Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
LR praktycznie też - od wersji 3 jestem cały czas na betach, RC i trialach kolejnych wersji...
mozer napisał/a:
Bez przesady - wiele osób na tym forum używa DPP z dobrym skutkiem.
Np. kto? B o g d a n?
Nie wiem jak najnowsze wersje, bo od dawna nie sprawdzam jak chodzą "fabryczne" wołarki (nawet tej z Pentaksa nie instaluję), ale jeszcze ze 2 lata temu to był syf straszliwy, a w kilka osób (nawet z tego forum) twierdziło, że postępu specjalnie nie widać.
Zasadniczy błąd który popełniłem to Rawy zostały zapisane w DDP po obróbce i teraz nie bardzo wiem jak wrócić do początku,najwyżej zrobie nowe foty
w DPP:
Adjustment -> Revert to shot settings (Ctrl+Shift+Z)
A jeśli chodzi o wyostrzanie, moim zdaniem w DPP lepiej się sprawdza metoda "unsharp mask" niż "sharpness". "Unsharp mask" pojawiła się w DPP stosunkowo niedawno (~rok temu), warto zaktualizować program jeśli masz starszą wersję
Dzięki fotka Mam opcje unsharp mask w DDP jednak osobiście wydaje mi się że sharpness lepiej ostrzy.Byc może się myle bo bawię się fotami i tym programikiem od niedawna.
Może znasz ten programik lepiej i podpowiesz co po kolei zrobić z Raw-em,żeby zdięcie było ostre.Czy najpierw wyostrzasz a pózniej konwertujesz,czy konwertujesz na jpg pózniej wyostrzasz?
Arkowal, niestety nie mogę pomóc. Jak dla mnie ostrość przy metodzie "unsharp mask" jest taka sama jak w jpegach prosto z aparatu. Jakość JPG ustawiona na 10. (Gdy używałam "sharpness" przy tych samych ustawieniach co w aparacie, po przetworzeniu rawu przez DPP było wyraźnie gorzej). Oczywiście trochę się pogarsza, gdy się prostuje zdjęcie. Jeśli ostrość prosto z DPP Cię nie satysfakcjonuje, to chyba zostaje tylko dodatkowe wyostrzanie w innym programie, bo w DPP nie widzę dodatkowych opcji.
[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 16:42 ]
Pisząc, że ostrość jest taka sama jak w jpg z aparatu, miałam na myśli porównywanie przy tym samym stopniu wyostrzania. Jak pociągnąć suwak trochę dalej, to się zwiększa.
Ale po co? Jeśli coś ma leżakować na dysku, to niech będzie w RAW-ie, co najwyżej zapisz sobie XMP, jesli nie ufasz bazie Lightrooma. Nie ma sensu eksportowanie gotowych zdjęć do TIFF-ów dla zasady. Jak potrzebujesz JPG-a, to na bieżąco eksportujesz sobie takiego jak Ci potrzebny wprost z bazy Lightrooma. Możesz nawet wprost z Lightrooma eksportować na serwis hostujący - są plug-iny zarówno do Flickra, jak i Photobucket, Smugmug, czy Zenfolio...
komor napisał/a:
Dokładnie, przy eksporcie JPG do docelowego rozmiaru masz też przecież od razu opcję lekkiego wyostrzenia po zmniejszeniu, działa to bardzo dobrze, jest też możliwość lekkiej regulacji mocy tego wyostrzania.
Na pewno macie rację. Po prostu muszę jeszcze porozgryzać LR. Nie miałam za bardzo na to czasu, a jak dołożyć jeszcze do tego bajzel, który aktualnie posiadam w swoich zdjęciach na dysku - to szybciej było mi zastosować metody/programy, których wcześniej używałam. Widzę, że czas przysiąść poważnie przy LR, a do tego zrobić w końcu porządek. Dzięki za podpowiedzi.
mozer napisał/a:
kasiakaaz, ale dłubiesz w PS, czy w czymś innym? Bo jak w PS to LR przecież ma opcję eksportu do PS i potem dodaje takiego tiffa do bazy.
jaad75 napisał/a:
TIFF-a, albo PSD, albo nawet JPG, w zależności od tego co zapiszesz w PS na wyjściu. Jest to bardzo wygodne, zwłaszcza, że automatem robi stacki z oryginalnym RAW-em. Co więcej, LR ma opcję Edit as Smart Object in Photoshop i jeśli wersja ACR zgadza się w Photoshopie i Lightroomie, to RAW może być na bieżąco renderowany w PS dokładnie tak samo jak w LR i dopóki nie potrzebujesz używać kilku specyficznych narzędzi, to nawet nie trzeba rasteryzować warstw i taki PSD na wyjściu z PS-a ma wszystkie edycje bezstratne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10