Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
B o g d a n, wpisz w google "samyang vdslr". Swego czasu na optycznych były newsy o tych obiektywach. Nie wiem jaka jest kompletna ich lista - czytałem o 8, 14, 24, 35 i 85. Nie wiem jednak czy wszystkie są na wszystkie mocowania.
Nie wiem czy jest sens polecać komuś naukę fotografii, jeśli zamierza lustrzanką tylko filmować. Może sensowniejsze byłoby zaproponowanie korpusu klasy APS-C, który może być 2 razy trańszy niż FF...
Nie wiem czy jest sens polecać komuś naukę fotografii, jeśli zamierza lustrzanką tylko filmować.
Sam niedawno koledze polecałeś aby poczytał "o ogniskowych, głębi ostrości, przysłonie, odwzorowaniach i takich tam ...". Czy to nie wiedza zmierzająca do wykonania dobrego zdjęcia? Film składa się ze zdjęć, prawda? Aktorzy idą na zdjęcia, a nie na kręcenie filmu, czy przedstawienia teatralnego. Film to zdjęcia i od tego trzeba zacząć. Ktoś, kto nie ma pojęcia o fotografii, kompozycji, kadrze, perspektywie, głębi ostrości nie zrobi dobrego filmu. Wyjdzie tylko taki badziew, jak tego gostka na dachu gdzie "operator" tylko się zbliża i oddala od twarzy na tle miasta. Do takich "dzieł" wystarczy kompakt i nawet lustrzanka nie jest potrzebna bo po co?
mozer napisał/a:
Może sensowniejsze byłoby zaproponowanie korpusu klasy APS-C, który może być 2 razy trańszy niż FF...
Jeśli pisałem o tym aby kupić tańszy aparat od 5DII, to jak myślisz które modele miałem na myśli?
Rzecz w tym, że muszę kupić wszystko we wrześniu więc będę miał miesiąc czasu na zakup wszystkiego (dofinansowanie na rozwój działalności). Stąd pośpiech w wyborze całego asortymentu.
Chce kupić body które posłuży mi przez długi czas. Tak jak mówiłem planuję podjąć się jakiegoś kursu/szkolenia po zakupie sprzętu. Poza tym w ciągu kilku miesięcy mimo wszystko chciałbym rozwinąć sprzęt o dodatkowe obiektywy/obiektyw (w miarę możliwości).
Zastanawiałem się także nad canonem 24-70, wydawał się w miarę uniwersalny. Zapoznam się z poleconym przez Ciebie obiektywem (17-55). Warto wspomnieć że zależy mi na ujęciach typowo filmowych
Wyjdzie tylko taki badziew, jak tego gostka na dachu
O Jezusicku, to na serio zrobione?
Ogólnie to się z Tobą zgadzam, jednak film operuje dość odmiennymi elementami niż fotografia. Oczywiście podstawy nt. światła, kompozycji i perspektywy mieć trzeba, ale operatorzy niekoniecznie tego uczą się robiąc fotografie. Wydaje mi się, że dobry fotograf niekoniecznie musi być dobrym kamerzystą i odwrotnie. Ale mogę się mylić
B o g d a n napisał/a:
Jeśli pisałem o tym aby kupić tańszy aparat od 5DII, to jak myślisz które modele miałem na myśli?
W sumie nie wiem o czym myślałem pisząc to zdanie - coś mi chyba umknęło
Zastanawiałem się także nad canonem 24-70, wydawał się w miarę uniwersalny.
Zestaw 5D Mk II + EF 24-70/2.8L to niezły wybór ale przekracza podaną przez Ciebie kwotę. W sieci możesz znaleźć sporo filmików nim kręconych, pokazujący możliwości nawet w trudnych warunkach oświetleniowych - tu np. pierwszy z brzegu: http://www.youtube.com/watch?v=m_vyqOwXrkk , a tutaj drugi z brzegu: http://www.youtube.com/wa...&feature=fvwrel pokazujące zabawę z głębią ostrości i światłem.
Zakres 24-70mm na matrycy 24x36mm daje już podstawowy i uniwersalny przedział kątów widzenia, myślę, że śmiało odpowiadający Twoim potrzebom fimlowym. Wadą zestawu jest jego waga i sądzę, że bez "trzymadła" ciężko będzie dłużej filmować. Być może na początek wystarczy Ci obiektyw EF 24-105/4L IS. Troche ciemniejszy (f/4) ale za to dłuższa jest maksymalna ogniskowa (105mm) co też można kreatywnie wykorzystać.
m3ntor napisał/a:
Zapoznam się z poleconym przez Ciebie obiektywem (17-55).
Pamiętaj tylko, że ten obiektym z oznaczeniem bagnetu EF-S nadaje się tylko do lustrzanek z mniejszą matrycą, czyli APS-C, np. do 600D, 650D, 60D, czy 7D. Nie podłączysz go do aparatu 5D Mk II.
Wszystkie powyższe 3 obiektywy mają tzw. stałe światło (otwór względny), które nie zmienia się wraz ze zmianą ogniskowej. Przy filmowaniu może to mieć znaczenie dla utrzymania stałych parametrów ekspozycji przy zoomawaniu.
Dzięki za obszerną odpowiedź oraz podane przykłady. Myślę że 24-70 to będzie dobry i ostateczny wybór.
Co do "trzymadła"... planuję zakupić steadycam merlin 2. Zastanawiam się nad odpowiednim Rig'iem wraz z follow focusem. Czy mógłbyś mi polecić jakiś tani zestaw do tego sprzętu?
Pozdrawiam,
m3ntor.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 02 Sie, 2012
m3ntor,
m3ntor napisał/a:
planuję zakupić steadycam merlin 2. Zastanawiam się nad odpowiednim Rig'iem wraz z follow focusem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10