Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test czterech lunet obserwacyjnych klasy 65 mm
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Nie 15 Lip, 2012   

kivirovi zapomniał jeszcze dopisać, że wynik działania tego algorytmu astrologicznego typującego sprzęt idealny, powinien być do kupienia na tajnym przetargu organizowanym co tydzień przez Aptecznych wśród zaprzyjaźnionych dystrybutorów i sklepów, w korelacji z algorytmami analizującymi stany magazynowe, co trzeba szybko wypchnąć, na co przychodzi przecena itd. :)
Chyba jednak nie o to Arkowi chodzi. To już pewnie ten status laboratorium bardziej by mu się spodobał. Co do przetargów instytucji to tam się w ogóle bierze pod uwagę chyba inne kryteria. :twisted:

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Dzis portal optyczne jest jak internet do 2000r. Mamy informacje pogrupowane w foldery: aparaty, lornetki, obiektywy, kazdy sobie moze poszukac danych i wybrac jego zdaniem najlepszy produkt. Dlatego na poczatku z internetu korzystali zwlaszcza naukowcy a z optycznych korzystaja podobnej klasy specjalisci.

Potem pojawilo sie google ze swoim algorytmem i jakos nie widze, zeby sie sytuacja przez to pogorszyła. Nawet mimo, ze maja linki sponsorowane to ludzie je lubia. I właśnie taka wizję rozwoju proponuje Arkowi. Zwlaszcza, ze ma userów o których marza firmy a przymiera głodem i ledwo jakos sobie spektrofotometr kupil.

Jak nie bede tu wchodzil przez poł roku a potem wygram kase i bede chcial kupic najlepszy sprzet to nie bede mial pojecia czego szukac i miesiacami bede musial tu znow studiowac. Na takie bzdety zwykly czlowiek nie ma w XXIw czasu i po to jest mu właśnie "sprzętowa swatka".

Oczywiscie, ze algorytm można sprzedac. Tak jak można kupczyc danymi osobowymi i własnym ciałem. Na krótką metę przynosi to ponoć pokazne zyski. Na dłuższą sie nie opłaca. Wybór jest jednak wolny. Ja proponuje zarabiac w ten sposob, zeby firmy płaciły za test, a jak sprzet wypadnie dobrze to je dopiero algorytm doceni. Jak nie zapłaca za test to sie ich sprzet pojawi na liscie bocznej: to może cie zainteresować, ale tego nie znamy, jak znajdziemy czas to przetestujemy. Teraz ktos kto z mozolem znajdzie na optycznych cos co go interesuje idzie spokojnie do wyszukiwarki, porownywarki lub sklepu i kupuje bez zadnej wdziecznosci dla pracy optycznych.

dcs
[Usunięty]

kivirovi,

kivirovi napisał/a:
na poczatku z internetu korzystali zwlaszcza naukowcy a z optycznych korzystaja podobnej klasy specjalisci.

-Mam zgoła odmienne obserwacje.

Dla laika, jakim jestem, test lunet w takiej formie jest wystarczający.
Powiedzmy krótko: na te modele wymagający, obeznani podglądacze nawet nie spojrzą.

Przydałyby się rankingi /jak w lornetkach/ dla większości internetowej poszukującej szybkiej informacji -porównania.
Dobrze by było, jakby tabelki rankingu zawierały więcej szczegółów punktacji pogrupowane w: Jakość wykonania, Jakość optyczną /i może Zgodność z deklarowanymi parametrami/

Takie rankingi wg parametrów /z podanymi aktualizowanymi cenami -choćby z jednego sklepu/od jednego dystrybutora -o porównywarce cenowej nawet nie myślę, ale obecność ofert wielu sklepów -umów z nimi mogłaby być źródłem dochodu/ + "Rekomendacje Optyczne.pl".

Na allbinos.com podajecie polskie ceny. Dla Angola, czy Jankesa to żadna informacja. Może zaproponować wielu sklepom miejsce w porównywarce [po promocyjnych cenach na początek], w ostateczności współpracę z już istniejącą /-tyle, że to już nie zarobi/ tak aby wyświetlane były ceny z kraju internauty - na początku UK, potem pewnie USA /sami wiecie ile macie skąd odsłon/

[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 17:19 ]
dcs napisał/a:
...Jakość wykonania, Jakość optyczną /i może Zgodność z deklarowanymi parametrami/

...Komfort użytkowania.

komor 
Moderator

kivirovi napisał/a:
Dzis portal optyczne jest jak internet do 2000r.

