Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość.
Obecnie posiadam Olka E-300 z 2 obiektywami z zestawu (40-150 i 14-42) oraz 25/2.8.
"Wpakowałem" się trochę bez dokładnego przemyślenia sprawy w 4/3 jakieś 3 lata temu. Nie przewidziałem, że system Olympusa stanie w miejscu, a tu klops.
Planuję zmienić system, pytanie tylko, na jaki?
Wymagania, jakie postawiłem kandydatom:
- możliwie wysokie używalne ISO - praca do ISO800 (które i tak już dość mocno szumi) to w wielu wypadkach zmarnowane ujęcie. Nie zawsze można zabrać ze sobą statyw i nie zawsze można z niego skorzystać. Dlatego im wyższe używalne ISO, tym lepiej.
- dostępność obiektywów: tutaj moim faworytem jest nikon, ponieważ ma chyba wszystko, co mnie interesuje: bardzo dobre 35mm f/1.8, w miarę uniwersalny kit 18-105 i w miarę znośny tele w niskiej cenie 55-300 (to i tak na początku sobie odpuszczę).
- długa praca na baterii (mam 2 baterie do e-300, które starczają mi na około 700 fotek) i czasami potrafi mi zabraknąć prądu
- ogólna jakość zdjęć powyżej przeciętnej (tutaj D7k i K-5 są moimi faworytami)
- filmowanie - używać nie zamierzam, więc to raczej tylko taki zbędny dodatek
Moi kandydaci (body):
- Nikon D7000 - boję się jednak, czy nie dołączę do grona niezadowolonych z pracy AF
- Pentax K-5 - fajne body, ale nie mogę znaleźć odpowiednich szkieł, które zmieściły by się w budżecie (spacerzoom + stałka odpowiadająca temu z nikona jest sporo droższa)
- Canon 60D - jakoś nie wyrwał mnie z "kapci", pachnie wydmuszką , odstaje jakościowo wyraźnie moim zdaniem od dwóch powyższych.
- Canon 7D - Tu jest lepiej, zwłaszcza pod względem wykonania body, ale cena jest już wysoka.
- ??? Nie mam pojęcia co by mnie jeszcze mogło zaspokoić. Od razu nadmienię, że nie interesuje mnie sony, za dużo tam tych elektronicznych bajerów, nie podoba mi się też EVF. I tak, miałem w ręku a57 i nie przypadło mi to wyjątkowo do gustu.
Dodam, że interesuje mnie tylko sprzęt nowy.
Generalnie waham się pomiędzy d7k a k-5, ten pierwszy to mnóstwo narzekań na złą pracę af, a ten drugi to system z moim zdaniem dość drogimi obiektywami, w którym nie mogę się odnaleźć.
Może macie jakieś propozycje, bądź wiecie coś, o czym ja nie wiem? Co byście wybrali i dlaczego?
Skoro Pentax jest dziwny i drogi, a Canony nie wyrywają z kapci, to w sumie sam sobie odpowiedziałeś
Jeszcze tak dla ścisłości - matryca montowana w K-5 czy D5100/D7000 jest rewelacyjna, ale nie wygląda to tak że od razu zauważysz na każdym zdjęciu jakąś porażającą różnicę. Te matryce dają dużo możliwości, ale są to kwestie pewnej elastyczności przy obróbce i pracy w specyficznych warunkach. Oczywiście np. wyższe czułości będą zauważalnie lepsze, ale jeśli skończy sięna jotpegu z puszki to nie jest to szczyt możliwości, nie wspominając o wyciąganiu cieni, itp.
Na "jotpegu z puszki" na pewno się nie skończy. Olkiem cykam od dłuższego czasu do RAWów - zazwyczaj i tak wywołuję z automatu, ale w wielu przypadkach przydaje się korekcja ręczna.
Pentax, jako body bardzo mi się podoba, tylko niestety samym body zdjęć się nie zrobi, a nowe obiektywy, które mi odpowiadają kosztują krocie, a zamienników nie widać, taka sigma 17-70/2.8-4.5 przegrywa optycznie (gdzieś widziałem temat bodaj na konkurencyjnym forum, gdzie było porównianie zdjęć) z nikkorowskim 18-105, który jest od niej o połowę tańszy... Wiem, że jest sporo obiektywów używanych, starszych, ale ja potrzebuję niestety zakupić cały zestaw w sklepie.
