Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzień dobry.
Podpowiedzcie proszę, jaki filtr UV kupić, żeby mieć pewność, że nie zepsuje rozdzielczości zdjęć. Mam Canona 400mm f5.6 i 70-200 f2.8 w wersji drugiej. Dotychczas robiłem bez filtrów, i wręcz byłem ich przeciwnikiem, ale w ostatnich dniach trochę padało i nie mam ochoty więcej czyścić soczewek z pozostałości po kroplach wody. Są jakieś UV-ki, które nie spowodują spadku rozdzielczości, ani nie wprowadzą innych niepożądanych zmian (odblaski, winietowanie itp).
Być może lepiej. Właśnie dlatego zadałem pytanie. Czytałem test. Wynika z niego, że można kupić filtr jednorodny i nie powodujący odblasków, ale czy te dwa parametry wystarczają, aby wybrać filtr?
Kupiłem jakiś płyn Rotin. Jeszcze nie doszedł. Spróbuję go użyć najpierw na tanim obiektywie. Czytałem, że ponoć dobry... Zaglądnę dzisiaj do jakiegoś optyka za Chemaxem. Rozumiem, że powinienem się trzymać dotychczasowych zasad i uważać na soczewki. Ech, całe życie w stresie Miałem kiedyś tanią elkę 100-300 f5.6. Któregoś dnia odkryłem ryskę na powłoce długości może 3 mm. Uważam na szkła, nie mam pojęcia jak to się stało. Wiem, że na zdjęcia wpływ będzie niezauważalny, ale na psychikę już tak i nie mam ochoty tego ponownie przerabiać.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
Ja robiąc w warunkach "bojowych" i bojąc się właśnie wody, smarów lub wtedy gdy szkło wala się gdzieś pod nogami w samochodzie używam filtra Hoya UV HMC. Spokojnie mogę polecić. Zresztą używam do dość podobnych szkieł i w rozmiarze 77mm
MM, tu racja - warunki bojowe są bardziej wymagające.
Ale też nie każdemu wala się po podłodze obiektyw gotów do zdjęć w każdej chwili, czy też nie stoi na wirażu jakiegoś motocrossa i dlatego uważam, że UV tak - ale tylko w przypadku gdy mamy kiepski obiektywu i chcemy uszczelnić jego mordkę by nie brała kurzu. A do ochrony przedniej soczewki polecam dekielek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9