Z jednym, z tego co napisał kivirovi, mogę się zgodzić zupełnie bez zastanowienia i bez dalszych przemyśleń, których w temacie lunet niewątpliwie nie mam, bo zupełnie nie moja działka. Mianowicie, że na 100% warto zainwestować w nieco nowocześniejszą oprawę internetową tych informacji i danych, które już na portalu zgromadzone są (a jest ich przecież sporo, uzyskanych w pocie czoła). Chodzi mi o te wszystkie wodotryski Web 2.0, które widać na niektórych portalach zagranicznych. Ot, tu mechanizm automatycznego oglądania wycinków 1:1 z wybranych, przetestowanych aparatów, gdzie tupnięcie w nowe miejsce kadru automatycznie uaktualnia nam wyświetlanie cropów we wszystkich wybranych aparatach. Tam możliwość wyświetlenia obok siebie wykresów rozdzielczości czy aberracji paru wybranych szkieł, żeby bezpośrednio sobie porównać bez otwierania zakładek w przeglądarce, itd, itp. Jest tego więcej i wszystko to jest do zrealizowania już na bazie posiadanych danych testowych.
To są takie rzeczy, w które można zainwestować (niestety) pieniądze bez angażowania cennego czasu redaktorów-testerów (czyli nie kosztem nowych testów), a które mogą znacznie ułatwić i uprzyjemnić korzystanie z informacji drzemiących w trzewiach portalu.

dcs
[Usunięty]

komor,

O tak.

Większa czytelność /rozmiar czcionki, szata/ tego http://www.allbinos.com/rankings.html

/Dlaczego ranking użytkowników jest nad waszym?/

kivirovi 
Optyczny

komor, moim zdaniem wcale nie chodzi o taka funkcjonalnosc. Dzis portal jest baza danych a nie ma funkcjonalnosci prostego korzystania z nich.

Optyczne potrzebuja moim zdaniem takiej wtyczki, ktora spowoduje przypływ masowego odbiorcy, a nie lepsza funkcjonalnosc dla tych kilkdziesieciu co juz tu sa. Przynajmniej jesli portal ma zarabiac iloscia odslon. Stad mysle, ze zamiast browserowania licznych zakamarków storny przydałoby sie aplikacja ktora mowi mniej wiecej czego potrzebujesz i wyswietla linki gdzie sa te informacje. Dzis tak działa np. cokupic ale to jest zenada, bo mozna pompowac wyniki wybranego sprzetu.

Zreszta, wyniki testow sa jawne, ktos moze jej ukrasc i sam zrobic taka aplikacje.

Ceny swiatowe musza byc regionalizowane i da to chyba najlepiej google.

Co do lunet można pójśc taki tropem, ze nie robisz testow tylko przeglądówki, ale wtedy trzeba pojechac po cenie. Bo z punktu widzenia uzytkownika nie jest wazne czy srednica, powiekszenie albo mocowanie okularów sa takie same, tylko co moge kupic za moje pieniadze. Tak jak nie chwalac sie ja zaproponowałem tu:

Lornetki
Lunety

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

Wysłany: Pią 27 Lip, 2012   

Powiem tak. Żaden ze mnie zawodowy podglądacz, ale postanowiłem zmienić wysłużoną lunetę radziecką (nie mam jej pod ręką ale chyba to jest coś w stylu 20-45-40 lub 45) na coś fajniejszego.
Jako że używam sporadycznie to nie chciałem wydać za dużo kasy, więc zdecydowałem się na opisywaną Deltę.
Parę pierwszych wrażeń (będzie chaotycznie): W porównaniu do radzieckiej - obraz bajka. Duży i jasny a wydawało mi się kiedyś że ta radziecka już była fajna :-)
Faktycznie dosyć kompaktowa, choć ciut gruba a mam dosyć wielkie łapy. Generalnie wygoda na plus.
Jestem dosyć stabilny to ze standardowym okularem 15-45 gdy nie mam zadyszki dosyć wygodne obserwuje się z ręki. Zresztą głównie tak używam lunety. Na żaglówce gdy jest fala trochę już telepie, ale przy 15-20 wygodnie się trzyma i da się patrzeć.
Trochę jeszcze się przestawiam na namierzanie celu po przejściu z prostej na kątową, ale idzie mi coraz lepiej :-)
Minus to brak przedniego dekla. Musiałem ukraść jeden pentaxowi.
Walizeczka fajna ale u mnie przyda się do czegoś innego. Luneta chodzi w plecaku.
No i teraz nie wiem co mam napisać bo nie wiem czy mam być szczęśliwy czy nie.
Zamiast pokrowca, na którym mi trochę zależało dostałem adapter do okularów 1.25'.
Nie mam takiego okularu na razie to na razie się nie cieszę. Może jak się zdecyduję na kupno jakiegoś to będę zadowolony. Na razie nie mam pomysłu na okular. Więc chyba wolałbym pokrowiec.
Zatem jak ktoś będzie kupował to trzeba sprawdzić w ofercie który zestaw się dostaje.
Ja nie sprawdziłem, bo myślałem że pokrowiec jest zawsze.
Spytam dystrybutora. Jak nie zedrze ze mnie za bardzo za ten futerał to to będę ich chwalił wszem i wobec :-)

kivirovi 
Optyczny

o matko boska, Euzebiusz ma lunete :shock:

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

kivirovi,
Teraz nawet dwie :-)

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 28 Lip, 2012   

Euzebiusz napisał/a:
Minus to brak przedniego dekla.

