Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jako że widzę tylko na jedno oko to zastanawiam się czy nie dostanę lepszej jakości za mniejszą cenę kupując monokular i zyskam sporo na zmniejszeniu wagi.
Będzie używany jako dodatek podczas fotografowania i czasem na spacerach, myślałem nad 8x32 albo 8x42.
Możecie polecić mi jakieś modele max 800zł
To może ja coś powiem bo mam i na codzień używam Opticrona 10x42 BGA
Zysk na wadze i podręczności, w porównaniu z lornetką, jest ogromny.
Jakość jak to w przyzwoitej dachówce. Nie czuję dyskomfortu (czyt. różnicy w jakości obrazu) używając jej na przemian ze średniej klasy porrówkami: rosjanką 7x50 i NVA 10x50.
Niestety ostrzenie lunetki jest dwuręczne Za to przy dobrym chwycie obraz stabilniejszy niż w lornetce
Pozorne pole widzenia to 51st. Dla mnie ok, nie trzeba okiem latać po polu widzenia. Tak tak wiem wszyscy poza mną wolą większe Zawsze można zaszaleć i zamówić DBA. Warto jeżeli różnica w klasie powłok (transmisji?) powali na kolana przy bezpośrednim porównaniu. IMHO ofkors.
Podsumowując mój ulubiony przyrząd optyczny bo zawsze pod ręką. Ilość obserwacji wzrosła niepomiernie - wszędzie go ze sobą noszę
PS: na ptaki, robaki (2m ogniskowanie) i inne zwierzaki jest świetnie! Z astro hm.. ujdzie. Ale myślę, że przez 8x42 nie zobaczysz w typowych warunkach mniej niż przez 7x50.
PS2: w wątku mój post z wrażeniami z pierwszych obserwacji: http://forum.przyroda.org...kow-vt12385.htm
"Niestety ostrzenie lunetki jest dwuręczne"
jaqb moim zdaniem to tylko zaleta można ostrzyc i podążać za obiektem.
Miałem kiedyś Opticrona mono 8x30- każdy monokular z wąskim pierścieniem z tyłu przy okularze i małym odstępem od źrenicy oka to porażka.
jaqb jak jest z głębią ostrości na dalszych obiektach? czy źrenica wyjściowa nie jest jajowata? czy ocenił byś rozdzielczość obrazu 10/10?
Ja się waham między 8 a 10 x na urlop zamiast lornetki 8x25
Girdian [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Lip, 2012
Czy wiecie czym różnią się od siebie poza średnicą obiektywu i długością gwarancji- Opticron Waterproof 8x32LE VS Opticron BGA 8x42? Głównie chodzi mi oto czy jest duża różnica w jakości obrazu.
jaqb jak jest z głębią ostrości na dalszych obiektach? czy źrenica wyjściowa nie jest jajowata? czy ocenił byś rozdzielczość obrazu 10/10?
Ja się waham między 8 a 10 x na urlop zamiast lornetki 8x25
Kogo jak kogo ale mnie o głębię ostrości nie pytaj. Patrz: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=18678 moje posty oczywiście Znaczy jak każda inna dziesiątka.
Co do źrenicy pościnania nie widzę.
Ocena punktowa ostrości ma mały sens bo każdy ma inną skalę. Obserwując ptaki nawet na małym dystansie nie widzę powodów do narzekań. Oczywiście transmisja (wpływająca na kontrast) pewnie bliżej 80 niż 98% Ale i kasa nie jak za sprzęt topowy. Poza tym można spojrzeć na DBA
IMHO masz rację z wyborem BGA w miejsce lornetki kompaktowej. Ja przedkładam dobre mono z przyzwoitą aperturą nad małe dachówki. Wiem, kwestia indywidualna. W każdym razie ja gapienie się na świat wkoło prowadzę przez porrówki, maka i lunetkę na równi
Jedna uwaga. Może sprawa osobnicza - teorii jak z GO dorabiał nie będę - ale dla mnie powiększenie z lornetki daje takie wrażenia jak z mono półtora raza większe. Znaczy odbiór obrazu z mono 10x odpowiada dla mnie lornetce porro 7x. Tak więc brałbym dziesiątkę.
Posiadam monokular Vorteksa 8X36 sprowadzony ze Stanów w cenie ok. 110$.
Obraz jest dobry, sprzęt wożę jako podręczny w samochodzie, używam do obserwacji ptaków.
Ale jeśli chodzi o komfort patrzenia to nie jest dobrze, ostrość trzeba ustawiać z użyciem obu rąk, pokrętło chodzi dość cięzko.
Jako drugi sprzęt podręczny używam lornetki Olympusa WP II 8X25 i muszę przyznać że bardziej mi odpowiada, jest lżejsza, krótsza, dobrze się składa, łatwiej ustawia się ostrość, obraz b. dobry jak za cenę 259 zł (za tyle ją kupiłem).Jest to sprzęcik który można mieć wszędzie ze sobą w kieszeni lub w pokrowcu przypiętym do paska spodni.
Czy wiecie czym różnią się od siebie poza średnicą obiektywu i długością gwarancji- Opticron Waterproof 8x32LE VS Opticron BGA 8x42?
BGA nada się i do robaków (ostrzy z 2m) i od bidy do nieba (c. 70% światła więcej). Waterproof ostrzy z 5m co i do ptaków może być czasem za daleko.
A skoro wymiary i masa podobne, BGA wydaje się być znacznie uniwersalniejszy choć z mniejszym polem. Jakości obrazu oczekiwał bym podobnej. Oba w porównywalnej cenie i robione w Japonii.
kimek27, 8x25 to jednak tylko na dzień, a z apertury 42 już coś po ciemku widać.
Odgrzanie kotleta
Chyba zacznę się rozglądać za monokularem pod kątem "góry-las-woda". Tak, wiem, zaraz usłyszę - tylko lornetka. Tylko że primo różnicę dioptrii mam taką że drugi okular nie ma żadnego uzasadnienia, a po następne primo rozmiar i waga są priorytetami. I tyle w temacie.
Z góry odpuszczam dziwne wynalazki z kompasem namiarowym, brandowane przez Bressera, Celestrona i innych, nawet nie chcę się domyślać gdzie robione. Nie wierzę też w parametry typu 10x25, za rozsądne uznaję ok. 8x40. W tym zakresie widzę powtarzające się nazwy Opticron BGA ew. Waterproof LE, oraz Vortex. Czy są jeszcze jakieś opinie na ich temat z realnego użytkowania [bo w sklepach tylko marketingowy bełkot]? Czy BGA jest uszczelniona i wytrzyma dłuższą styczność z terenem [pisze że wodoszczelna, ale co z dużym zapyleniem] ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10