Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam ponownie, chciałby się Was jak zwykle doradzić w kwestii filtrów CTO i lampy błyskowej, wiadomo że najlepiej jest testować samodzielnie i wyciągać wnioski. Wnioski już wyciągnąłem z tematu zamrożenie ruchu lampą błyskowa przy 1/30, co wcześniej nigdy bym nie pomyślał, że przy takim czasie wychodzą ostre foty a obiekt w dynamicznym ruchu.
I mam takie pytania:
1. Fotka wyszła ostra przy 1/30 przy świetle zastanym żarówkowym, ekspozycja zastanego AV -2EV w aparacie, lampa od sufitu i +1EV, odległość od obiektu 2metry. Teraz jak daleko mogę odejść od obiektu aby mrozić ruch, nie miałem niestety okazji testować w większym pomieszczeniu.
2. Czy będąc w jasnym kościele, gdzie zazwyczaj jest włączone oświetlenie żarówkowe i ono nie dominuje, czy zakładacie wtedy filtr CTO przy doświetlaniu ?
3. Posiadam filtry Lee CTO i 1/1 konwertuje z 6500 do 3200 albo i nawet 2800-2900, czy są jakieś inne filtry bliższe konwersji 5600 do 3200? tutaj podobno ktoś takie sprzedawał http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=14670
Ad 3. Pełny CTO 1/1 zabiera sporo światła i moim zdaniem zbyt mocno ociepla lampę. Przeważnie stosuję 1/2, żeby nieco zbliżyć temperaturę światła lampy błyskowej do zastanego, a jednocześnie nie stracić zbyt wiele energii błysku.
Ad 2. Żelować należy do światła dominującego. Piszesz, że żarowe nie dominuje, czyli jak rozumiem dominuje słoneczne wpadające z zewnątrz? Wtedy nie zakładałbym nic albo 1/4 CTO, niestety bez eksperymentu się nie obejdzie, to zależy przecież od wnętrza i konkretnych stosunków światła.
Ad 3. Pełny CTO 1/1 zabiera sporo światła i moim zdaniem zbyt mocno ociepla lampę. Przeważnie stosuję 1/2, żeby nieco zbliżyć temperaturę światła lampy błyskowej do zastanego, a jednocześnie nie stracić zbyt wiele energii błysku.
Ad 2. Żelować należy do światła dominującego. Piszesz, że żarowe nie dominuje, czyli jak rozumiem dominuje słoneczne wpadające z zewnątrz? Wtedy nie zakładałbym nic albo 1/4 CTO, niestety bez eksperymentu się nie obejdzie, to zależy przecież od wnętrza i konkretnych stosunków światła.
Ad 1. Zależy od obiektu.
1.No i mamy te same zdanie na temat CTO 1/1, robiłem i za żółte foty wyszły o jakieś 300-400 kelvinów i Twoja rada jest dla mnie cenna, spróbuję z CTO 1/2 przy żarowym
2. Druga cenna rada z CTO 1/4, widzę że chodzi o to jaki udział ma światło zastane żarowe, jeżeli największy lub znaczący to minimum 1/2 CTO, czyli robimy fotki testowe i histogram RGB i sprawdzamy składowe?
paul80, z teorii jestem słaby, ale o ile czegoś nie mylę, to światła mieszając się, mieszają jednocześnie temperaturę. Więc owszem, im większy udział światła żarowego, tym wynik mieszania bardziej żółty, czyli chcąc dostosować błysk trzeba mocniej ocieplać.
Ja nie robię ślubów, ale czasem jakąś reporterkę w ciężkich warunkach – owszem, tak. Lubię wtedy też zostawić troszkę cieplejszego zabarwienia, więc wolę założyć za mało CTO niż za dużo. Nie zawsze balans bieli sprowadzam potem do idealnego, bo czasem to źle wygląda, biorąc pod uwagę mieszankę świateł. Pracuję w RAW, więc balansem martwię się potem, ale owszem, popatrzenie na histogram RGB przed trzaskaniem zdjęć jest przydatne. Albo ustawiam na AWB i staram się ocenić na ekraniku, w przypadku mojego 50D jest to dość wiarygodny sposób, resztę cyzeluję w Lightroomie potem.
Prawdopodobnie nie jest to najdoskonalszy sposób. Ani najszybszy.
A co robicie w przypadku małej sali wymalowanej na zielono,sufit i ściany , wczoraj miałem okazje robić takie foty i po próbach odbijania światła od sufitu, foty wychodziły zielone. Jako że nie chciałem ryzykować zniszczeniem zdjęć a warunki pozwalały mi na zastane, to manual 1/60 f2 iso 1600 ( dopalałem też lampą ze stofenem na wprost i kompensacja -3EV) i jest dobrze, klimat oddany, nie ma rozmazanych zdjęć itp. Jako że fotki na sali robiłem tylko do pierwszego tańca, to nie martwiłem się o późniejsze warunki. Jednakże spróbowałem po powrocie do domu, zobaczyć czy da się uratować te raptem 3 zdjęcia o zielonym zabarwieniu. Bardzo dobry rezultat uzyskałem w DPP ujmując kanał zielony do momentu zgodności kolorów , ciekawi mnie Wasze zdanie, jak sobie radzicie w takich warunkach.
[ Dodano: Nie 26 Sie, 2012 16:19 ]
Powyżej zapomniałem dodać że to sala ślubna a nie zdjęcia statyczne
[ Dodano: Nie 26 Sie, 2012 20:26 ]
Oczywiście fotka była na próbę, dlatego oryginalna jest jaka jest, ale w rawie myślę udaje się spokojnie naprawić dominację zieleni przez odpowiedni white balans.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14