Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i jak powiedziałem- tak w końcu zrobiłem, tnąc wszystko co plastikowe (nawet pudełka od DVD) wyciąłem w końcu trzy pierścionki , z pudełka po piernikach Nic nie stuka, ładnie przylega, mogę się teraz bawić filtrami do woli UV zamontowałem już na stałe, łącznie z dekielkiem 52mm
Możesz wrzucić foto aparatu po tym jak zrobiłeś tę przejściówkę na filtr? Sam próbuję coś wykombinować i nic
I jeszcze jedno pytanko Próbował ktoś kiedyś założyć jakąś przejściówkę do filtru na korpus? Niektóre modele Canona mają zakładane przejściówki właśnie na miejsce pokrywki od obiektywu Znika wtedy problem z chowaniem obiektywu razem z filtrem. Tylko jaka przejściówka by pasowała?
Do drosery
Jeśli chodzi o makro to ten aparacik robi całkiem niezłe fotki makro, to tylko kwestia ćwiczeń. Chyba, że chodziło ci o większe przybliżenie (jak wnioskuję ze zdjęć księżyca) wtedy można zastosować telekonwerter np taki który mnoży twoje zbliżenie x2 czyli na max 18krotnym zoomie razy 2 z telekonwertera zyskasz 36 krotne zbliżenie Niestety zakup tulejki mocującej telekonwerter do tego coolpixa w Polsce graniczy z cudem Ja szukam od kilku miesięcy.
Co do tej czerwonej obwódki na księżycu to może być działanie UFO A tak poważnie to jest tzw."aberracja chromatyczna" czyli efekt soczewek obiektywu, który rozszczepia widmo barw i tworzy przebarwienia na skraju kontrastowych powierzchni (zwłaszcza na dużym zoomie) Normalne zjawisko występujące nawet w najlepszych obiektywach, chociaż w minimalnej skali Więcej o tym znajdziesz na google Do zdjęć na max zoomie polecam statyw (wyłącz wtedy redukcję drgań VR w ustawieniach) i można ustawić dłuższy czas aby zrobić dobre jasne i ostre zdjęcie.
A oto moje próbki
Księżyc:
http://www.photoblog.pl/r...16/ksiezyc.html
oraz makro:
http://www.photoblog.pl/r...obie-kwiat.html
Nie są one najlepsze ale dopiero docierałem ten aparat
Korzystając z okazji, że jednak ktoś jeszcze zagląda na to forum ponowie moje pytanie o tuleje do mocowania filtrów Czy sprawdzał może ktoś te od coolpixa p90 lub coolpixa p100?
Z serwisu Nikona dostałem odpowiedzi, że dodatkowe konwertery można mocować w tym modelu tylko na tuleje mocowane do korpusu i nie należy mocować ich do gwintu obiektywu 38mm, gdyż jest to tylko gwint montażowy Napisali też, że montuje się tylko konwertery ale nie filtry Chyba ze względu na winietowanie Co o tym myślicie?
Czy ma ktoś namiar gdzie można kupić takie tuleje do coolpixa p80 lub odpowiedniki? Zależy mi na krajowym sklepie a nie w USA czy UK Jeśli ktoś kupował coś takiego proszę o pomoc
Winietować winietuje, ale na ustawieniu 3:2 to nie przeszkadza Po dodaniu podkładek, ładnie się zamyka Długo szukałem, by coś dokręcić i... nic nie znalazłem- gdyby nie kolega Słonik, nadal nic bym nie miał No zdjęcia mojego cuda mogę tylko zrobić telefonem, a na końcu zdjęcie z Muzeum Dobranocek w Rzeszowie- z UVką Ale zaczynam czuć niedosyt i myślę o lustrze (pytanie tylko, czy jeszcze w tym roku)
Witam. Wszystkich serdecznie. Odkopuje temat, ale to chyba lepiej, niż zakładać nowy Nie idę za duchem czasu ponieważ dopiero teraz kiedy inni się już pozbywają swoich wysłużonych Nikonów P80, ja właśnie go kupiłem aby podszkolić się w temacie fotografii.
Ale do rzeczy. Mam do was pytanko, mam nadzieje, że jeszcze ktoś pomoże. Chodzi mi o rozmiar, wagę zdjęć w Nikonie P80 przy ustawieniu najlepszej jakości zdjęcia. Ustawiając rozmiar zdjęcia na 10 Milionów pixeli, czyli max, oraz jakość zdjęcia na Fine, czyli też max moje zdjęcia mają rozmiar około 2,4 MB do 2,8 MB. Dziwi mnie to bardzo ponieważ ustawiając na rozmiar zdjęcia 10 M, a jakość zdjęcia na Normal zdjęcia również mają rozmiar, wagę w granicach 2,5 MB. W instrukcji obsługi jest napisane, że zdjęcia robione w rozm. 10 M i jakością Fine powinny mieć 5 MB, a na Normal ok. 2,5 MB. Czy to jakaś wada, aparatu, oprogramowania (ja mam 1.1) czy to zależy od parametrów ? Zrobiłem już sporo zdjęć i żadne nie przekroczyło 3 MB.
Faktycznie odkopałeś temat- aż się zdziwiłem, jak mi na poczcie wyskoczyło powiadomienie... Przejrzałem dość pobierznie i na szybko dawne albumy- największe zdjęcie znalazłem 3 MB, ale też i takie po 900 mega... no są to wartości płynne zależne od czynników występujących na pliku zdjęciowym, że tak to łopatologicznie napiszę- np. teraz na moją kartę teoretycznie z rawami wchodzi 119 zdjęć... praktycznie czasem jest więcej lub mniej (nic w Googlach nie znalazłem w tym temacie, mogę tłumaczyć to zjawisko błędnie)
Nie ma czym się przejmować - 5MB to orientacyjnie maksymalny rozmiar. Np. w EX-1 też instrukcja podaje podobnie (np. na kartę 1GB ma wejść 200 zdjęć) a w praktyce dostajemy od 2,5 do ponad 4MB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9