Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 19 Sie, 2012 lustrzanka czy bezlusterkowiec do 1500 zł
Witam,
Od dłuższego czasu poszukuję aparatu dla siebie. Ostatnimi czasy nasiliło się szukanie i czas zaczął naglić bo muszę coś kupić max do wtorku lub piątku jeśli w sklepie stacjonarnym (Avans, EUROAGDRTV, Media Markt, Auchan, Real, Foto Joker, AB Foto) bo wyjeżdżam na wakacje i chcę już mieć nowy aparat do pstrykania.
Kwota jaką chcę przeznaczyć na aparat to 1500zł MAX na nowy z gwarancją lub używany ale na gwarancji. Aparat ma być w miarę uniwersalny czyli zarówno zrobi fotki na urodzinach imieninach, weselach czy też na wakacjach. Nie musi mieć jakiś tam nagrywań w stereo czy Dolby lub nawet HD czy tam Full HD, ma to być po prostu aparat do pstrykania. Zaznaczam też że aparat musi ten posłużyć mi przynajmniej parę lat więc odpada kupienie czegoś teraz do nauki a za rok zmiana. Przeglądając forum odrzuciłem z tego wszystkiego kompakty bo nawet mam taką małą zabawkę Samsung NV15 która jak dla mnie robi marne zdjęcia mimo iż ostatnio próbowałem uczyć się na niej manualnie robić fotki to i tak jakość była dla mnie bardzo słaba tego. Dlatego teraz wybór padł na podstawową lustrzankę lub może trochę lepszy bez lusterkowieć.
Aparaty jakie miej więcej biorę pod uwagę to:
Nikon D3000
Canon 1100D
Sony alfa 200
Olympus PEN E-PL1 lub E-PL2
Sony NEX C3 lub używka NEX5
Samsung seria NX
Panasonic seria G lub GF
Chciałbym żeby jak coś na przyszłość aparat oferował szkiełka w dość przystępnych cenach, brat kazał szukać czegoś ze stabilizacją w body co chyba ma olympus, ale też nie myślę nad tym żeby kupować nie wiadomo ile obiektywów.
Wielkość aparatu też nie ma tu wielkiego znaczenia.
Za każdą wypowiedź oraz radę na temat będę bardzo wdzięczny.
PS. Jak by coś ktoś mógł coś innego godnego uwagi zaproponować w tej cenię tęż będzie mile to widziane.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 03 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz
uzywka pentax k-x albo k-r jak na taki budżet,
albo Canon z serii G, ktoś tu się ogłasza na G11 za 800pln
według mnie Canon G świetny aparat na wakacje.
A co z tego dobrze było wybrać ??:
Używany Nikon D3100 z obiektywem 18-55
Sony NEX 3 z obiektywem 18-55 Używany na gwarancji
Sony NEX C3 z obiektywem 16mm nowy
Sony NEX 5 z obiektywem 16mm nowy
Oglądając porównania ze strony dpreview.com bardzo fajnie wypadły te NEXy. Może warto w to zainwestować bo raz że poręczny a dwa że dobra matryca
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Sie, 2012
D3100 z 18-55.
NEX-C3 też z 18-55.
Ostatnio zmieniony przez dcs Pon 20 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz
NEXy fajne, ale nie ma jak na razie nic ciekawego co można byłoby do nich dokręcić.
No chyba, że ktoś ma zacięcie hobbystyczne i dokręca tak jakieś perełki optyki sprzed 60lat...
a ja bym odradzala wszelakie 18-55 chyba ze jestes pewien, ze nie dolaczysz do sporej grupy poszukujacych teleobiektywu nie do jakiegos konkretnego celu tylko dlatego, ze im zooooomu brakuje. wysyp ich ostatnio na forum
Nie no raczej te 18-55 wystarczy mi bo nie fotografuję jakiś ptaków czy coś. Zoom przydał mi się tylko jak byłem na meczu kilka razy ale nie powiem że się nie przyda bo jeszcze w tym roku się wybieram na jakieś spotkanie na stadionie. NEX c3 z 18-55 jest po za moim pułapem cenowym. Nie wiem jak to jest z tym D3100 czy wart jest swoich pieniędzy ja po zakupie raczej przez jakiś czas wolał bym zostać przy kitowym obiektywie ze względu na fundusze ( małe zarobki ) Jeszcze brałem pod uwagę PEN E-PL1 E-P1 lub jeszcze był E-PL2 ale już raczej jego nie uda mi się zakupić chyba że naprawdę był by wart czasu i pieniędzy to poczekał bym.
