Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam taką niepotwierdzoną teorię, że część przepałów /np w prezentowanych kiedyś przez ciebie portretach -białe fragmenty z utraconym kolorem skóry/ to wina Fresnela i odbłyśnika wewnątrz softboksa.
Jeśli masz na myśli te ze światła typu rim, to niestety jest to często goły speedlight obrócony o 90 stopni (znaczy, żeby palnik w pionie obejmował pionowego przecież modela), którego za mało skręciłem, albo zapomniałem skręcić po zawężeniu kąta odbyśnika. Skóra ludzka zwykle nie jest aż tak błyszcząca moim zdaniem, żeby bliki były problemem, tylko po prostu za duża ilość światła. W zeszłą sobotę znowu to zrobiłem, a ponieważ staram się naświetlać tak trochę ETTR, to migające mi na podglądzie przepały ignoruję i czasem dopiero w komputerze okazuje się czasem, że przegiąłem.
To wszystko nic i w ogóle się tym nie przejmuję, bo nie jestem purystą przepałowym. Gorsze jest to, że na sobotnią wycieczkę strobistową do parku zabrałem specjalnie filtry ND na wypadek, gdyby modelki koniecznie jednak chciały zdjęcia w słońcu, i kiedy rzeczywiście doszliśmy do zdjęcia na trawie, to zamiast wyciągnąć ten cholerny filtr, to ja się zastanawiałem: ustawić f/8 czy przepalić mocno i skorygować w LR. Wybrałem obydwie opcje i tylko ta pierwsza się udała. A ND8 siedziało sobie w plecaku…
anwu,
Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z oświetleniem polecam Tobie książkę "Światło w fotografii. Magia i nauka" - Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua.
Dowiesz się mi. jak ustawić lampy aby nie było wspomnianych blików; jaki efekt daje światło ciągłe, a jaki błyskowe; jak fotografować, szkoło, metal, białe na białym, itd.
Na prawdę fajna pozycja dla amatora.
Manualne Yongnuo? A 600D ma manualne sterowanie błyskiem wbudowanej?
YN560 ma fotocelę z dwoma trybami: na pierwszy i drugi błysk. Czy działa z wbudowaną – nie wiem, bo moja wbudowana się zacięła od nieużywania ale z zewnętrznym speedlightem działa.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Sie, 2012
komor napisał/a:
Czy działa z wbudowaną – nie wiem, bo moja wbudowana się zacięła od nieużywania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10