Ejże, w moim komplecie jest!
Euzebiusz napisał/a:
Zamiast pokrowca, na którym mi trochę zależało dostałem adapter do okularów 1.25'.

:shock: Najwyraźniej kontrola jakości pakowania leży, skoro są takie różnice między egzemplarzami. Ja dostałem futerał, adaptera zaś nie mam. Może zadzwoń do Delty i zamienią jedno na drugie?

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

komor napisał/a:
Najwyraźniej kontrola jakości pakowania leży

Właściwie to nie wiem co leży bo po rozpakowaniu worka okazało się że to nie adapter tylko taki pierścień T2 do mocowania lustrzanki. Widzę że za 39 zyla można dokupić redukcję T2->bagnet lustrzankowy. Może sobie dokupię do pentaxa albo do canona i pobawię się w digiscoping chociaż nie zamierzałem. Ale 39 złotych to nie majątek, żeby nie spróbować :-)

kivirovi 
Optyczny

g...no z tego bedzie
jak masz kompakt to spróbuj z nim, albo przyłóż jakąś stałkę typu ltd 40-70 do okularu.

Euzebiusz 
Rozmowny
fanatyk

kivirovi napisał/a:
g...no z tego bedzie

Przynajmniej konkretnie :-)

W ofercie handlowiec napisał:
"w zestawie adapter pozwalający na stosowanie dowolnych okulararów astronomicznych w oprawie 1,25""
Jako że nie mam nic na 1,25 to pomyślałem o tym, że dokupię, że będzie wesoło

No ale skoro się okazało że przysłali coś innego niż napisali to kombinuję. Nie to żebym się strasznie palił do tego bo chyba i tak ciężko coś upolować, ale skoro są możliwości to myślę czy nie popróbować :-)

PS. Tylko czy taki okular pentaxa warto kupić (jeśli przyślą adapter), bo to tysiąc złotych. Niby nie majątek w porównaniu do cen obiektywów np. LTD. Ale jeśli chodzi o długie ogniskowe do zabawy ok tysiąca złotych można kupić jakiś obiektyw zwierciadlany. Teraz się zastanawiam czy lepszy efekt da luneta z okularem podpięta do lustrzanki czy np. manualny zwierciadlak typu 800/8 lub 1000/10? Kiedyś miałem zwierciadlaka 500/5,6 ale nie był zachwycający. Po podłączeniu lunety pentaxa (wprawdzie 80mm) z ww. adapterem widziałem w necie parę niezłych "digiscopów"

[ Dodano: Sob 28 Lip, 2012 16:25 ]
kivirovi napisał/a:
albo przyłóż jakąś stałkę typu ltd 40-70 do okularu

Akurat miałem 35mm LTD pod ręką. Tylko takie przykładanie lustrzanki jest mało poręczne. Wolałbym jakiś zestaw monolityczny :-) Wygodnie pewnie byłoby z dedykowanym okularem i jakość może trochę lepsza niż to:
Ostatnio zmieniony przez Euzebiusz Sob 28 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Jak na razie moje doświadczenia ED65 z lustrem są takie sobie jeśli chodzi o jakość. Ale nie poddaję się. U mnie adapter do lustrzanki z dingsem do EOS to osobna pozycja na fakturze (tzn. jedna z tych rzeczy jest na fakturze osobno), niemniej pokrowiec przyszedł w komplecie, niezamawiany osobno.
Nie da się też ukryć, że informacja o pokrowcu w teście znalazła się przeze mnie, bo ja ostatnio zamowiłem tę lunetę, więc uznaliśmy, że mój komplet jest najbardziej aktualny. Egzemplarz, który przyszedł do Arka (kiedyś wcześniej) nie miał pokrowca.

kivirovi 
Optyczny

Winieta jest bo uzyles zbyt szerokiego obiektywu, ale jak na pierwsze próby digi nie jest zle.

Ogólnie to strasznie mieszasz z adapterami, bo mozliwosci jest wiele.
1. przykładasz obiektyw do okularu i fotografujesz, zdjecia dałeś powyżej. Jak ci sie z reki nie podoba, to kup Baader adapter uniwersalny (150zł)
http://deltaoptical.pl/bl...65mm,d1976.html
http://deltaoptical.pl/bl...e-ii,d1614.html
Powstanie o zestaw tego typu:
http://www.youtube.com/watch?v=5Ukvy_RSyOY
2. Przykładasz body do okularu przez T2/PK (Adapter kosztuje 100zł w DO) i fotografujesz, tu bedzie cienizna
3. Wyjmujesz okular, wkręcasz ten adapter 1,25 który ci dali a do niego wkładasz ten, ktory pokazałeś na zdjeciu, pod to body i fotografujesz jak ob. manualnym. Bedzie lepiej ale nie na tyle, zeby sie opłacało dac 1000zł za ów adapter, IMO.

Odpowiedz do tematu