Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON SPORTER EX 12x50 czy Nikon Action VII 12x50 EX CF
Autor Wiadomość
tomek8080 
Początkujący
tomek80

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012   NIKON SPORTER EX 12x50 czy Nikon Action VII 12x50 EX CF

Witam
Jestem tu nowy.Mam zamiar kupić lornetke do wszystkiego po trochu.Zależy mi na dobrym powiększeniu a przede wszystkim na jasnym klarownym obrazie i funkcjonalności.Zdecydoany byłem na Sportera EX,ale nie wiem czy dobrze zrobie.Budżet 550-600zł.
Prosze o pomoc doświadczonych w temacie.
Pozdrawiam serdecznie

Reklama

Pengz 
Początkujący

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012   

Takimi uniwersalnymi parametrami są 10x50 i w tym przedziale cenowym od razu pojawia się Nikon Action EX 10x50 - dużo ludzi ją zachwala. Oprócz tego mniejsze Action EX'y oraz Olympus 10x42 EXPS I. Sprotera za to raczej się odradza ;) Zajrzyj do tego tematu klik

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Jesli ma byc na samoloty to Action EX 12x50. W innym wypadku mniejsza bedzie bardziej uzyteczna i uniwersalna. Np. 10x50 na gwiazdy i samoloty a 10x42 na sport i turystyke i przyrode.
W tym przedziale prawie sie mieści Vixen New Foresta i warto ja wziac pod uwagę.

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Jestem zdecydowany na powiększenie x 12 tylko nie wiem która będzie lepsza.Miał ktoś z Was doświadczenia ze Sporterem EXx 12 -Nikona?Warto sobie nią głowe zawracać czy lepiej Actiona x12.Nie wiem czy sa jakies kolosalne różnice w jasności,przeybliżeniu?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

miałem ze sporterem ale 8x42 do czynienia i jest to słaba lorentka: ciemna i nieostra. Innej zupelnie klasy niz porro Action EX

goornik 
Optyczny

Ze Sporterem EX jest tak, że jeśli trafisz na perfekcyjnie zmontowany egzemplarz (ja takiego jeszcze nie widziałem) to będzie co najwyżej dobrze.
Znacznie bardziej polecam Actiona, szczególnie EX
Zauważ, że paramety 12x50 to z całą pewnością nie jest lornetka do wszystkiego, ale duża i ciężka lornetka o znacznym powiększeniu, na granicy utrzmania z ręki.
Znacznie więcej zobaczysz w lornetce 10x50, bo będziesz miał stabilniejszy, jaśniejszy obraz mniej podatny na poruszenie. Do tego większe pole i szybsze ogniskowanie.
Jakie lornetki miałeś do tej pory? (wymień 5 ulubionych)

Abs 
Optyczny

12x50 to lornetka dla tych, którzy szukają dużego powiększenia z możliwością użytkowania z ręki. W cenie Sportera dostaniesz Action Ex, który jest lepiej skorygowany optycznie niż VII. Obraz w tych lornetkach jest ostrzejszy niż w Sporterze. Z VII przekonuje mnie bardziej 10x50 ponieważ ma mniej wad optycznych niż 12x oraz nieco bardziej komfortowy odstęp źrenicy.
Dobrze skorygowana 12x50 jest bardzo fajną lornetką choć warto mieć jeszcze w kolekcji jakąś lekką 8x.

tomek8080 
Początkujący
tomek80

To prawda nie stety,że cięzko utrzymać jest x12 i pewnie x10 jest lepsza bo stabilniejsza,ale kusi mnie x12.Do tej pory nie miałem nic ciekawego.Moją pierwszą prawdziwą i najlepszą lornetką była jakaś ruska i pamiętam,że obraz był kryształ.Nie miała za dużego powiększenia ,ale wszystko pięknie było widać,niestety po prostu ją dawno temu zgubiłem.Tera mam jakiegoś breykera,ale to nie wiem czy lornetką można nazywać.Powiększenie dobre \,ale obraz ..tragediai rozpacz.
Kurcze kusi mnie x12 ,wiem,że "łapa skaka"i nie da sie dobrze ustabilizować.To już nie wiem może jednak x10?Musze to przemyśleć jeszcze kurcze

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 23:20 ]
Przepraszam za błąd w opisie,oczywiście chodzi o Actiona EX (a nie VII)

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Lip, 2012   

Pamiętaj, że podstawowym dążeniem jest aby zobaczyć jak najwięcej, a nie zobaczyć coś przy jak największym powięszeniu. Jestem pewien, że 10x da Ci tyle samo rozpoznanych szczegółów, co 12x, ale pozbędziesz się lub zminimalizujesz większość problemów

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Wysłany: Sro 11 Lip, 2012   

Dziękuje wszystkim za rady szczególnie goornikowi za cenne porady i spostrzeżenia a więc Sporter na margines i decyduje sie na Actiona EX,ale czy 12x czy 10z tego jeszcze nie wien.Postaram sie przed zakupem przetestowac w sklepie obydwa powiększenia i wybiore zwyczajnie tą,która bedzie mi odpowiadała,tak chyba będzie najrozsądniej.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 12 Lip, 2012   

Przez ludzi, którzy polecają 10x przemawia rutyna lub wiedza wyczytana. Ktoś kto szuka poweru może 10x być trochę rozczarowany ale 12x także nie daje dużej "zwyżki". Najlepiej właśnie sprawdzić samemu choć tak naprawdę na wyrobienie sobie opinii potrzeba potestować kilka dni (co najmniej).

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Wysłany: Czw 12 Lip, 2012   

To będzie jednak x12.Jako,że samoloty będe oglądał sporadycznie to myśle,że jak na obserwacje z ręki 12-stka to full max.
Na testowanie kilka dni nie ma szans nie stety Abs,także pozostaje tylko luknięcie w sklepie.Pozdrawiam wszystkich i dzięki

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Lip, 2012   

Jeśli trafisz do dobrze zaopatrzonego sklepu, "przećwicz "powiększenia od 7x do 16x. Sam - niejako podświadomie - wybierzesz najlepsze powiększenie...

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto 17 Lip, 2012   

wszystko zależy od czasu obserwacji.ją patrzę długo...nawet godzinami z małymi przerwami.dlatego 10x stoi u mnie na statywie.16x w klasie budżetowej da słaby płytki i małokontrastówy obraz.nie polecam.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sob 21 Lip, 2012   

Najlepsza będzie Action EX. Mam 12x50 i jest OK, ale to kolejna lornetka, np. do ptaków na dalsze odległości.
Jeśli to ma być jedyna lornetka, to lepiej kup 10x50 albo nawet o mniejszym powiększeniu np. EX 8x40.
Lornetki dachowe przy tej cenie, moim zdaniem lepiej odpuścić.

Odpowiedz do tematu