Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Piter1777, to nie taka prosta sprawa. gdy ten obiektyw pojawil sie na rynku nie mial wbudowanego silnika. po jakims czasie go dodano do tego modelu (ja posiadam wersje z silniczkiem). kupuj to szklo z pewnego zrodla, gdzie bedziesz sie mogl spytac przed zakupem czy silnik posiada i ewentualnie zwrocic, jesli ci ktos niekompetentny nieprawde powie. reszta tak czy siak dzialac bedzie, oczywiscie pod warunkiem ze zakupisz ten obiektyw z mocowaniem nikona. a sam AF srednio sie w makro przydaje, generalnie ostrzy sie recznie. choc lepiej go miec niz nie miec
Moronica Dziękuję bardzo za odpowiedź. Skoro jesteś posiadaczką tego szkiełka to zapytam: jak się spisuje ? Znalazłem przed chwilą taką stronkę: http://www.redcoon.pl/B13..._Makro#databox. Czyli obiektyw na tej stronie jest w porządku ? Przepraszam za takie pytania ale dopiero zaczynam przygodę z fotografią.
informacja o silniczku zazwyczaj znajduje sie na pudelku. ten sklep raczej nie cieszy sie zbyt dobra opinia, bywaly przypadki ze sie okazywalo po zakupie ze gwarancja nie byla honorowana w Polsce bo sprzet byl np z niemieckiej dystrybucji. w kazdym razie to pytanie o silniczek kieruj do nich skoro informacja ta nie jest zawarta w opisie
a sam obiektyw bardzo fajny z dobrym stosunkiem jakosci do ceny
Piter1777, z mocowaniem do Nicona zwykle ma symbol D np . (AF-D), do canona C.
sluszalem bdb opinie o tym szkle , sam podchodze do macro powoli i mierze w ow 90 lub
100 Canona .
moronica , dobrze piszesz o tych sklepach , pelno tego . Kazdy szuka taniej a pozniej problemy .
pozdrawiam.
Piter1777 [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Lip, 2012
Dziękuję Wam za uprzedzenie przed tym sklepem ale w takim razie oprócz allegro (bo tam jest mało ofert i raczej nietanich) w jakim sklepie można to uczciwie kupić ? Szukałem trochę i znalazłem chyba w miarę przejrzyście napisaną ofertę na fotozakupy.pl : http://fotozakupy.pl/ofer...s,383d#zakladki .
Jest Napisane o gwarancji pl; można wybrać dowolne mocowanie i jest napisane o możliwości zmiany z AF na MF więc silniczek chyba jakiś jest. Cena też nie najgorsza. Co sądzicie o tym sklepie ? czy z tego źródła mogę spokojnie dokonać zakupu bez obaw ?
Piter1777, zmiana z AF na MF nie ma nic wspolnego z silniczkiem. przeciez jak podepniesz wersje bez silniczka do korpusu z wbudwanym silniczkiem to tez bedzie AF dzialal i bedzie sie mozna miedzy nimi przelaczac
Piter1777 [Usunięty]
Rozumiem. Tyle że na żadnej stronie niestety nie widzę żeby było napisane o wbudowanym silniczku w ten obiektyw.. A czym się różni AF w obiektywie od tego w korpusie gdy się podłączy do niego jakikolwiek obiektyw ?
Piter1777, podejrzewam ze skoro juz w 2009r bez sprawdzania nabylam w pierwszym lepszym sklepie wersje z silniczkiem to pewnie obecnie wszystkie maja i nie ostaly sie juz bez
w wersji z silniczkiem AF bedzie dzialal ze wszystkimi korpusami cyfrowymi Nikona a bez silniczka tylko z korpusami wyposazonymi we wbudowany silnik - od d90 w gore
yle że na żadnej stronie niestety nie widzę żeby było napisane o wbudowanym silniczku w ten obiektyw..
Można zidentyfikować po numerze modelu. Wersja dla nikona ma literkę N, a wersja dla nikona z własnym silnikiem - NII (rzymska dwójka po literce N)
W przypadku Tamka 90 chodzi o model A272NII.
Jeśli znajdziesz 272EN to znaczy, że to obiektyw bez silnika.
Piter1777 [Usunięty]
Dziękuję za informacje. Niestety w internecie ciężko taki znaleźć.. wyskakują tylko zagraniczne strony ale znalazłem jedną polską gdzie nareszcie ładnie napisali że jest z silniczkiem.. i mocowaniem do nikona.
http://www.euro.com.pl/ob...kiem.bhtml#opis
Czy z tej strony już mogę ostatecznie zamówić ? Jeśli możecie to proszę przejrzyjcie ją czy nie ma żadnych haczyków itd i dajcie mi znać czy kupić. To będzie mój 2 obiektyw (pierwszy miałem w zestawie z aparatem) więc nie chcę kupić byle czego.. po prostu chcę robić zdjęcia makro. Bardzo proszę o info co do tej stronki.
Ja w euro nie kupuje. Kupuję w sklepach foto, czyli "specjalizowanych". Tam przynajmniej jest kompetentna (a przynajmniej bardziej niż w takich). A na necie jest parę wartych polecenia.
Od siebie mogę polecić foto-net.pl, fotoklik.pl, sklepfotograficzny.pl, cyfrowe.pl itp...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10