Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kurcze,nie mam szans popatrzeć przez Nikony.U nas w sklepie tylko Delty mają.Szkoda ,że nie robią DOTów 10x56 ED..W sklepie powiedzieli,że nie mają Nikonów,bo nikt by im tego nie kupił(bez komentaża)Pewnie w życiu nie patrzyli przez taką lornetke i każdy swoje chwali.Skoro mają 10 lat gwarancji to chyba nie są takie złe?
Skoro piszecieże nie ma wielkiej różnicy(szczególnie dla takiego eksperta jak ja)to po co przepłacać,za wsze zostanie pare "stów" w kieszeni-myle sie?
Nikony Action EX są w MediaMarktach. Wprawdzie bywają zmaltretowane a warunki nijak nie przystają do tych w terenie, ale zawsze to coś. Można się przymierzyć.
OK mam 2 wyjścia,kupić w necie u sprzedawcy ,ktory posiada i delty i nikony-w razie czego zamienić albo faktycznie poszukać w sklepie stacjonarnym.Faktycznie wydaje mi sie ,że powinny byc w Fotojokerach,kupiłem tam aparat-sparwdze niebawem.Dobrze byoby wcześniej popatrzeć chociaż chwile.Wiem ,że często bywają promocje na aparaty fot, ale czy na lornetki..dobrze by było
Prawdopodobnie i w Fotojokerze i Euro będą,Sklepy są dosłownie obok siebie także przy najbliższej okazji sprawdze Nikona.Ciekawe dlaczego w Euro jest napisane,że gwarancja 12 m-cy tylko skoro nikony mają 10 lat?
Jeszcze jedno pytanko:kiedyś czytałem,że większy obiektyw jest lepszy,jaka jest różnica w optyce między obiektywem 50 a 56 i na korzyść której?
[ Dodano: Czw 26 Lip, 2012 23:53 ]
Ciekawe dlaczego w Euro jest napisane,że na Nikony mają 12m-cy gwarancji?Przey najbliższej okazji sprawdze te lornetki.
Jeszcze jedno pytanie:Jaka jest różnica między obiektywem 50 a 56 i na korzyść której?Kiedyś słyszałem,że im większy tym lepszy
[ Dodano: Czw 26 Lip, 2012 23:55 ]
Przepraszam za powtórke postu-coś sie zacięło i ponownie machnąłem..
jasnosc i rozdzielczosc zalezy od powierzchni obiektywu, a zatem kwadratu srednicy. Kazdy mm srednicy wiecej daje znaczacy wzrost jakosci obrazu. W praktyce wady okularu sa łatwiej zauwazalne, ale przy slabym swietle duzy może wiecej. W tym przypadku porównując wieczorem bedzie juz widac przewagę 56mm.
56mm 28 x 28 x3,14 = 2463
50mm 25 x25 x3,14 = 1963 (o 20% mniej)
Problem jest jaka wziac sprawnosc do obliczen DOT. czy 89% jak w 8x56 czy 83% jak we wszystkich innych DOT.
2,46 x 0,89 = 2,2 lub 2,46 x 0,83 = 2,0
1,96 x 0,93 = 1,8
DOT tak czy owak wygrywa o 10-20%. Nikon jest lepiej wykonany i to podkreslalismy od poczatku jako argument koronny.
Lepiej wykonany i tańszy. Muszę przyznać, że od kilku lat śledzę jakość tej lornetki (w zasadzie nie przeszedłem obojętnie obok leżącej na półce, jeśli była możliwość obejrzenia). Mechanika nadal jest na wysokim poziomie. Coraz częściej jednak natrafiam na egzemplarze z wyraźnie pościnanymi źrenicami (głównie w MediaMarktach właśnie). Nie zmienia to faktu, że ogólnie polecam tę lornetkę.
Jednak warto rozmawiać z kimś kto ma doświadczenie w temacie.Dziękuje wszystkim za pomoc.Teraz już wiem,decyduje się na Nikona 10x50 i pewnie będzie o niebo lepszy od mojego Breykera 12x60.. sporo tańszy od DOTa,lepsze wykonanie,gwarancja na 10 lat,wszystko przemawia na jego korzyść-no prawie wszystko
[ Dodano: Nie 29 Lip, 2012 16:12 ]
Mam jeszcze jeden problem.Po zakupie Nikona EX 10x50 chce kupić lornetke ze sporym powiększeniem.
Co będzie lepszym wyborem:Nikon 16x50 czy Celestron 15x70.Zależy mi na dużym powiększeniu i wyraźnym obrazie.Pewnie optycznie lepszy jest Nikon,ale SkyMaster wygrywa w wielu dziedzinach z Nikonem o cenie nie wspomne.Nie będe jej używał często.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10