Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamiana A300 na .... do 5000 (zastosowanie Amatorskie)
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 28 Lip, 2012   

RB napisał/a:
uszczanki z definicji nie są dla mających pojęcie o filmowaniu a dla gawiedzi
Filmowanie lustrzankami to absurdalnie tania alternatywa dla sprzętu filmowego. Wystarczy poszukać kto i do czego jakiego riga produkuje, zaopatrzyć się w odpowiednie obiektywy czy tez adaptery do follow-fokusa i można jechać...Trzeba tylko przełknąć zupełnie nie tę ergonomię obsługi kamery.

Filmowanie dla gawiedzi masz w kompaktach. I to w zupełności wystarcza. Gawiedzi.
RB napisał/a:
Zreszta - ja mam praktyczne pojęcie o filmowaniu. Pitaków przez lunetę.
No i super. Sposobów na wykorzystanie możliwości filmowania przez aparaty można wymieniać do u.. śmierci.
Ale powiem Ci, że jak do tej pory największe wrażenie zrobił na mnie filmik makro mrówek i mrowiska. Zero AF, zero zmian ekspozycji, zero ruchów kamery. Ale samo umiejscowienie obiektywu i dobór obiektywu sprawił piorunujące wrażenie. :D

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
Filmowanie lustrzankami to absurdalnie tania alternatywa dla sprzętu filmowego. Wystarczy poszukać kto i do czego jakiego riga produkuje, zaopatrzyć się w odpowiednie obiektywy czy tez adaptery do follow-fokusa i można jechać...Trzeba tylko przełknąć zupełnie nie tę ergonomię obsługi kamery.

Filmowanie dla gawiedzi masz w kompaktach. I to w zupełności wystarcza. Gawiedzi.

hijax, obawiam się, że mylisz kwestię przez kogo to może byc z powodzeniem wykorzystane z tym, dla kogo tanie lustrzanki (no wszak to są wszystko dość tanie lustrzanki) sa adresowane i po kiego maja tam funkcję filmowania. Więc adresowane są właśnie dla gawiedzi :-) Czyli między innymi dla mnie. Czy dla Ciebie to już sam sobie musisz odpowiedzieć. Ale nawet przy odpowiedzi negatywnej nie oznacza to, ze nie mozesz miec funu z używania. :mrgreen:

I obawiam się, ze te 90% pytaczy o filmowanie tutaj to goła amatorszczyzna, ktora niestety najeża się, gdy sie do niej głośno i wyraźnie o niej tak mówi. I ich de facto właśnie ułatwienia dla amatorszczyzny obchodza, a nie sakramentalne "rozwijanie się" w temacie filmowania (ale oczywizda, że kazdy chce "się rozwijać", no bo jak inaczej...). :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
obawiam się, że mylisz kwestię przez kogo to może byc z powodzeniem wykorzystane z tym, dla kogo tanie lustrzanki (no wszak to są wszystko dość tanie lustrzanki) sa adresowane i po kiego maja tam funkcję filmowania. Więc adresowane są właśnie dla gawiedzi
Ależ oczywiście - tanie lustrzanki profesjonalnie to wykorzystują tylko ci co zajmują się filmowaniem z lotu ptaka... Po prostu filmowanie lustrzankami to zmora dla gawiedzi, o której nie zdają sobie sprawy. Dość powiedzieć, że fotografowanie lustrzankami dla gawiedzi to też zmora jest - po to wymyślono tryby auto i różnorakie tryby tematyczne.
RB napisał/a:
I obawiam się, ze te 90% pytaczy o filmowanie tutaj to goła amatorszczyzna, ktora niestety najeża się, gdy sie do niej głośno i wyraźnie o niej tak mówi. I ich de facto właśnie ułatwienia dla amatorszczyzny obchodza, a nie sakramentalne "rozwijanie się" w temacie filmowania (ale oczywizda, że kazdy chce "się rozwijać", no bo jak inaczej...).
Dlatego do filmowania polecam kompakty. Jakakolwiek superduper-fikuśna automatyka nie wymyśli co aparato-obsługiwacz ma na myśli, a to już prosta droga do zawodu: "tyle kasy wydałem i taka kicha".

Tak sobie myślę, czy faktycznie jest tak jak mówisz, że osoby tu na forum pytające to takie fotografio-filmowe antytalencia z dowolnym poczuciem estetyki wizualnej? Myślę, że nie. Myślę, że gro tych co nie "mają problemów" tu nie zadają pytań. Pytają Ci co poszukują. Ci którzy włączą opcje, które im wszystko psują i próbują znaleźć odpowiedz dlaczego tak jest. Poszukują. Są dociekliwi. Wykazują chęć zrozumienia. I właśnie dla nich są hasła typu "film-look". Sami poszukają co to oznacza i do czego się odnosi.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
Ależ oczywiście - tanie lustrzanki profesjonalnie to wykorzystują tylko ci co zajmują się filmowaniem z lotu ptaka...

Chyba powtorka z jakiejkolwiek logiki by się przydała większej ilosci osób. Chyba, ze to typowa w polskim usenecie "nadinterpretacja"...

Natomiast reszta Twojej wypowiedzi jest już zdecydowania bardziej sensowna. Życzę Ci z całego serca mniej takich "trafnych inwokacji". No chyba, że faktycznie całe to forum to zabawa w "ja mam rację" i jak najlepiej wk...ć interlokutora. No.... to pszeplaszam.

beblok 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Sie, 2012   

Ale, ja tylko sie pytalem jakie aparat zamiast starej wysłużonej alfy ;-) , dziekuje wszystkim za niektóre bardziej, niektóre mniej trafne wypowiedzi.

Odpowiedz do tematu