.6 - jeżeli działa podobnie i ma podobnej klasy zdjęcia to nadaję się co najwyżej do odganiania przez głodnymi psami. AF w tych starych szkłach był fatalny.

Rainbow6 
Nowy
Rainbow6

dzieki za wszystkie rady chyba jednak zostane przy 75-300 is usm a to ze wzgledu na to iz nie moge czekac i zbierac na L, chcialbym sie obyc z nowym sprzetem i tak se mysle ze chyba nie moze byc az tak zle z tym obiektywem tym bardziej ze wczesniej uzytkowalem Fuji Finepix S6500 i nawet na airshow udalo mi sie zrobic ostre fotki (moze nie wszystkie ale bylo kilka :P ) takze jak ktos mi jeszcze nie podsunie innego pomyslu to zakupie w/w obiektyw jeszcze tylko dowiem sie cos o tych obiektywach o ktorych wspomnial MM i goltar

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Mam nadzieję, że chcesz kupić 70-300 IS USM a nie 75-300 IS USM... Ten drugi jest koszmarny, na szczęście ciężki do kupienia i dlatego chyba zwyczajnie "popełniłeś" literówkę.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 26 Maj, 2008   

MM napisał/a:
Długi tele stałoogniskowy obiektyw.
Sprawdzony, działa w 100% z Canonem 300, 50E, 5, 1
z cyfrowymi może mieć pewne problemy, ale ostrość AF ustawia.
- Ostrzegają delikatnie przed współpracą z body cyfrowymi, więc "errory" są pewnie murowane. Strasznie leciwe szkło wygrzebałeś :wink:
Wygląda podobnie jak moja stara Tokina 400/5.6 - jeżeli działa podobnie i ma podobnej klasy zdjęcia to nadaję się co najwyżej do odganiania przez głodnymi psami. AF w tych starych szkłach był fatalny.

To jest starsza wersja tej optyki. Ostatnią była 400 APO Macro i była całkiem niezłym szkłem. Dosyć popularnym w kręgach fotoprzyrodników. Tylko z cyfrowymi Canonami jakoś tak nie chcą współpracować. Oczywiście obiektyw ma napęd AF - HSM.

Rainbow6 
Nowy
Rainbow6

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   

wlasnie znalazlem cos takiego http://cgi.ebay.ie/ws/eBa...:MEWA:IT&ih=002
oraz
http://cgi.ebay.ie/ws/eBa...e=STRK:MEWA:VRI
no i teraz sie zastanawiam ktory wybrac czy canona czy dozbierac i sigme ? jak ta sigma bedzie wspolpracowala z eos 400d?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Dozbieraj do Sigmy. Zawsze to większy zakres zooma.

krisv740
[Usunięty]

zdecydowanie sigma, ale IMHO nie z tych ofert które zamieściłeś
kupno u sprzedawcy z ratings poniżej 99% to kuszenie losu

Odpowiedz do tematu