Wczoraj miałem okazje sobie jeszcze popstrykać tym moim szajmsungiem nv15 na imprezie samochodowej i co mnie najbardziej zdenerwowało bo do kiepskiej jakości fotek już przywykłem ?? Wyjazd i przejazd motoru z silnikiem odrzutowym na zakończenie imprezy a tu bateria padła i musiałem pstrykać i kręcić telefonem.
Może wpadnie ci w oko jakaś funkcja lub rozwiązanie które chciałbyś mieć, a występuje tylko w jednym z tych aparatów /odchylany ekran, ilość klatek na sekundę etc./
Nie będę ukrywał że przejrzałem te porównanie i jak dla kompletnego amatora/laika nic mi te cyferki nie mówią no po za wymiarami i wagą.
Też nie ma co tu dużo ukrywać ale na początku zdjęcia będą robione na automacie i na pewno w jpg( i pewnie na tym zostanie ) więc nie wiem na czym skupiać uwagę.
Po prostu chciałbym żeby ktoś kto użytkował różnego typu aparaty doradził co najlepiej kupić żeby być zadowolonym.
Ogólnie na internecie nie da się znaleźć jednoznacznej opini na temat aparatu który jest wart zakupu dla amatora no po za tym że jednak bez lusterkowce i lustrzanki robią lepsze zdjęcia od kompaktów.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012
"odchylany ekran, ilość klatek na sekundę..." -?
Nie wiem, co jest dla ciebie istotne.
Wybieraj pomiędzy D3100 i NEX-C3
/jak już napisałem ten drugi najlepiej z 18-55/.
Preferujesz kadrowanie przy użyciu wyświetlacza, czy wizjera?
Jak na razie to większość zdjęć robiłem poprzez ekran tylko kiedyś w starym kodaku kilka razy użyłem wizjera a tak w samsungu go nie mam i w telefonach go też nie mam.
Jakoś mi na odchylanym ekranie nie zależy a jeśli chodzi o klatki na s to nawet nie wiem po co to jest.
NEX C3 to raczej tylko z obiektywem 16mm jest w moim zasięgu.
Ewentualnie w tej kwocie może warto kupić Olympusa E-PL1 14-42 i do tego wszystkie potrzebne graty typu karta pamięci, torba może nawet jakiś obiektyw stały by się zmieścił w tej cenie 1500zł
Będąc na Twoim miejscu i podpierając się jako takim doświadczeniem proponuję Ci zainwestowanie w NEX-a. Odrzucając na bok ich urodę (stosunek wielkości obiektywu do body) nie można w sumie doczepić się ani do jakości zdjęć jakie oferuje ta matryca w porównaniu do D3100, ani tym bardziej do funkcji filmowania. Pisałeś, że oprócz robienia zdjęć używasz aparatu również do filmowania. NEX ma tutaj tą zaletę iż w przeciwieństwie do chociażby D3100 podczas rejestracji filmu pracuje w trybie ciągłego autofokusa tzn. tak jak inne aparaty cyfrowe podczas zmiany kadru automatycznie ustawia ostrość. W D3100 i innych lustrach (nie licząc Sony z półprzepuszczalnym lustrem-to osobny temat) najlepiej robić to ręcznie poprzez pokręcanie obiektywem. Nie muszę chyba pisać, że dla wielu osób taka opcja jest co najmniej upierdliwa Odpowiedz sobie sam czego oczekujesz, na czym do tej pory się skupiałeś i jakich funkcji od sprzętu oczekujesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10