Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pirzu, otóż na pewno lepsza będzie pierwsza opcja, czyli obiektyw + lampa.
Jeśli chodzi o lampę to polecam jednak systemową, za 500-600 zł dostaniesz używaną HVL-F42AM, ewentualnie za 900-1000 używaną F58 lub nową F43. Niby ten Metz też ma HSS, ale nie wiadomo jak działa to w trybie bezprzewodowym, a ten jest przydatny szczególnie przy portretach, gdy chcemy zejść z czasem do minimum by otworzyć przysłonę i rozmyć tło. F42 jest zupełnie wystarczająca na początek, mam ją i bardzo chwalę
Co do obiektywu to nie znajdziesz takiego uniwersalnego do wszystkiego Jeśli to ma być portretowy, najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj stałoogniskowy, np. 50mm. Dostaniesz je w cenie od 400 za używaną Minoltę 50mm 1.7, robię takim większość portretów, np: 1 i 2, oba doświetlane bezprzewodowo, oba na f2 bo na f1.7 jest trochę mniej ostro Warty uwagi jest też Sony 50mm 1.4, używany od 900zł, jest znacznie ostrzejszy.
Akurat ceny obiektywu który podlinkowałeś są moim zdaniem zbyt wygórowane, owszem jest dobry, ale dużo też w nim legendy. A dodatkowo ten sprzedawca to handlarz żeby nie powiedzieć spekulant Jak chcesz coś kupować to lepiej spróbuj na forum KKM Owszem, do portretów można używać teleobiektywu, ale pod warunkiem że będzie odpowiednio jasny, lecz wtedy też odpowiednio kosztuje... Jeśli chcesz mieć tani teleobiektyw jako uzupełnienie to polecam dokładnie te wersje: 70-210, 75-300, tylko uważaj bo te nowsze są bardzo podobne a znacznie gorsze. A te złe nie są, kosztują mniej niż flinta, poużywasz trochę i będziesz wiedział czego potrzebujesz
Minolta 70210 f/4 ~500-600 używka. koniecznie wersja f/4, żadna inna.
Używałem krótko 70-210 4.5-5.6 (czarnej) i krzywdy nie było A te które podlinkowałem są nawet lepsze. Ale fakt, odkąd mam APO to tamten obiektyw leży w szafie
Ghost, jest jeszcze jedna fajna portretówka której nie wymieniłeś i Ty wiesz jaka
Przewaga flinty nad innymi 70-210 jest jednak stałe światło i kolorki/plastyka obrazu Do portretu, jeżeli nie potrzebujemy super dobrego światła, jest jak znalazł.
Na początek bym polecił jednak Minoltę 50/1.7. Tanio, jak się nie spodoba/znudzi można odsprzedać bez straty. Zobaczysz, czy potrzebujesz do portretu czegoś dłuższego, krótszego czy może jaśniejszego
A co do 75-300 - tylko I wersja, flintopodobna.
Zgadzam się z przedmówcami - jeśli MAF 70-210 to tylko ze stałym światłem. Generlanie do portretów najbardziej mi podchodzi 50/1.8, chociaż w niektórych sytuacjach całkiem nieźle sprawdzaiła mi się zarówno flinta jak i Tamron 90
Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 Nowy obiektyw dla aparatu Sony alfa 200
Hej wszytki, mam problem. Gdyż zbytnio nie znam sie, a chciałabym zakupić obiektyw który będzie sie nadawał na typowe portrety. Robie bardzo dużo zdj. (Urodziny, wyjazdy, wakacje, imprezy itp) Mam obiektyw kitowy i już mam go DOSYĆ. Ale sama nie umiem wybrać wiec mam nadzieje ze pomożecie. Myślę ze do 1500zł byłoby fajnie coś dobrego znaleźć. Za pomoc z góry dziękuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10