Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
h205267@rppkn.c napisał/a:
W czym ten obiektyw ma cały czas te swoje 50 milimetrów? Odległości od matrycy?
Tak.
Cytat:
Cytat:
Nie wiem co znaczy informacja, że "obiektyw ma 50 mm".
Że środek optyczny jest dokładnie 50mm od matrycy. To gdzie jest matryca masz zaznaczone na korpusie aparatu specjalnym symbolem.
Skoro tak to zrobiłem pewną grafikę, która zobrazuje to co napisałeś w odpowiedziach. Ona musi mówić prawdę teraz bo sam tak napisałeś. Na żółto - środek optyczny.
No to skoro te oznaczenia w milimetrach na obiektywie informują nas o położeniu/odległości tego głównego szkła od matrycy to pojawia się kolejny problem. O którym już pisałem.
Mianowicie taki problem, że inny obiektyw 35mm będzie DŁUŻSZY niż obiektyw 50mm. Widziałem taki na własne oczy. 35-tka była dłuższa od 50-tki.
To wtedy ogniskowa równa 35mm będzie musiała być DŁUŻSZA od ogniskowej pierwszego obiektywu, co już wszystko burzy. Więc to nie może być prawdą. Dałem przykład, sam widzisz na grafice jak to się przekładać musi.
A nie ma wytłumaczenia tego o czym piszemy w jakimś zestawieniu graficznym? Tak jak ja zrobiłem wyżej?
Że środek optyczny jest dokładnie 50mm od matrycy. To gdzie jest matryca masz zaznaczone na korpusie aparatu specjalnym symbolem.
Ale też jest zasada, że im ten środek optyczny jest DALEJ położony od matrycy (większa liczba milimetrów "mm" w napisie) tym kadr jest mniejszy/dostajemy zoom/dalszy widok? Tak?
hijax_pl napisał/a:
h205267@rppkn.c, "Środek optyczny" a poprawnie płaszczyzna główna nie koniecznie jest w środku geometrycznym
No ale jak to nie? To znaczy nie musi być na środku, ale jego odległość od matrycy ma tyle wynosić, prawda?
No to jak jest z tymi wartościami milimetrów podanymi na obiektywach, które podobno są poprawne i prawdziwe?
Mógłbyś się odnieść do tego co napisałem w przykładzie o obiektywach, gdzie 50-tka jest KRÓTSZA niż dłuższa od niej 30-stka?
Może znasz jakiś przykład łatwy do przedstawienia, który łatwo to wytłumaczy?[/code]
h205267@rppkn.c, pomyśl... Odległość od bagnetu do matrycy to ok 45mm. Masz obiektyw 50mm, czyli jego płaszczyznach główna jest zaledwie 5mm dalej od bagnetu. Albo 30mm obiektyw - dla niego płaszczyznach główna jest nie w obiektywie ale w komorze lustra ...
Generalnie to polecam jakiś poradnik z podstaw optyki...
dragossani, powiem szczerze, że zastanawiałem się czy te strony linkować (całe lub same symulacje obiektywów) ale uznałem, że będzie to zbyt skomplikowane i tylko wprowadzi dodatkowe zamieszanie autorowi tego wątku w rozumieniu problemu ....
Jeszcze parę postów temu rzeczywiście nie było sensu. Skoro jednak już dobrnęliście do tele i retrofokusów oraz gdzie wypada płaszczyzna główna, to chyba już nadszedł czas na przejrzenie tych schematów. Jest szansa, że dalsze pytania nie padną. Nie tyle dlatego, że wszystko nagle stanie się jasne, ile z powodu pojawienia się atawistycznego lęku przed zadawaniem pytań, na które padają odpowiedzi tylko potęgujące wątpliwości.
Czy ten obrazek z tamtej strony jaki tu wkleje, odnosi się do tego problemu i tłumaczy go?
Liczbę wartości milimetrów w napisie na obiektywie pokazuje tam "H"?
A co do samej strony to jest po angielsku i trudno z niej coś zrozumieć, tym bardziej jeśli chodzi o nomenklature obiektywów i jeszcze po angielsku.
Liczbę wartości milimetrów w napisie na obiektywie pokazuje tam "H"?
Blisko.. Odległość ogniskowa to odcinki HF i H'F'.
Masz na tej stronie przykład szerokokątnego obiektywu 20/2.8D (Rys 03) jak i lustrzanego 500/8 Rys 04). Przypatrz się gdzie tam są punkty H i H' - te "nasze" płaszczyzny główne...
Co do opisów na obiektywach to one są... praktyczne. Trudno by było rozmawiać gdyby zamiast obiektywu 70-200 miałbyś 71,56-198,27 prawda?
A co do samej strony to jest po angielsku i trudno z niej coś zrozumieć
Bez przesady...
Z drugiej strony w dzisiejszych czasach nieoperowanie językiem angielskim to taka sobie dysfunkcja
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 21 Lip, 2012
h205267@rppkn.c,
Na etapie jakim jesteś niech cię interesuje ogniskowa obrazowa ta z prim - F'. To ona jest podana na obiektywie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11