Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka/obiektyw do fotografowania nieruchomosci
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 08 Sie, 2012   

Solicitor napisał/a:
Moja firma - zakup firmowy.
Tym bardziej dziwi Twoje podejście... :roll:

Reklama

moronica 

Pomogła: 106 razy

jaad75, prezentacje dewelopera to zazwyczaj renderingi, jasne ze powinny byc zrobione porzadnie ale nie zapominajmy, ze raz - sa to mieszkania na sprzedaz wiec zysk jest wiekszy a dwa - nie robi sie wizualki kazdego pojedynczego mieszkania tylko kilka ilustracji tego, jak takie gole mieszkanko moze sobie potencjalnie wygladac umeblowane. sa to takie rysuneczki pogladowe i moze sa tacy, dla ktorych stanowia one jakiekolwiek kryterium, ale nie sadze by bylo ich wielu. jedynym ich zadaniem jest przyciagnac uwage jak sie wertuje kolorowe pisemko i tyle

a wracajac do tych mieszkan na wynajem to ponownie dla mnie porzadne nie musi oznaczac wyretuszowane do ostatniego pylka kurzu. dla mnie to ponizej to wlasnie porzadnie wykonane zdjecie. i co z tego, ze jest przepal na oknie. bylabym bardziej zainteresowana taka oferta niz dopracowanymi w pocie czola HDRami

Solicitor, no priorytet prywatnosci lezy wlasnie tu, ze nie chcesz UWA bo uwazasz, ze ci sie prywatnie nie przyda

mozer 
bo Pentax

moronica,
1) gdzie była mowa o tym, że chodzi o wynajem nieruchomości a nie sprzedaż?
2) o takie właśnie porządne zdjęcia mi chodziło - nie miałem na myśli hdrów zafałszowujących rzeczywistość

Spójrzcie na powyższe zdjęcie, a potem zajrzyjcie na polskie portale z nieruchomościami i co tam się wyrabia - widząc zdjęcia jakie tam są prezentowane strach bez ochroniarza iść...

moronica 

Pomogła: 106 razy

mozer napisał/a:
moronica,
1) gdzie była mowa o tym, że chodzi o wynajem nieruchomości a nie sprzedaż?

no byla mowa o mieszkaniach deweloperskich a te zazwyczaj sa na sprzedaz

mozer 
bo Pentax

moronica, a sorry, źle adresuję pytanie - to chyba komor pisał, że się nie opłaca pod wynajem. Z tym też się zresztą nie zgadzam...

dcs
[Usunięty]

Solicitor,

To weź Nikona D5100 + 18-55 /choć lepiej od razu 18-105/
i dokup używaną Tokinę 12-24 / ~1500zł/

...i poziomicę
Ostatnio zmieniony przez dcs Sro 08 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

moronica napisał/a:
jaad75, prezentacje dewelopera to zazwyczaj renderingi, jasne ze powinny byc zrobione porzadnie ale nie zapominajmy, ze raz - sa to mieszkania na sprzedaz wiec zysk jest wiekszy a dwa - nie robi sie wizualki kazdego pojedynczego mieszkania tylko kilka ilustracji tego, jak takie gole mieszkanko moze sobie potencjalnie wygladac umeblowane. sa to takie rysuneczki pogladowe i moze sa tacy, dla ktorych stanowia one jakiekolwiek kryterium, ale nie sadze by bylo ich wielu. jedynym ich zadaniem jest przyciagnac uwage jak sie wertuje kolorowe pisemko i tyle
Mylisz się, nie tylko - renderingi powstają zazwyczaj jeszcze zanim powstaje samo mieszkanie, badź jest ono w stanie surowym. Całkiem sporo mieszkań oferowanych przez deweloperów jest w stanie "gotowym do zamieszkania" - z podłogami, drzwiami, wykończoną łazienką, a czasem nawet umeblowaną kuchnią, ze sprzętem AGD (moi znajomi ostatnio mieli okazję takie kupić).
moronica napisał/a:
a wracajac do tych mieszkan na wynajem to ponownie dla mnie porzadne nie musi oznaczac wyretuszowane do ostatniego pylka kurzu. dla mnie to ponizej to wlasnie porzadnie wykonane zdjecie. i co z tego, ze jest przepal na oknie. bylabym bardziej zainteresowana taka oferta niz dopracowanymi w pocie czola HDRami
Akurat tu HDR mógłby dodać realizmu właśnie, choć przepał też nie przeszkadza. Gustowności połączenia papierowego abażuru z wymyślną rozetą na suficie nie będę komentował... :razz:

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012   

mozer napisał/a:
to chyba komor pisał, że się nie opłaca pod wynajem. Z tym też się zresztą nie zgadzam...

