Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 25 Sie, 2012 OBIEKTYW NA KONCERTY/IMPREZY
Witam!!
Dopiero zaczynam moją przygodę z fotografią więc jestem "zielona" jeśli chodzi o wybór odpowiedniego obiektywu. Dostałam się na studia "Animacja kultury" więc potrzebuje nowego sprzętu. Co prawda specjalizacje wybiera się na drugim roku ale muszę podszkolić się w robieniu zdjęć. Mam lustrzankę Nikon D3100 i potrzebuję do niej obiektywu który będzie odpowiedni do robienia zdjęć na koncertach oraz imprezach. Mam ograniczony zakres gotówki więc proszę żeby propozycje nie przekraczały 2000zł.
no to masz w tym systemie bardzo dobre i tanie szkielko 35mm f/1.8
chyba ze lubisz baaaardzo szeroko no to mozesz rozwazyc tokine 11-16mm f/2.8 tylko tu musialabys dozbierac. cos pomiedzy i rowniez troche ponad budzet to manualny samyang 24mm f/1.4 tylko jak to w przypadku samyanga bywa, warto go osobiscie w sklepie wybrac by sie nie okazalo ze mydli albo ma jakies luzy
Tylko jest problem bo do mojego aparatu trzeba af-s (a takie są droższe niestety), żebym nie musiała manualnie ustawiać ostrości, ponieważ na koncertach jest to mało wygodne.
no fakt, ta tokina nie ma silniczka. w drodze jest nowsza wersja z silniczkiem ale ta pewnie bedzie juz sporo ponad budzet. ja proponuje bys wziela tego 35mm i zaczela sie wprawiac a reszte kasy odlozyla, z czasem ci sie wyklaruje czego ci potrzeba
komor, a jednak:) 35 na koncerty powinna wystarczyć, nawet na cropie. Tzn zależy jeszcze w jakich miejscach są koncerty - jak w niedużych klubach, gdzie wysokość wykonawcy a publiczności nie różni się wiele, przydałoby się coś szerszego (ja robiłem kitowcem canonowcem i nawet dawało radę), a na dużych estradach trzeba coś więcej. Pamiętajmy, że Nikon robi ciut większe matryce niż Canon
komor, tyle ze nie ma nikonowskiego korpusu cenowo zblizonego do d3100 wiec co to ma do rzeczy? jak ktos sie zastanawia miedzy d5100 i d90 to staram sie o silniczku wspominac. a teraz juz po ptakach. zreszta jedyny wymieniony tu obiektyw, w przypadku ktorego silniczek by cos zmienil, nie miesci sie w budzecie. ja tam robilam kilka koncertow manualnym obiektywem wiec dac da sie, kwestia tego czy sie potrafi. podejrzewam, ze kiepski wizjer moglby sie okazac wieksza przeszkoda. zanim przyjdzie co do czego to pewnie korpus i tak zostanie wymieniony. wtedy warto bedzie pamietac co sprawia, ze dany korpus klasyfikowany jest wyzej niz EL
a odnosnie tego, czy 35mm bedzie wystarczajaco szeroko, to zakladam ze autorka pytania jakis juz obiektyw ma i bedzie w stanie ocenic czego jej z grubsza potrzeba
Będzie musiał wystarczyć bo w tym budżecie nic szerszego AF-S chyba nie ma. Moronica dobrze prawi - bierz 35/1.8 i zbieraj na kolejne szkła. Po paru koncertach będziesz wiedzieć czego Ci brakuje (prawdopodobnie 24/1.4 i 200/2 ).
Dziś "robiłem" koncert Trebunii-Tutków&JazGot, akurat nie moim, testowanym D7000 z 18-105 VR (tylko taki słoik Nikona mam) i nie było sytuacji, w których musiałem użyć ogniskowej z dołu zakresu (poza momentem, kiedy łapałem całą scenę), więc 35 zdecydowanie pasuje na koncerty, bo jest jasny, przystępny cenowo i na takie sytuacje ma idealny kąt widzenia. Zakładam, że Beere, będzie fotografować zespoły na takich scenach (albo z tzw fosy), gdzie będzie można ciut dalej odejść (zdecydowana większość), a w mniejszych klubach trzeba będzie kombinować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9