Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75, prezentacje dewelopera to zazwyczaj renderingi, jasne ze powinny byc zrobione porzadnie ale nie zapominajmy, ze raz - sa to mieszkania na sprzedaz wiec zysk jest wiekszy a dwa - nie robi sie wizualki kazdego pojedynczego mieszkania tylko kilka ilustracji tego, jak takie gole mieszkanko moze sobie potencjalnie wygladac umeblowane. sa to takie rysuneczki pogladowe i moze sa tacy, dla ktorych stanowia one jakiekolwiek kryterium, ale nie sadze by bylo ich wielu. jedynym ich zadaniem jest przyciagnac uwage jak sie wertuje kolorowe pisemko i tyle
a wracajac do tych mieszkan na wynajem to ponownie dla mnie porzadne nie musi oznaczac wyretuszowane do ostatniego pylka kurzu. dla mnie to ponizej to wlasnie porzadnie wykonane zdjecie. i co z tego, ze jest przepal na oknie. bylabym bardziej zainteresowana taka oferta niz dopracowanymi w pocie czola HDRami
Solicitor, no priorytet prywatnosci lezy wlasnie tu, ze nie chcesz UWA bo uwazasz, ze ci sie prywatnie nie przyda
moronica,
1) gdzie była mowa o tym, że chodzi o wynajem nieruchomości a nie sprzedaż?
2) o takie właśnie porządne zdjęcia mi chodziło - nie miałem na myśli hdrów zafałszowujących rzeczywistość
Spójrzcie na powyższe zdjęcie, a potem zajrzyjcie na polskie portale z nieruchomościami i co tam się wyrabia - widząc zdjęcia jakie tam są prezentowane strach bez ochroniarza iść...
jaad75, prezentacje dewelopera to zazwyczaj renderingi, jasne ze powinny byc zrobione porzadnie ale nie zapominajmy, ze raz - sa to mieszkania na sprzedaz wiec zysk jest wiekszy a dwa - nie robi sie wizualki kazdego pojedynczego mieszkania tylko kilka ilustracji tego, jak takie gole mieszkanko moze sobie potencjalnie wygladac umeblowane. sa to takie rysuneczki pogladowe i moze sa tacy, dla ktorych stanowia one jakiekolwiek kryterium, ale nie sadze by bylo ich wielu. jedynym ich zadaniem jest przyciagnac uwage jak sie wertuje kolorowe pisemko i tyle
Mylisz się, nie tylko - renderingi powstają zazwyczaj jeszcze zanim powstaje samo mieszkanie, badź jest ono w stanie surowym. Całkiem sporo mieszkań oferowanych przez deweloperów jest w stanie "gotowym do zamieszkania" - z podłogami, drzwiami, wykończoną łazienką, a czasem nawet umeblowaną kuchnią, ze sprzętem AGD (moi znajomi ostatnio mieli okazję takie kupić).
moronica napisał/a:
a wracajac do tych mieszkan na wynajem to ponownie dla mnie porzadne nie musi oznaczac wyretuszowane do ostatniego pylka kurzu. dla mnie to ponizej to wlasnie porzadnie wykonane zdjecie. i co z tego, ze jest przepal na oknie. bylabym bardziej zainteresowana taka oferta niz dopracowanymi w pocie czola HDRami
Akurat tu HDR mógłby dodać realizmu właśnie, choć przepał też nie przeszkadza. Gustowności połączenia papierowego abażuru z wymyślną rozetą na suficie nie będę komentował...
to chyba komor pisał, że się nie opłaca pod wynajem. Z tym też się zresztą nie zgadzam...
Tak pisałem. Od czasu do czasu pomagam przy takim mieszkaniu na wynajem, przychodzą 2-3 firmy pośredniczące, z definicji tylko jedna z nich zaliczy sukces w postaci kasy za pośrednictwo (1-2 tysiące zł). Ile takich mieszkań muszą odwiedzić i obfotografować, żeby zarobić tę kwotę – nie wiem.
Pomimo, że zrobiłem przyzwoite zdjęcia swoim sprzętem to i tak cykają swoimi kompakcikami, bo pewnie nie wierzą, że moje zdjęcia przedstawiają stan faktyczny.
UWA pozwoli Ci robić "lepsze" zdjęcia łatwiej, prawie automatycznie. Nie musisz umieć wykorzystać potencjału szkła, by zdjęcia były lepsze w swojej roli.
Obróbka, oświetlenie, statyw - to będzie od Ciebie wymagało pracy.
Co do przepałów w oknie - najlepsze są "szare" filtry. HDR rodzi problem z ilością zdjęć w pewnym momencie.
Tylko jeden z nich - Sigma 10-20 F3.5 EX DC HSM Nikon kosztuje 1900 zl a drugi, Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM Nikon 2700 zl.
Chyba odwrotnie
[ Dodano: Czw 09 Sie, 2012 21:02 ]
broczek napisał/a:
po przeglądnięciu dobrze zrobionych zdjęć już wiadomo czy warto tam jechać czy nie. Oszczędza się czas i pieniądze. Tak więc uważam, że porady z zakresu profesjonalnej fotografii są jak najbardziej na miejscu. "Biura" po prostu muszą do tego dojrzeć.
Kilka tygodni temu znajomy zakupił mieszkanie. Zaprezentował mi ogłoszenie z BON. Szok! Spacer wirtualny po apartamencie. Tego jeszcze nie widziałem w ogłoszeniach. Po takim przedstawieniu oferty już bym wiedział czy jechać tam
Owszem, można na podstawie zdjęć zrobić wstępny odsiew, ale nie porozmawiać, nie pojechać i nie zobaczyć samemu mieszkania i okolicy (!) to już lekka paranoja... IMHO bardziej przydatny jest zwymiarowany plan mieszkania i kilka poglądowych fotek niż jakieś rendery i super zdjęcia któregoś lokalu w stanie "pod klucz" - to a propos sprzedaży przez developera.
broczek napisał/a:
czy nie ma sensu tracić cennego czasu pośrednika.
Chyba Ci się pomyliły role klienta i sprzedawcy To on jest dla Ciebie a nie ty dla niego.
- Mieszkanie z rynku wtórne, nie od developera.
- Nie mówię o zakupie bez wizji lokalnej ale o wstępnej selekcji i nastawieniem, że jedzie się zobaczyć coś czego akurat szukam.
- nie pomyliły mi się role, w tym wątku, o poradę prosi pośrednik nie klient, więc podpowiadam jak może wykonywać swój zawód lepiej, a z drugiej strony wyobraź sobie, że taki sprzedawca targa Cię cały dzień po mieście i nic sensownego nie pokaże, nie będzie Ci szkoda czasu? Dalej chciałbyś korzystać z jego usług? Ja doceniam takich, którzy po rozmowie ze mną "wyciągną" produkt, który potrzebuję i mi odpowiada, a nie pińcet z hasłem: "wybierz se Pan"
Ogólnie mówiąc jestem handlowcem / sprzedawcą z jakimś tam doświadczeniem i doskonale zdaję sobie sprawę jak ważna jest prezentacja produktu. Stąd uważam, że im więcej pracy włoży się w przygotowanie oferty tym większe szanse na transakcję.
Każdy z nas świadomie lub nie dokonuje selekcji produktu na podstawie zdjęć. Najprostsze przykłady, to wszelkiego rodzaju katalogi.
Kończąc tę wypowiedź podsumuję, że łatwiej będzie sprzedać mieszkanie dobrze/profesjonalnie zaprezentowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9