Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Lip, 2012 Lornetka/monokular z dużą odległością od oka
Witam!
Jak w temacie poszukuję sensownej lornetki do 500 zł. Ma być to luneta obserwacyjna do zastosowań w zabawie strzeleckiej - ASG.
Znam się trochę na lornetkach, gdyż siedzę w fotografii, czytałem także temat o polecanych lornetkach oraz artykuł o parametrach lornetek, ale przebijanie się przez te wszystkie lornetki w poszukiwaniu takich z odpowiednimi parametrami nie zastąpi rady znawcy tematu Nie chcę się zawieść na sprzęcie.
Zastanawiałem się też nad lunetą używaną do karabinów np, mają one dobre parametry, ale nie są tak poręczne. W ostateczności kupię taką.
Prosiłbym o propozycje
Z góry dzięki
EDIT: Zobaczyłem, ze w temacie wyżej ludzie pytają o takie rzeczy... jeśli tutaj przeszkadza, to proszę moda o przeniesienie. Pzdr
Obecnie nie ma raczej problemow z odległościa od oka w lornetce. Trudno znaleźć cos co by nie spełniało założen. Na monokularach sie nie znam, możesz spojrzec we wspomniany wątek, tam polecają monokular Opticron i Vortex. Ja raczej zaufałbym Vorteksowi. Monokular się mało nadaje do patrzenia dłużej niż ok. minuty. Obserwacja przez lornetkę jest znacznie bardziej komfortowa.
Co do lornetki, to nie za bardzo wiem jakie sa wymagania w tego typu zabawie. Czy jest to raczej obserwacja w nocy czy w dzien i czy na duże odległości. Jesli w nocy to polecałbym 7x35, 7x42 lub 8x42 jeśli w dzien to 8x30.
NA słabe światło to bym proponował 7x35 i w tym rozmiarze w zasadzie liczy sie tylko Nikon EX. Niestety jest to duża lornetka porro.
Jeśli poszukamy w dachówkach to znajdziesz cos o bardziej kompaktowych rozmiarach, choc podobnej wadze. Jak sądze potrzebna ci raczej mała lornetka. z 8x30 najmniejsza jest Vixen Atrek 8x32 (500zł) i Celestron LX Outland (450zł). Atrek widziałem 10x50 a z LX 8x42 ale nie sadze, żeby były różnice. Vixen jest firmą znacznie solidniejszą, a ta lornetka bardzo dobrze wykonana i jasna. Jej największą wadą jest zauważalna aberracja chromatyczna. Celestron ma niższą AC ale jest chyba mniej solidnie wykonany. Możesz też popatrzeć na modele o innych parametrach, jeśli rozmiary ci nie przeszkadzają. Jeśli przektoczenie budzetu o 150 zł to nie problem to zwycięzcą testów jest Vixen New Foresta. Lornetka dość spora w rozmiarach, ale bdb optycznie. Ciekawa może być seria Vortex Diamondback, ale jej nie widziałem. Crossfire moim zdaniem jest słabszy niz Atrek i LX.
Jeśli chodzi o Celestron Outland LX 8x32 to 3 tygodnie pytałem o niego na lornetki.pl i napisali mi, że nie jest już produkowany... Atrek ma trochę małe pole widzenia. Mi osobiście już od jakiegoś czasu chodzi po głowie Opticron Discovery WP PC 8x32 chyba najmniejsza i najlżejsza lornetka klasy 8x32 (obudowa praktycznie jak Atrek, pole widzenia za to 7,5').
Vixen – ATREK - 8x32
"odległość źrenicy od oka: 18mm"
Celestron LX Outland
"odległość od oka: 18 mm"
Szukałem też wartości dla Vixen New Foresta HR 8x32 WP, ale nie znalazłem.
Na tym właśnie polega mój problem. Odległość szybki moich gogli od oka wynosi nieco ponad 2 cm (liczę też grubość szybki). Mógłbym ewentualnie przerzucić się na okulary, ale wydaje mi się, że odległość nadal pozostanie w granicach 2 cm.
Lornetka generalnie będzie używana w lesie, więc musi być w miarę jasna. Dystans do 150m maksymalnie. Kontrastowa, aby człowiek rzucał się w oczy Wydaje mi się, że jakby miała 24mm lub wyżej, to by była w miarę komfortowa. Pojadę do sklepu i sprawdzę jak to w praktyce wygląda przed kupnem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10