Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Cze, 2012 cyfrowy kompakt do 1500 zł
Witam! Poszukuję aparatu do 1500 zł przeglądam fora i znalazłem Sony DSC-HX100 , Nikon P510, Fujifilm FinePix HS30, Canon PowerShot SX40 HS i nie wiem co kupić co wy byście mi polecili. Poprzednio miałem Panasonic Lumix DMC-LZ7 ale utopiłem w morzu następnie olympus fe 4000 ale wypstrykał ponad pół miliona fotek i padł i teraz przyszedł czas kupić coś lepszego. Co fotografuje ?wszystko krajobraz, różne imprezy rodzinne (urodziny imieniny) ale przeważnie mosty gdyż na nich pracuje. Pozdrawiam zenek1257
Pozwolę się podpiąć pod temat, ponieważ również szukam aparatu w podanej kwocie. Chciałbym żeby aparat nagrywał w miare dobre filmy, chociaz 720p, ale widze, że z tym ciężko. Zależy mi też na dobrym trybie auto i w miare prostej obsłudze bo nie znam się za bardzo
Mógłbym dołożyć te 200-300 zł jeśli byloby warto.
Już jakiś czas siedze na różnym forach i z moich obserwacji wyłoniłem kilka aparatów:
Wspomniany wyżej LUMIX LX5
Jakość zdjęć dosyć dobra, nawet w trudniejszych warunkach, ale przy filmach przy dużym świetle pojawiają się smugi, co jest bardzo irytujące link, brak też dzwięku stereo.
Olympus XZ-1
Patrząc na sample link wydaję mi się, że jakość zdjęć jest najlepsza z aparatów w tej cenie, z kolei w filmach HD strasznie gubi ostrosc...
Canon PowerShot S95
Patrząc na sample też nieźle sobie radzi, ale filmy 720p tylko 24kl/s
Samsung EX1
Brałem go pod uwagę bo cena spadła do 881 zł, ale filmy kręci tylko w 480p i podobno ma kiepski tryb auto.
Sam już nie wiem, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
Hmm, a jakieś argumenty, które za nim przemawiaja?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Lip, 2012
tomek208,
dcs napisał/a:
Poleciłem S100, bo:
1. ma najdłuższy zoom zaczynający się od ekwiwalentu 24-, a nie jak XZ-1 od 28mm -w zdjęciach krajobrazowych jak i we wnętrzach to ma znaczenie.
2. jest najmłodszy -w sklepach od ponad pół roku. Można się spodziewać jeszcze w tym roku zastąpienie jego konkurentów następcami /XZ-2? może parę miesięcy później/. O ile następcy "w linii prostej" będą /Panasonic może wypuści 4/3 z niewymiennym obiektywem, a Oly ma matryce od Panasa/.
Tu są daty premier -w sklepach na ogół trochę później http://www.optyczne.pl/po...=1288&add3=1152
3. Następcy pewnie dostaną Full HD i matryce CMOS /o większej rozdzielczości/ -czyli to, co już dzisiaj ma Canon S100.
http://www.dpreview.com/reviews/canons100/10 -zamiast S95 wybierz TL500 (EX1) Tu możesz zmieniać w lewym górnym rogu: JPEG/RAW, czułość. Przesuwając myszką po dużym zdjęciu wybierasz interesujący cię jego fragment.
Szczerze mówiąć po porównaniu sampli wydaje mi się, że S95 ma lepszą jakosć obrazu niż s100.
Martwi mnie też występujący zarówno w s95 jak i s100 problem z obiektywem, powodujący wyłączanie się aparatu. Czy ktoś spotkał się z tym?
Tu trochę wiecej link, link2,link3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9