Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 14 Lip, 2012 Prośba w wyborze lustra z aktualnej oferty EuroAgd
Witam
Obecnie fotografuję FujiFilm S2000hd. Mam ten aparat już tak długo że zauważam jego niedoskonałości. Zastanawiam się nad zakupem czegoś z aktualnej oferty Euro Agd w kwocie do 2200.
Do wyboru mam :
Canon EOS 1100D + 18 - 55 DC III mm
Canon EOS 1100D + 18 - 55 mm II IS
Nikon D3100 body + 18-55 VR
Pentax K-r + DAL 18-55 mm
Sony SLT-A37K
Jeśli chodzi o cechy aparatu które chciałbym żeby posiadał to
zasilanie najlepiej z AA i możliwość zastosowania zamienników obiektywów.
Proszę o opinie
Dzizas, a dlaczego akurat tam? Kup gdzieś w necie taniej. Którykolwiek ci się z nich podoba, lub który dostaniesz najtaniej. Możesz też nie lubic Sony bo Twojemu ojcu walkman się kiedyś zepsuł, nie chcieć się snobować z Nikonem, nie chcieć mieć Canona bo wszyscy to mają lub nie być przekonanym do Pentaxa bo to nisza (aby mi nikt tu nie robił wykładu o wątpliwej prawdziwości czy sensowności tych tez) - wolno Ci i nie bedzie miało to większego wpływu na wynik Twojego fotografowania.
Wysłany: Sob 14 Lip, 2012 Re: Prośba w wyborze lustra z aktualnej oferty EuroAgd
SlawekZ napisał/a:
Zastanawiam się nad zakupem czegoś z aktualnej oferty Euro Agd
Po co tak się ograniczać? Jakieś raty-niby-zero-procentufff?
SlawekZ napisał/a:
Jeśli chodzi o cechy aparatu które chciałbym żeby posiadał to
zasilanie najlepiej z AA
Wśród lustrzanek jedynie Pentax to oferuje. Inna sprawa, że jest sporo innych ważniejszych czynników, któe moga być istotne w późniejszym użytkowaniu...
SlawekZ napisał/a:
i możliwość zastosowania zamienników obiektywów.
Co to są "zamienniki obiektywów"? Każda lustrzanka może korzystać z obiektywów ze swojego systemu oraz z obiektywów firm trzecich jeśli są produkowane w wersji na dany bagnet. Dochodzi jeszcze możliwość podpinania różnych staroci i szkieł pod inne mocowania poprzez przejściówki, oczywiście nie wszystkich i z pewnymi ograniczeniami.
Moja sugestia - zapoznaj się lepiej z tematem zanim coś kupisz, bo póki co będzie to czysto przypadkowy wybór.
Przy tym sklepie upieram się nie bez powodu. Dysponuję ograniczonymi funduszami 1500 zł - resztę chcę rozłożyć na raty a w sieci raczej z tym trudno.
Aparat chcę zmienić nie dla 'panującej wszędzie mody na lustro' tylko dlatego że akurat teraz przytrafia mi się finansowa okazja.
Fotografią interesuję się od dawna fotografując nie tylko ciocię na imieninach.Dlatego kupując lustrzankę z 'dolnej półki' wolę zapytać kogoś z doświadczeniem o pomoc w wyborze jak najlepszego dla mnie aparatu.
resztę chcę rozłożyć na raty a w sieci raczej z tym trudno.
Przesadzasz.. większość internetowych sklepów (ale tych poważnych, anie firm "krzak") daje taką możliwość. A jak nie to idziesz po kredyt gotówkowy do oddziału jakiegoś "towarzystwa kredytowego" i już...
SlawekZ napisał/a:
wolę zapytać kogoś z doświadczeniem o pomoc w wyborze jak najlepszego dla mnie aparatu.
Mam ten aparat już tak długo że zauważam jego niedoskonałości.
A możesz się podzielić tymi spostrzeżeniami? Będzie prościej dobrać sprzęt...
W obecnie posiadanym aparacie strasznie denerwuje mnie np.czas reakcji na spust migawki i ilość zdjęć na sekundę, ręczna regulacja ostrości strasznie niewygodna. Polega na przytrzymaniu przycisku +/-EV oraz operowania dźwignią W/T. Problem niedoświetlania podczas makro i mały zakres ustawienia przesłony - praktycznie żaden bo tylko dwie możliwości.
Możesz wziąć jakikolwiek aparat.
Co do ręcznego ostrzenia - to zależy od obiektywu, są takie, którymi się cudownie ostrzy ręcznie i są takie, gdzie jest to droga przez mękę...
P.S.
Co rozumiesz przez niedoświetlenie przy macro?
Żeby wykonać to zdjęcie, czyli ostrość na pierwszy plan obowiązkowo muszę włączyć tryb makro. Ręczna regulacja ostrości bez makro nie pozwala na uzyskanie 'rozmazanego' drugiego planu.
[ Dodano: Sob 14 Lip, 2012 18:39 ]
RB napisał/a:
Możesz też nie lubic Sony bo Twojemu ojcu walkman się kiedyś zepsuł
Mój ojciec nigdy nie posiadał walkman`a - muzyki słuchał w lampowym radiu i na szpulowym magnetofonie, który do dziś pamiętam. Dodaję dla określenia swojego wieku
SlawekZ, nie przejmowałbym się tym "makro"... Jak już mozer napisał uzyskać coś takiego na standardowym obiektywie w lustrzance nie jest wcale wybitnym osiągnięciem
SlawekZ, standardowa rada - pobaw się w sklepie tymi aparatami i zobacz który Ci najlepiej leży w ręce i który Ci się najwygodniej obsługuje. Reszta różnic to detale - chyba, że masz w perspektywie plan rozwoju obiektywowego...
No, Sony to SLT a nie SLR, ale jak ktoś nie ma sprecyzowanej opinii na ten temat to czemu nie
SlawekZ, jak wrzucasz jakieś zdjęcie czy link do zdjęcia, to postaraj się żeby miało zachowany exif. Na pewno ułatwi to analizę co ewentualnie poszło nie tak jeśli chodzi o ekspozycję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,59 sekundy. Zapytań do SQL: 14