Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 Pierwsza lustrzanka + obiektyw do portretów
Witam,
chcę zakupić jakieś body (raczej nowe) plus jasną stałkę do portretów.
Od jakiegoś czasu czytam fora, testy itp. i z póki co najlepszą opcją wydaje mi sie Pentax K-r + Pentax FA 50 mm f/1,4 lub Nikon D5100 + NIKKOR AF-S 50 mm f/1,4G.
Mam nadzieje, że nie pomyliłem nazw obiektywów, w każdym razie chyba pasuje mieć coś z AF, bo głównym obiektem fotografowania ma być trzylatka.
Zestaw chce kupić głównie z myślą o żonie. Będzie to pierwsza lustrzanka, natomiast przez kilka dni obcowała ona z Canonem 600D + Canon EF 50mm f/1.4 USM i taki zestaw bardzo jej się podobał.
Co radzicie? Który z ww. zestawów będzie lepszy? A może jakiś inny w podobnych pieniądzach? Chciałbym kupić nowe body i używany obiektyw jak się uda, choć ostatecznie pewnie i nowy na fakturkę byłby ok.
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 Re: Pierwsza lustrzanka + obiektyw do portretów
A koniecznie ta 50ka? Jak już ma być tylko stałka, to poleciałbym w "standard" dla APS-C czyli np. D5100 + 35/1.8G. Tutaj akurat Pentax nie ma się za bardzo czym pochwalić, bo taki DA 35/2.4 uważam jednak za lekką ściemę...
Zastanów się też czy na pewno nie wziąć jednak korpusu w komplecie ze szkłem klasy 18-55/3.5-5.6 oprócz tej stałki - będzie to kosztować grosze, a w razie czego da dostęp do innych ogniskowych. Oczywiście zaraz ktoś napisze, ze ta stałka więcej nauczy
Body brałbym z kitem - to na pewno.
Koniecznie 50 chyba nie musi być. Napisałem tak, bo tylko z taka stałką miałem do czynienia, plus są we w miare znośnych pieniądzach.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012
mazbasi,
Nikon D5100 + NIKKOR AF-S 50 mm f/1,4G + 35/1.8G.
Z samą pięćdziesiątką może być słabo, chyba że mieszkasz w pałacu i skraje komnat leżą w innej strefie czasowej. /albo nie przeszkadzają ci ciasno kadrowane zdjęcia bez otoczenia / kontekstu sytuacyjnego.
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 15 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze myślę, że Canona sobie odpuścić, bo w tych pieniądzach nie znajde porównywalnie dobrego zestawu?
To zależy - tak naprawdę możesz nie dostrzec żadnych różnic Kwestia potrzeb, doświadczenia i podejścia do fotografii.
dcs zaproponował fajny zestaw. Ewentualnie może D5100 + 18-105/3.5-5.6 + 35/1.8G + 50/1.8G. Co prawda 50ka ciemniejsza, ale dędą wtedy i niezłe budżetowe stałki i "uniwersalny spacerzoom"
Zresztą znasz swój budżet i możesz określić na co możesz sobie pozwolić, bo albo ja coś przeoczyłem albo nie podałeś żadnych konkretnych kwot...
Liczyłem max około 3500 brutto za zestaw, czyli 2100-2200 za body i w granicach 1200 za obiektyw, ale zdecydowanie im taniej tym lepiej, więc na początek na pewno brałbym kit + jakaś stałka, a ewentualnie później dokupiłbym kolejny...
dcs [Usunięty]
mazbasi,
Porównaj w sklepie możliwości /zooma/ obiektywów 18-55 i 18-105.
Myślę, że ten drugi bardziej przypadnie do gustu /uniwersalność/ -szczególnie jak chcesz go uzupełnić obiektywem/wami stało ogniskowym/i.
Tutaj akurat Pentax nie ma się za bardzo czym pochwalić, bo taki DA 35/2.4 uważam jednak za lekką ściemę...
W stosunku do 18-55? Niekoniecznie... Poza tym, zawsze można kupić FA35/2, FA31/1.8, czy w końcu Sigmę 30/1.4...
A do tego jest jeszcze nowa DA50/1.8, a miało być coś portretowego przecież... Tyle, że K-r jest gorszym korpusem od D5100...
lotofag napisał/a:
Oczywiście zaraz ktoś napisze, ze ta stałka więcej nauczy
Bo nauczy...
mazbasi napisał/a:
Body brałbym z kitem
Body brałbym w kicie - patrz stopka.
dcs napisał/a:
Ten zestaw byłby najlepszym rozwiązaniem, IMHO. Zwłaszcza, że ma być coś "do portretów".
dcs [Usunięty]
jaad75,
jaad75 napisał/a:
dcs napisał/a:
Ten zestaw byłby najlepszym rozwiązaniem, IMHO. Zwłaszcza, że ma być coś "do portretów".
Dla większego zróżnicowania długości ogniskowych wolałbym NIKKOR 50/1,4G + Sigmę 30/1.4. Podkreślam: nie chodzi o światło. /Nowy Nikkor 28/1.8G niestety sporo droższy./
Specjalnie z myślą o Aps-c zostawiłem sobie Voigtlandera 58mm.
Z 28mm, czy 35mm będzie się świetnie uzupełniał.
Przyznam szczerze, że zanim założyłem ten temat, to faworytem był Pentax K-r.
Z tego co widzę piszecie, to jednak w tej klasie D5100 jest liderem...
Jeśli do tego body miałbym wybrać tylko jeden obiektyw z dwójki 50/1,4, 35/1,8 to który powinienem wybrać? Na dwa raczej nie będzie mnie stać na starcie...
Jeśli do tego body miałbym wybrać tylko jeden obiektyw z dwójki 50/1,4, 35/1,8 to który powinienem wybrać? Na dwa raczej nie będzie mnie stać na starcie...
35 nie jest za krótki?
35mm na APS-C to "standard". Raczej obawiałbym się czy 50mm nie będzie za długi, wszak to już krótkie tele dla tej matrycy - stąd wcześniejsze wtrącenie dcs o pałacowych komnatach (w sensie: czy masz tyle miejsca w pokoju żeby się odsunąć)
Tak w ogóle, to możesz wybrać wersję 50/1.8G - zawsze parę groszy zostanie w portfelu. Chyba że koniecznie potrzebujesz/napaliłeś się na f/1.4
Ostatnio zmieniony przez lotofag Nie 15 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co widzę piszecie, to jednak w tej klasie D5100 jest liderem...
Ma po prostu lepszą matrycę - 12MPix z K-r to już leciwa konstrukcja. Najlepszym body w tej klasie jest następca K-ra, czyli Pentax K-30, ale z racji tego, że to nowość, to za korpus musisz zapłacić 2900zł. Dodatkowo w Nikonie masz właśnie tanią (i dobrą) 35/1.8, w Pentaksie jest równie tania, ale prawie o działkę ciemniejsza.
mazbasi napisał/a:
35 nie jest za krótki?
Jako jedyna portretówka - zdecydowanie. 50-tka do portretów będzie dużo bardziej uniwersalna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9