Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mozer, ale fakt faktem, że stare szkła byly optymalizowane pod dany zakres odległości ostrzenia - np. stare makro były kiepskie w nieskończoności, portretówki zresztą też... Czy ma to związek z korekcją aberracji sferycznej, to akurat nie wiem, ale być może...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Lip, 2012
jaad75,
Ja tego taki pewien nie jestem, że z dzisiejszymi jest inaczej.
Tylko kiedyś były też testy na małych skalach odwzorowania.
Optyczne robi wszystko na dużych /inni też/ -to dlaczego makro mają nie wychodzić najlepiej /nie tylko dla tego oczywiście/.
Jak Nikon wypuszczał 28/1.4 AF-D to pływający element był dla lepszej jakości dla małych odległości -tak pisali /dodatkowo ma asferyczną soczewkę/.
Nie rozumiem połowy z tego co piszecie. Pewnie nawet więcej niż połowy.
Macałem dziś D5100 i w sumie się trochę zawiodłem, bo strasznie małe to body. Ja mam ponad 190cm i duże dłonie i dolne 2 palce nie miały co robić. Podobnie przy 600D.
Żonie jednak spasował, więc pewnie się zdecyduję na D5100. Szkoda, ze nie mam w okolicy nigdzie D90 dla porównania.
a odnosnie tamtej dyskusji to problem byl taki, ze sie ktos wybierajacy miedzy C i N spytal, z jakim systemem m42 beda sie lepiej sprawowaly, a tobie nie przypasowalo ze odpowiadajac mu, ze C, wspomnialam o nikonowskich manualach.
Pudło, nie o to chodziło. Ale już wtedy nie mogliśmy dojść do porozumienia, więc nie spodziewam się, że teraz będzie inaczej.
Tak czy owak, gdyby kanonierzy się tak nadymali za każdym razem, kiedy Jaad pisze o kiepskim DR Canonów, jak nikonierzy się nadymają, gdy ktoś wspomina o braku silnika w EL Nikona, to chodzilibyśmy cały czas jak balony. A ponoć to kanonierzy są pozerami łasymi na czerwone paski i takie tam… Więcej luzu może i dystansu do ulubionego systemu.
komor, no to w takim razie co ci nie podpasowalo, to ze nie wspomnialam o braku silnika u N gdy sie uzytkownik pytal o szkla manualne? mam wkleic link do tamtej dyskusji czy sam poszukasz? bo ja ja znalazlam i przeczytalam ponownie na wypadek gdyby mnie pamiec zawodzila. jedno sie zgadza, nadal sie nie rozumiemy
moronica, nie ma sensu tego ciągnąć, a już na pewno nie w tym wątku, tylko w tamtym. Tak czy owak, proponuję więcej dystansu. Nikon to świetny system, więc spoko.
I tu właśnie widać, że chyba lepiej powinien mi leżeć w ręce D90, bo ma wyższą tę część, którą trzyma się prawą ręką...
W sumie D90 jest gabarytowo bardziej zbliżony do 600D, który też jakoś idealnie mi nie leżał, ale może za dużo wymagam. Żonie pasowały oba, czyli D5100 i 600D.
Dzięki za linka.
[ Dodano: Sro 18 Lip, 2012 13:35 ]
Przejrzałem sporo przykładowych zdjęć i jednak wezmę D5100. Może z czasem stwierdzę, że warto przesiąść się na coś z wyższej półki, ale póki co mam nadzieję, że wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10