Kurcze, napaliłem się na D7000, tylko nie wiem, czy nie powinienem sobie wylać na głowę kubła zimnej wody i poczekać jeszcze ze 2 miesiące, aż sprawa z nowymi egzemplarzami będzie jasna, bądź pokaże się jakiś nowy model (D7100!?), pozbawiony wad poprzedników (swoją drogą w D7k te wady nie pojawiły się od początku, a czekanie pół roku na ewentualne obiektywne opinie też mi się średnio podoba).
Czy Canon może dumnie konkurować z tymi dwoma modelami? Jeszcze nie przeglądałem oferty obiektywów, bo jakoś mnie ten sprzęt nie przekonuje, ale może jednak?
taka sigma 17-70/2.8-4.5 przegrywa optycznie (gdzieś widziałem temat bodaj na konkurencyjnym forum, gdzie było porównianie zdjęć) z nikkorowskim 18-105, który jest od niej o połowę tańszy...
17-70/2.8-4.5 to stary model, a na cenę zapewne popatrzyłeś nowszej wersji 17-70/2.8-4 HSM IMHO nie bałbym się tu o konkurencję z Nikkorem 18-105...
Jest jeszcze Pentax 17-70/4, Tamron 17-50/2.8.
rytek napisał/a:
bądź pokaże się jakiś nowy model (D7100!?)
Jeśli tak będzie, to licz się z "podatkiem od nowości"
rytek napisał/a:
Czy Canon może dumnie konkurować z tymi dwoma modelami? Jeszcze nie przeglądałem oferty obiektywów, bo jakoś mnie ten sprzęt nie przekonuje, ale może jednak?
Oczywiście że może, obiektywów też mnogo. Jedynie pod względem matryc zaczął od pewnego czasu odstawać in minus.
Lotofag, dałbyś radę wypisać jakieś dobre odpowiedniki obiektywów, które chciałem wziąć do Nikona?
Chodzi mi głównie o stałkę circa 35mm o dobrym świetle i podobnej jakości co nikkor 35 f/1.8 i jakiś niezły spacerzoom (tamron 17-50 wydaje mi się ok, ale końcowe 50mm może okazać się zbyt małe).
Najlepiej, gdybym zmieścił się w deklarowanej przeze mnie kwocie, Nikon wychodzi mnie taniej, przez co resztę kasy mogę wydać na dodatkową batkę, grip, czy nawet dodatkowe szkło (50 f/1.8).
Z góry dzięki.
Pozdrawiam, Rytosław.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Sie, 2012
rytek,
D7000 ma lepszy AF od K-5 -bardziej zaawansowany technicznie.
Co do jego usterkowości, to nie uwierzę że wciąż sprzedają popsute.
D7000 ma lepszy AF od K-5 -bardziej zaawansowany technicznie.
Wiem, ale dotykają go podobne problemy co "słabszego" pod tym względem k-5.
dcs napisał/a:
Co do jego usterkowości, to nie uwierzę że wciąż sprzedają popsute.
Ja również, bo jaki miałoby to sens, ale wciąż można trafić w sklepach na leżaki z wadą, a sam Nikon nie jest na tyle odpowiedzialny, by wymieniać felerne sztuki na "zdrowe", bądź chociaż w 100% naprawiać (czytałem, że wymieniają cuda, niby jest ok, po czym problem powraca). A gwarancja kiedyś się skończy (i to w przypadku Nikona całkiem szybko).
Tu trzeba chyba bardziej liczyć na łut szczęścia niż na to, że Nikon sprzedaje już tylko pozbawione wad body.
A ja się wypowiem w obronie Canona Jedna w pełni naładowana bateria LP-E6 wystarcza mi do zrobienia 2000 zdjęć puszką 60D Sam aparat jakoś specjalnie nie przeszkadza mi w robieniu zdjęć.
A ja nabyłem body Nikon D7000 + AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G (zrezygnowałem z płacenia za kitowy obiektyw).
