Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
24-70 jest aktualnym szklem z tego zakresu na FX, nic nowego przez kilka lat nie bedzie. Moze pokazac sie cos nowego na DX, nastepca wysluzonego 17-55 moze?
Zależy jak szeroki kąt jest niezbędny. Sam sobie na to odpowiedz. Co do obiektywów to są dwa i więcej bym nie szukał. To Nikkory 17-55 i 24-70. Oczywiście światło 2.8
Tylko jeden minus N24-70 - 900g. Jesli ktos ci placi to ok, ale za darmo by mi sie takiego ciezaru targac nie chcialo na co dzien - a do tego w sumie sluzy standardowy zoom. Aha - jest jeszcze sigma 24-70 2.8, bardzo (relatywnie) tania i rekomendowana przez Klausa Schroifa. Kupil bym ja - tylko to 700g... I w ten sposob zostalem przy 18-70 (390g, niecaly kilogram razem z body).
Sigma 24-70 może i jest rekomendowana, ale daleko jej jakością do tych Nikkorów o których tu mowa.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 26 Maj, 2008
14-24/2.8 podpinałem, teraz 70-200/2.8VR nawet nie waż się przynosić
I nie martw się mnihu, ja planuje mniej więcej to samo, tylko że zamiast 24-70 i 85/1.8 komplet stałek w AF-S nowych (tych wersji 35/1.4 50/1.4 i 85/1.4 ) + 14-24/2.8 + 70-300VR
Pstrykacz - troszke jej brakuje, ale nie jest to przepasc (przynajmniej na APSC). Jak to z Sigma, napewno trzeba trafic egzemplarz, nie kupil bym nie majac 3 do wyboru, i mowie to z wlasnego doswiadczenia. Ale kosztuje prawie rowno 1/4 ceny Nikkora - jest to jakis argument, zwazywszy ze za to co zostanie mozna dokupic S10-20, N70-300, i jeszcze bedzie na jakies drobiazgi w stylu filtrow, gripa itd. I masz caly zakres pokryty dobrymi szklami w rozsadnej cenie. Jesli nie mial bym ograniczen finansowych, to wtedy zadnymi "niezalezymi" producentami glowy bym sobie nie zawracal. Ale przez najblizsze 30lat bede splacal kredyt na mieszkanie, wiec raczej mi to nie grozi:)
Czysto teoretycznie- bo jestem zdecydowany i tak już- czy są jakieś gode uwagi zamieniki wymienionych nikkorów? pokrywających zakrest 12/14-70 ? oczywiście ze stałym światłem ?
Jestem bardzo napalony na te 3 nikkory, ale pytam czy ktoś ma jakieś doświadczenie z innym solidnym obiektywem/obiektywami które by dobrze grały z D300 ?
Szczerze, mam pewne opory przed trzecimi firmami.
O tamronie już przeczytałem.
Nikkor 24-70 to raczej pewny strzał- pewny zakup,
natomiast szeroki kąt w stylu 14-24 nie jest aż tak ważny- dlatego tu rozważyłbym coś tańszego.
mszczyrek- dzięki za wskazówki
Nie ma sprawy:) Wstawialem juz gdzies te cropy ale wrzuce jeszcze raz. S10-20@10mm, f8, wywolane z raw'ow, nie wyostrzane i nie korygowane w zaden sposob. Sam ocen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 14