Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 07 Sie, 2012 Filmy Full HD Canon 650d vs. Sony Alfa A57
Witam,
od pewnego czasu próbuje zdecydować się na lustrzankę która pozwoliłaby mi kręcić sensowne filmiki w HD.
Sęk w tym iż gdzie nie zajrzę to inna opinia, podobnie we wszelakich sklepach.
Przejrzałem już tyle sporów i kłótni co do wyższości jednego nad drugim że witki opadają - mam nadzieje że tym razem obędzie się bez wycieczek osobistych tylko krótko i rzeczowo.
W dużym skrócie Canon'a chwalą za jakoś zdjęć, Sony za szybkość.
W sieci krąży filmik porównawczy, z dzielonym obrazem tych dwóch aparatów -> http://www.youtube.com/watch?v=IpdnFtM44rs
Na tym oraz na innych filmikach widać że Canon sobie zdecydowanie nie radzi z szybkością ostrzenia, choć ponoć jakość Full HD można porównać dopiero na odpowiednim sprzęcie.
Czy znajdzie się ktoś mądry, kto rzetelnie i sensownie odpowie mi na pytanie :
Czym w praktyce robienia zdjęć i filmów różnią się te dwa aparaty?
W których punktach jest przewaga Canona a w czym lepszy jest Sony?
Byłbym wdzięczny za konkrety, a nie wpisy typu "Canon lepszy bo wszyscy nim kręcą filmy" i tego typu powtarzane ogólniki.
Z góry dziękuję za pomoc.
Kamien, zasadniczo do filmowania służą kamery. Dlaczego chcesz do tego kupić lustrzankę?
Podstawowa różnica to taka, że Canon jest tradycyjną lustrzanką, natomiast Sony posiada wizjer elektroniczny. I od tego należałoby zacząć wybierając między tymi sprzętami.
I po raz kolejny warto odróżnić "kręcenie" do świadomego filmowania. Do tego pierwszego IMHO lepiej nabyć typową kamerkę "fól hade", do tego drugiego jak najbardziej lustrzanka + odpowiedni osprzęt.
Kamien, może uwierzysz albo nie, ale AF podczas filmowania to "ficzer" w rodzaju "programów tematycznych" - coś co ma niby pomóc amatorowi, ale w praktyce lepsze efekty uzyskuje się bez tego... Sprawdź sobie jak to działa, nie spodziewaj się super płynnych przejść między planami, korpus nie bedzie też "zgadywał" co operator miał na myśli. Do pamiątkowych filmików typu "żona na plaży bawi się z dzieckiem" powinno być ok.
Wydaje mi się że kupując cyfrową lustrzankę filmy i zdjęcia robię już świadomie.
Jak kto woli w sposób przemyślany.
Zwyczajnie interesuje mnie zestawienie zalet i wad tych dwóch aparatów.
Jakbym rozważał kupienie kamery wówczas nie było by tego tematu.
Rozumiem że mimo AF / lustra - w obu egzemplarzach wyostrzać można także manualnie?
Dla mnie, laika, widoczna jest różnica w nasyceniu bawr i szybkości ostrzenia na korzyść Sony.
Zastanawia mnie tylko ta różnica w jakości zdjęć między tymi aparatami - czy rzeczywiście jest to tak zauważalne?
Wydaje mi się że kupując cyfrową lustrzankę filmy i zdjęcia robię już świadomie.
Tak , a jak kupujesz samochód od razu stajesz się kierowcą i to dobrym
Kamien napisał/a:
Dla mnie, laika, widoczna jest różnica w nasyceniu bawr i szybkości ostrzenia na korzyść Sony.
Zastanawia mnie tylko ta różnica w jakości zdjęć między tymi aparatami - czy rzeczywiście jest to tak zauważalne?
To zależy od tego, czy zrobienie zdjęcia kończy się dla Ciebie po naciśnięciu spustu i zapisie na karcie jpga czy jednak nieco później
Zresztą nawet w puszce można sporo skonfigurować, ale to nie to samo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9