Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Lip, 2012 Lornetka do 100 (+/- 20)
Witam, poszukuję lornetki w okolicach 100zł max 150zł(z przesyłką).
Raczej kupił bym tylko na allegro.
Lornetka ma mieć zastosowanie w górach, na wyjazdy w góry co roku. Tak, że rzadko kiedy się jej będzie używać. Do podziwiania widoków bo to się robi w górach , nie zwierząt.
Czy jest jakaś osoba która by mi doradziła? Nawet może podać linki do aukcji na allegro.
Czy wgl kupię w miarę dobrą lornetkę w granicach 100zł.
Z góry wielkie dzięki, za zamieszczoną tutaj odpowiedź.
Czy wgl kupię w miarę dobrą lornetkę w granicach 100zł.
Nie. Ale pomyśl o lekkim zwiększeniu budżetu i wtedy pojawi się rozsądny kandydat w postaci lornetki Nikon Action VII 7x35. Kupisz go poniżej 200 zł. Ma duże pole widzenia - do widoków jak znalazł.
To jest bardzo mało. Dobre lornetki nadające się do Twoich zastosowań kosztują 1000-2000 zł, te bardzo dobre albo świetne 3000-6000 zł. Jeśli chcesz, żeby lornetka posłużyła Ci kilka lat i bez problemów wytrzymała kilka wyjazdów w góry, nie możesz oczekiwać, że wydatek 100 zł zaspokoi Twoje potrzeby.
Ja swoją kupiłem za 105zł, ale uwaga - pełno jest jej nic nie wartych podróbek. Na Allegro obecnie chyba same podróby sprzedają.
Lornetka fenomenalna jak za tą cenę: duże pole widzenia, bdb odwzorowanie kolorów, brak aberracji, dobra rozdzielczość w centrum pola, dobra mechanicznie, ergonomia pierwsza klasa jak dla mnie. Z wad: ogromna nieostrość brzegowa (mam na myśli, że tylko mała część pola widzenia jest ostra), nieco ustępuje jasnością lornetkom klasy 8x32 kosztującym ponad 1000zł, raczej nie nada się do obserwacji w okularach (chyba żeby wykręcić jakoś muszle oczne).
Jeszcze raz przestrzegam przed badziewnymi podróbami, których wszędzie pełno.
Andrzej, BPC-5 jest fajna jak na cenę, bardzo trwała. niewielka: Tylko że ma katastrofalne odwzorowanie kolorów, jasnościa to ona ustepuje nie tyle nieco co wyraźnie i to nie tylko lornetkom za 1kPLN, w okularach jej się nie da naprawde w żaden sensowny sposób używać. Natomiast nieostrosci po brzegach.. w porównaniu do Nikona VII 8x40 to ona nie ma w ogóle W kazdym razie tak zachowuje się mój prywatny egzemplarz wyprodukowany AD 1984 (jestem jego pierwszym włascicielem).
Ale mimo to IMO warto się za tym rozejrzeć - posłuży lata, patrzec się da znacznie lepiej niż przez chłam z bazarów i lidlów, o standardowym produkcie z allegro nawet nie wspominając.
BPC5 w dobrym stanie chodzi typowo 150-200 zł. Trzeba mieć dużo szczęścia, żeby kupić ją w pełni sprawną i z dobrą optyką poniżej 150 zł. Ale można próbować. Np. to:
http://allegro.pl/lornetk...2499925406.html
Na moje oko upadnięta (zamalowane wgniecenia), ale człowiek twierdzi, że po przeglądzie, więc pewnie naprawiona. Choć ryzyko jest.
Ta "upadnięta' niekoniecznie jest zła albo malowana. Moja zaliczyła puknięcie w skałę w 1988, ma podobne wgniecenie w osłonie obiektywu, farba nie zlazła a optycznie - nic się nie stało. Oczywiście, egzemplarz jna zdjęciu może mieć całkiem inna (powazniejszą historie). Gdybym miał kupowac odżaowałbym extra 5 dych na 7 lat starsza ale w zasadzie nówke
Andrzej, BPC-5 jest fajna jak na cenę, bardzo trwała. niewielka: Tylko że ma katastrofalne odwzorowanie kolorów, jasnościa to ona ustepuje nie tyle nieco co wyraźnie i to nie tylko lornetkom za 1kPLN, w okularach jej się nie da naprawde w żaden sensowny sposób używać. Natomiast nieostrosci po brzegach.. w porównaniu do Nikona VII 8x40 to ona nie ma w ogóle W kazdym razie tak zachowuje się mój prywatny egzemplarz wyprodukowany AD 1984 (jestem jego pierwszym włascicielem).
Mam również i taki egzemplarz, o którym piszesz. Natomiast ja pisałem o tych współczesnych produkowanych z logo "Baigish". Jest zupełnie inna. Ona ma naprawdę dobre odwzorowanie barw i wady oraz zalety jak już opisałem powyżej.
Natomiast mój starszy egzemplarz jest dokładnie taki jak piszesz - żółty, ciemny, duża część pola widzenia jest ostra.
Zdecydowanie wolę używać tej nowej mimo naprawdę małego "sweet spot'u".
Miałem kilka tanich lornetek za 50-80 zł i najlepsze były te staranie dobrane do moich oczu w sklepie.
Delta Optical 10x25 kupiona przez net za 60 zł ( na alle widziałem po 49 zł)była źle skolimowana i musiałem sam bawić się śrubkami. Ma poza tym dość luźny mostek. W sumie służy już ze 2 lata.
Exakta 10x25, dobra mechanicznie, metalowa, składana, miała nie najlepszy obraz i małe pole widzenia. Kupiłem przez sentyment do NRD-owskiej nazwy.
Najlepsza była Libra 8x22 Opisana, choć plastikowa, służy do dziś chyba już z 10 lat.
Przy słonecznej pogodzie takie parametry wystarczą do amatorskich zastosowań. Po co wydawać więcej do używania przez 2 tyg w roku? Poza tym w plecaku zajmuje mało miejsca i jest leciutka.
W góry najchętniej biorę Nikona Sportstar EX 8x25, ale to wydatek rzędu 270zł.
Nikon Action VII jest jak najbardziej OK w swojej klasie cenowej, ale to kompaktowy klocek i niektórych drażni "progresywna optyka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10