Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc dla żółtodzioba
Autor Wiadomość
karolinqa
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Lip, 2012   Pomoc dla żółtodzioba

Witajcie!
Nazywam się Karolina i przybyłam na to forum w poszukiwaniu pomocy. Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra dusza i poda mi jakieś wskazówki. Już przechodzę do sedna.
Otóż jestem hodowcą kotów. Jakiś czas temu zakupiliśmy aparat Olympus E-410. Przede wszystkim chodzi o fotografię czworonożnych członków naszej rodziny. Robię im dużo zdjęć, bardzo często, szczególnie, kiedy mamy kocięta. Maluchom trudno się pstryka fotki, ogólnie ze zwierzakami nie jest łatwo o dobre zdjęcie, ale jestem wytrwała i się staram. Mam jednak wrażenie, ba, nawet pewność, że po prostu nie umiem w pełni lub odpowiednio wykorzystać posiadanego sprzętu. Czy ktokolwiek z Was może coś zdiagnozować na podstawie zamieszczonych fotek? Załączam jedną zrobioną przeze mnie i pod spodem foto kota wykonane aparatem Canon EOS 400D (obie fotki prezentują koty z mojej hodowli, z tym, że druga jest od właściciela kociaka, który już prawie dorósł). Jak widać, to drugie foto jest o niebo lepsze. :( Mam wrażenie, że nie potrafię po prostu "obfocić" mojej gromadki tak, by ukazać ich urodę. Nie zamierzam niczego im doprawiać w Photoshopie, chodzi jedynie o to, na co powinnam zwrócić uwagę ustawiając funkcje aparatu. Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź!

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Wto 24 Lip, 2012   

Lampa z aparatu i za jakąś parasolką np.(tańsze niż softbox),zmiękczysz światło,albo korzystając z letniej pogody i słońca rób zdjęcia przy świetle zastałym.
Skorzystaj z pomocy osób trzecich,które mogą np odwrócić uwagę kota,tak żeby nie patrzył się wprost na Ciebie.
Korzystaj z małych wartości f (duży otwór) w obiektywie,tło w ten sposób stanie się mniej wyraźne przez co wzrok widza skupi się raczej na zwierzęciu.
Itd,itp...

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

karolinqa, już sama zewnętrzna lampa dużo nowego wniesie. Kup taką z obrotową głowicą, żeby możńa było odbijać światło od ścian.
Ustawianie parasolki przy ruchliwych zwierzętach może być kłopotliwe, więc zostawiłbym to na drugi etap :)

PS. Na pewno Olympus? Drugie zdjęcie jest z Canona ;)

candy 
Maniak
óć

karolinqa napisał/a:
Załączam jedną zrobioną przeze mnie i pod spodem foto kota wykonane aparatem Canon EOS 400D

stoi napisane że Canonem :P

mozer 
bo Pentax

Ok, sorry ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

drugie foto jest lepsze gdyz nie jest oswietlone mocnym swiatlem na wprost z wbudowanej lampy tylko swiatlo jest ladnie rozproszone, nie ma mocnych cieni, oraz tlo jest dalej za kotem dlatego sie ladnie rozmywa. wtedy nawet na f/5 zdjecie jest duzo plastyczniejsze. lepszy jest rowniez balans bieli, to co ma byc biale jest biale a u ciebie jest zolte. duzo mozesz zrobic by uzyskac lepsze zdjecia od obecnych, z nowym sprzetem lepiej nie bedzie jesli bedziesz popelniala te same bledy

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 25 Lip, 2012   

karolinqa, podsumowując rady koleżanek i kolegów, to nie wina aparatu, a oświetlenia i aranżacji odpowiedniej. Owszem, przydałby się jakiś jasny obiektyw do Twojego Olympusa, ale i bez tego można znacznie polepszyć efekty, korzystając z rad powyżej.

karolinqa
[Usunięty]

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki! Na pewno sobie je wszystkie wezmę do serca i postaram się wdrożyć w życie. Może będą efekty, wówczas zaprezentuję. :P

Co myślicie o tłach fotograficznych? Czy mielibyście jakieś wskazówki co do teł do fotografowania zwierząt właśnie?

komor 
Moderator

Wolałbym jednak jasny obiektyw, chyba że te koty jakieś nieruchawe będą i tłem się nie zainteresują. Tak właściwie to rozmawiamy o amatorskich zdjęciach dla siebie czy o profi zdjęciach dla hodowców?

karolinqa
[Usunięty]

Zdecydowanie chodzi o coś bardziej profesjonalnego. Będąc na wystawie kotów widziałam stoiska fotograficzne, gdzie oferowano sesje zdjęciowe na różnych tłach, z oświetleniem, parasolkami, itp. Na pewno z dnia na dzień nie stanę się profesjonalistką, ale chciałabym umieć ukazać piękno moich kociastych. ;)

mozer 
bo Pentax

karolinqa, jak widziałaś tła, to właściwie o co pytasz? :)

zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2012   

karolinqa Zwierzęta najlepiej wyglądają w naturalnym środowisku w swoim otoczeniu. Jak dla mnie wciskanie kotka na sztuczne tło to już przesada to tak jakby słodzić kremówkę.
Do focenia zwierząt domowych dobrze jest zamocować aparat na statywie i wyzwalać migawkę z pilota, wtedy zwierzak jest spokojniejszy gdyż nie celujesz do niego z jakiej lunety ale możesz wolną ręką pokazywać mu smakołyk lub zabawkę co pozwoli mu się zrelaksować.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

karolinqa napisał/a:
Zdecydowanie chodzi o coś bardziej profesjonalnego. Będąc na wystawie kotów widziałam stoiska fotograficzne, gdzie oferowano sesje zdjęciowe na różnych tłach, z oświetleniem, parasolkami, itp. Na pewno z dnia na dzień nie stanę się profesjonalistką, ale chciałabym umieć ukazać piękno moich kociastych. ;)

Wszystkie powyższe rady sprowadzają się do podstaw które znajdziesz w większości książek o fotografii, do tego warto poczytać o kompozycji i portretowaniu.
I chociaż portret będzie tyczyły się ludzi to do zwierząt też będzie większość rad pasować.

Więc polecam zacząć od książek a z czasem sama zdecydujesz jakie dodatkowe rzeczy będą ci potrzebne i jaki typ zdjęć będziesz chciała robić.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

Akurat to drugie zdjęcie wcale nie jest wiele lepsze od pierwszego - kiepski kadr (ucięte łapy) i nienajlepszy balans bieli (fioletowo-niebiestki afarb z różnicy temperatur barwowych). Tyle tylko, że nie jest przysmażone wbudowanym fleszem...

Odpowiedz do tematu