Tak pisałem. Od czasu do czasu pomagam przy takim mieszkaniu na wynajem, przychodzą 2-3 firmy pośredniczące, z definicji tylko jedna z nich zaliczy sukces w postaci kasy za pośrednictwo (1-2 tysiące zł). Ile takich mieszkań muszą odwiedzić i obfotografować, żeby zarobić tę kwotę – nie wiem.
Pomimo, że zrobiłem przyzwoite zdjęcia swoim sprzętem to i tak cykają swoimi kompakcikami, bo pewnie nie wierzą, że moje zdjęcia przedstawiają stan faktyczny.

AM 
Maniak

Solicitor, żeby Ci coś uzmysłowić:

UWA pozwoli Ci robić "lepsze" zdjęcia łatwiej, prawie automatycznie. Nie musisz umieć wykorzystać potencjału szkła, by zdjęcia były lepsze w swojej roli.

Obróbka, oświetlenie, statyw - to będzie od Ciebie wymagało pracy.

Co do przepałów w oknie - najlepsze są "szare" filtry. HDR rodzi problem z ilością zdjęć w pewnym momencie.

mozer 
bo Pentax

AM napisał/a:
Co do przepałów w oknie - najlepsze są "szare" filtry.

Rozumiem, że nałożone na okno, bo inaczej to nie wiem jaki to ma sens ;P

AM 
Maniak

Owszem. Korekcyjne też się przydają.

Solicitor 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Solicitor napisał/a:
Moja firma - zakup firmowy.
Tym bardziej dziwi Twoje podejście... :roll:

Tzn jakie podejscie? Ze chce wydajac 4 tys, dowiedziec sie jakie sa/czy sa mozliwosci pogodzenia dwoch opcji?

Tylko jeden z nich - Sigma 10-20 F3.5 EX DC HSM Nikon kosztuje 1900 zl a drugi, Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM Nikon 2700 zl.

lotofag 
Optyczny

Solicitor napisał/a:

Tylko jeden z nich - Sigma 10-20 F3.5 EX DC HSM Nikon kosztuje 1900 zl a drugi, Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM Nikon 2700 zl.

Chyba odwrotnie ;)

[ Dodano: Czw 09 Sie, 2012 21:02 ]
broczek napisał/a:

po przeglądnięciu dobrze zrobionych zdjęć już wiadomo czy warto tam jechać czy nie. Oszczędza się czas i pieniądze. Tak więc uważam, że porady z zakresu profesjonalnej fotografii są jak najbardziej na miejscu. "Biura" po prostu muszą do tego dojrzeć.

Kilka tygodni temu znajomy zakupił mieszkanie. Zaprezentował mi ogłoszenie z BON. Szok! Spacer wirtualny po apartamencie. Tego jeszcze nie widziałem w ogłoszeniach. Po takim przedstawieniu oferty już bym wiedział czy jechać tam

Owszem, można na podstawie zdjęć zrobić wstępny odsiew, ale nie porozmawiać, nie pojechać i nie zobaczyć samemu mieszkania i okolicy (!) to już lekka paranoja... IMHO bardziej przydatny jest zwymiarowany plan mieszkania i kilka poglądowych fotek niż jakieś rendery i super zdjęcia któregoś lokalu w stanie "pod klucz" - to a propos sprzedaży przez developera.

broczek napisał/a:

czy nie ma sensu tracić cennego czasu pośrednika.

Chyba Ci się pomyliły role klienta i sprzedawcy ;) To on jest dla Ciebie a nie ty dla niego.

broczek 
Bywalec

Wysłany: Pią 10 Sie, 2012   

- Mieszkanie z rynku wtórne, nie od developera.
- Nie mówię o zakupie bez wizji lokalnej ale o wstępnej selekcji i nastawieniem, że jedzie się zobaczyć coś czego akurat szukam.
- nie pomyliły mi się role, w tym wątku, o poradę prosi pośrednik nie klient, więc podpowiadam jak może wykonywać swój zawód lepiej, a z drugiej strony wyobraź sobie, że taki sprzedawca targa Cię cały dzień po mieście i nic sensownego nie pokaże, nie będzie Ci szkoda czasu? Dalej chciałbyś korzystać z jego usług? Ja doceniam takich, którzy po rozmowie ze mną "wyciągną" produkt, który potrzebuję i mi odpowiada, a nie pińcet z hasłem: "wybierz se Pan"

Ogólnie mówiąc jestem handlowcem / sprzedawcą z jakimś tam doświadczeniem i doskonale zdaję sobie sprawę jak ważna jest prezentacja produktu. Stąd uważam, że im więcej pracy włoży się w przygotowanie oferty tym większe szanse na transakcję.
Każdy z nas świadomie lub nie dokonuje selekcji produktu na podstawie zdjęć. Najprostsze przykłady, to wszelkiego rodzaju katalogi.
Kończąc tę wypowiedź podsumuję, że łatwiej będzie sprzedać mieszkanie dobrze/profesjonalnie zaprezentowane.

Odpowiedz do tematu