Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 Pierwsza lornetka do 1000zl
Witam,
Chcialbym sobie kupic jedna porzadna lornetke ktora bedzie mi sluzyc przez kilka dobrych lat , wiec tak jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i wogole nie mam pojecia na temat parametrow lornetek i dlatego zwracam sie z prosba o pomoc do was.
Lornetka ma mi sluzyc do podgladania dalekich obiektow , wiec zalezy mi jak najlepszym zasiegu , obserwacje beda prowadzone z reki wiec wielkosc tez ma znaczenie cena 1000+ - zl, co moglibyscie mi polecic ??
A chodzic bedziesz z nią dużo czy raczej balkonowa? Ostrość centralna? Do czego i czy do używania dzień?
Moim zdaniem coś od 12x50 do 15x60.
Niestety bardzo mały wybór takich parametrów za tą cenę. Albo tańszy Nikon EX 12x50, albo używana a potem długo nic i dopiero ok. 1500-2000zł dość dobre i dobre dachówki.
Pentax 12x50 bardzo ładny obraz, gorzej z polem widzenia, tylko 50 stopni.
Nikon Monarch 12x56, aberracyjny ale ładne pole i dość jasny.
Vortex Diamondback, nie widziałem.
dziekuje za kilka propozycji , lornetka bedzie mi wiekszosci sluzyc tylko w dzien i w jakis tam wypadach w teren ale nie codziennych , dlatego szukam czego dobrego co moglbym oko nacieszyc w odleglosciach ale za duzo tego jest na rynku i ciezko cos wybrac.
Dale, czy Pentax 20x60 PCF WP II przebije w odleglosci nikona 16x50 ,bo ony wszystkie maja w parametrach odleglosci do 1000m
kivirovi , moglbym troszke dolozyc do 1500zl to co by bylo dobrego w tej granicy??
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz82 Nie 29 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz
[ Dodano: Nie 29 Lip, 2012 23:04 ]
te odleglosci 1000m opisuje pole widzenia, tj. jaka ma szerokość na odległości 1000m, dotyczy to wszystkich lornetek.
Pentax 20x60 ma większy zasięg i jest o wiele lepiej wykonany, jego wadą jest bardzo słabe pole widzenia, jakbyś patrzył w tunel. Nadaje sie wciąż na lornetkę do ręki. 12x50 jest tu troche lepszy.
właśnie prawie nic nie ma o takich parametrach. Nikon Monarch 15x56... Dokładasz do dachówki, czyli poręczności sam obraz nie będzie zauważalnie lepszy niz w EX 12/16x50.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Nie 29 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz
ja naprawde nie bardzo sie znam na tych lornetkach dlatego pomyslalem ze mi cos dobierzecie w miare dobrego do jakiej tam ceny , np. jeden konkretny model jade kupuje i po klopocie
No trzymałęś jakąś dachówkę i jakieś porro w rękach? Lornetka ma być kompromisowa i nie wiadomo do czego więc musisz zdecydować na czym przyoszczędzić a na czym nie.
Nasze typy znasz, wiec gdzie tu kłopot?
Edit:
Jakie koło Dale, co ty kryminałów nie oglądasz
moglbym troszke dolozyc do 1500zl to co by bylo dobrego w tej granicy??
w tej cenie masz lornetkę UA BA8 15x70, którą na rynku znajdziesz pod różnymi nazwami np.
TS Marine, Oberwerk Ultra lub Orion Resolux. Jednak to sprzęt na statyw.
No wlasnie fajna lornetka tylko ze na statyw , jednak decyzja zapadla i kupie nikona 16x50 mam nadzieje ze bedzie fajnie zblizac a moze z czasem dokupie cos na statyw
Dziekuje Bardzo wszystkim za propozycje , mam jeszcze jedno pytanko najlepiej kupic taka lornetke ze strony internetowej czy lepiej jechac do sklepu kupic zeby nie wyslali zadneg bubla ??
Myślę, że skoro nie masz zadnego doświadczenia to lepiej idz do sklepu. Zwróć uwagę cz nie ma lekkiego zeza. Przy okazji zobaczysz tez inne lornetki, w tym dachowki sprawdzisz czy rozstaw oczu ci pasuje, czy muszle oczne dobrze leza przy twarzoczaszce.
Dokladnie dobrze myslisz , lepiej podskiczyc do sklepu po przymierzac i wtedy zadecydowac bo tak to czasem mozna sie rozczarowac . Jeszcze raz Wielkie Dzieki
Wysłany: Pon 30 Lip, 2012
Grzegorzu rzeczywiście dobrze będzie jeśli zrobisz "przymiarkę" w sklepie choć to jedynie pierwszy krok, który nie daje nam jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie lornetka o parametrach zbliżonych do 12x50 jednak praktyka zweryfikuje twoje rzeczywiste potrzeby. Dobrze mieć jedną lornetkę "do kieszeni" (np. 8x25) a drugą "stacjonarną" (np. 12x56).
Grzegorzu rzeczywiście dobrze będzie jeśli zrobisz "przymiarkę" w sklepie choć to jedynie pierwszy krok, który nie daje nam jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie lornetka o parametrach zbliżonych do 12x50 jednak praktyka zweryfikuje twoje rzeczywiste potrzeby. Dobrze mieć jedną lornetkę "do kieszeni" (np. 8x25) a drugą "stacjonarną" (np. 12x56).
Abs - masz racje kieszonkowa lornetka tez by nie zaszkodzila , a ta duza to by byla na konkretne juz obserwacje . W przyszlym tygodniu bede w PL to podskocze do Astrokraka bo widze ze maja tam dosyc spory wybor , wiec napewno sie cos znajdzie dla moich potrzeb
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10