Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012 Długa seria z lampa błyskowa
Posiadam Nissina Di622. Niedługo będę miał potrzebę wykonania długiej serii zdjęć (powiedzmy że około 1-2 tys. w ciągu godziny) z użyciem lampy błyskowej. Czy wykonywanie serii po kilkadziesiąt zdjęć jest dla lampy błyskowej bezpieczne czy to niemal pewne uszkodzenie jej?
1000 zdjęć w 60 minut to jest zdjęcie co ~4 sekundy. Zagotujesz lampę w parę minut, a potem skończą Ci się baterie. Pytanie jeszcze z jaką mocą lampa będzie błyskać, bo na pełnej mocy będzie potrzebowała 3-5 sekund na ponowne naładowanie się, więc wyrobienie średniej 1000/godz. jest nierealne, choćbyś chłodził ją ciekłym azotem.
Błyskać będę z taką mocą jaką TTL podyktuje. Będę robił zdjęcia na biegu nocnym. Ostatnio na podobnym biegu rozgrywanym w ciągu dnia zrobiłem 2400 zdjęc, więc tu ilość pewnie będzie zbliżona, tak jak napisałem szacuję że około 1 do 2 tys.
Chodzi mi własnie o nagrzewanie się lampy przy takich przydługich seriach. Jak po tym zleceniu bede miął palnik do wymiany lub jeszcze więcej bebechów lampy to dla mnie żaden interes. Zastanawiam się czy nie lepiej poprostu założyć mój niedawny nabytek, czyli Nikora 35mm f1.8 i jechac przy ISO np. 1600 z tego co dadzą latarnie uliczne?
hijax_pl -> do instrukcji jeszcze nie zaglądałem, ale np. w instrukcji body jest napisane że mogę go eksploatować w temperaturach od 0 do 40 stopni, a w -20 też jakoś działał. Dlatego pytam o doświadczenia praktyczne, a nie co zaleca producent.
Chodzi mi własnie o nagrzewanie się lampy przy takich przydługich seriach. Jak po tym zleceniu bede miął palnik do wymiany lub jeszcze więcej bebechów lampy to dla mnie żaden interes.
Przegrzejesz lampę na 100%.
radek_z napisał/a:
Zastanawiam się czy nie lepiej poprostu założyć mój niedawny nabytek, czyli Nikora 35mm f1.8 i jechac przy ISO np. 1600 z tego co dadzą latarnie uliczne?
ISO1600 i f/1.8? Żeby dostać sensowne czasy, mrożące ruch biegaczy (okolice 1/500s) musiałbyś mieć ~ISO12800 (przy założeniu, że na ulicy będziesz miał jakieś 4EV od ulicznych latarni, a często tyle nie ma, już pomijajac, że zazwyczaj mają paskudene widmo i bedziesz miał spore kłopoty z kolorami). A ISO1600 i tak pewnie będzie konieczne, żeby nie katować lampy na maksa i mieć sensowny zasięg, zwłaszcza przy słabym Nissinie.
Jak rozumiem chodzi o łapanie biegaczy na mecie/podczas biegu, więc nie ma możliwości wyboru kiedy chce się zrobić zdjęcie. Przydałaby się silna lampa, żeby nie pracowała z pełną mocą, tylko doświetlała na wysokim ISO, przy okazji mrożąc nieco ruch (ustawienie na drugą lamelkę, o ile ten Nissin ma tę funkcję!). Nie wiem jak D60 zachowuje się na ISO 1600, które byłoby minimum, z tym Nikkorem f/1.8.
Słabo to widzę, mission impossible przy tym sprzęcie. Jeśli mimo to zdecydujesz się na to to 3 komplety baterii zjedziesz jak nic, moim zdaniem. Najlepiej byłoby pracować na dwie lampy, żeby jak jedna się przegrzeje to założyć drugą.
ISO 12800 niestety wykracza poza możliwości mojego body. 1600 to max jeśli chodzi o akceptowalną jakość, a 3200 to już max całkowity.
Chyba dziś wykonam test w porównywalnych warunkach oświetleniowych. Co do balansu bieli, to zdaje sobie sprawy ze luksusowo nie będzie, ale robienie takiej ilości w RAW i potem obróbka jest niewykonalna.
Co do balansu bieli, to zdaje sobie sprawy ze luksusowo nie będzie, ale robienie takiej ilości w RAW i potem obróbka jest niewykonalna.
RAW, to absolutna konieczność, jeśli będziesz łapał zastane z ulicznych latarni. Do tego przydałoby się zażelować lampę, żeby choć zbliżyć się temperaturą barwową do sodówek (jakieś 2000K), no chyba że szczęśliwie masz tam oświetlenie metalohalogenkowe... Obróbka tej ilości RAW-ów, akurat nie powinna być problemem, bo warunki będą jak rozumiem takie same na każdym zdjęciu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,7 sekundy. Zapytań do SQL: 13