... zobaczymy ... - wciąż głębokim amatorem jestem, mimo tysięcy zrobionych rozrywkowo zdjeć przez ostatnie 15 lat, kliszowe Minolty i kompakty cyfrowe, zero cyfrowych lustrzanek.
Canon 60D odpadł z konkursu piękności/funkcjonalności, mimo uchylanego LCD; D7000 wprost urzeka urodą, zakochałem się
Bo że możliwości ani 60D, ani 650D, ani D7000 nie wykorzystam w 5% nawet to nie mam wątpliwości, patrząc na 300+ stron instrukcji obsługi i moją niechęć do wgłebiania sie w szczególy i chroniczny brak czasu.
Umówmy się - możliwości swojego komputera też nie wykorzystuję w 5% nawet.
Ale D7000 to zabawka fajna, przyznaję. Ciekawe jakie "robi" zdjęcia
A może łyknę Canona 60D także?
Btw: jaki zestaw "obiektyw + Canon 60D" byłby najlepszym uzupełnieniem do ww Nikona? Do celów imprezowo - rodzinno - wakacyjno - plażowych - plenerowo - grilowanych -pijacko - knajpianych - reportażowo - twarzowych, z bandą dzieciaków biegających wokoło.
Ewentualnie: w jaki obiektyw do Nikona się w tym celu zaopatrzyć?
Do dużych zoomów mam cyfrową Leica V-Lux 1, zoom 24x.
wwant, po co Ci drugie body z innego systemu? IMHO to zupełnie bez sensu... Chodzi Ci o obiektyw z zoomem? Bo ten 35 nadaje się do takich celów co napisałeś, więc nie wiem czego poszukujesz..
żonę juz jedną mam, mam już jedno body na stałe, nie mam zamiaru być monogamiczny w innych systemach, nie widzę żadnych przeciwskazań poza finansowymi.
to jakis problem miec Nikona i Canona i mieć fun, czy w czymś się pogubiłem ?
> IMHO to zupełnie bez sensu...
ok, o konkretne opinie mi chodziło
> Chodzi Ci o obiektyw z zoomem?
no tak, nie znam sie kompletnie na obiektywach Nikona, a przypuszczam, że zoom by się czasem przydał.
Ostatnio zmieniony przez wwant Nie 26 Sie, 2012, w całości zmieniany 2 razy
biorac pod uwage twoja "niechęć do wgłebiania sie w szczególy i chroniczny brak czasu" to tym bardziej nie rozumiem, po co ci drugie body
do wszelkiego reporterskiego uchwycania chwil, zwlaszcza w klopotliwym swietle, masz juz obiektyw. teraz sam musisz sobie odpowiedziec, czy bardziej brakuje ci czegos szerszego czy czegos dluzszego?
wwant, nie no - jak chcesz się pobawić, to sobie kupuj
Tylko jeśli masz sprzęt w jednym systemie, to możesz sobie dowolnie konfigurować szkła, lampy itp. na korpusach. Szkieł i lamp z Canona nie przełożysz tak łatwo do Nikona i vice versa. Nie mówiąc już o bateriach i innych duperelach.
wwant napisał/a:
przypuszczam, że zoom by się czasem przydał
Nie jestem pewien, czy wiesz co znaczy zoom. To nie to samo co przybliżenie. Zoom to zmiennoogniskowość. Tak dla pewności to piszę
wwant, gdybym był na Twoim miejscu, do takich celów, które przedstawiłeś, szukałbym np. czegoś takiego: http://www.optyczne.pl/in...052&typ=0&moc=0
Chyba, że potrzebujesz czegoś "dłuższego", to wtedy, no właśnie, czego dokładnie oczekujesz i w jakich pieniądzach? Bo można tanio (vide kit 18-105, który aż taki tragiczny nie jest) i można dużo drożej.
Z pewnością pakowałbym się w dodatkowy system z tego powodu, a jeśli miałbym za dużo pieniędzy i konieczny byłby drugi aparat, do dorzuciłbym chociażby d90 z w.wym. 18-105 i miałbym zestaw awaryjny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9