Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Sie, 2012 Nikon Coolpix P7700 czy SONY DSC-RX100
Chciałbym kupić aparat, który mógłby zastąpić lustrzankę. Moje typy jak wyżej.
Jestem amatorem fotografii, posiadam D-90 + 18-105 + 50 1.8.
Noszenie tego zestawu jest jednak mało mobilne w częstych wyjazdach i poszukuję czegoś mniejszego.
Wysłany: Wto 28 Sie, 2012 Re: Nikon Coolpix P7700 czy SONY DSC-RX100
wojtek_110 napisał/a:
Chciałbym kupić aparat, który mógłby zastąpić lustrzankę. Moje typy jak wyżej.
Jestem amatorem fotografii, posiadam D-90 + 18-105 + 50 1.8.
Noszenie tego zestawu jest jednak mało mobilne w częstych wyjazdach i poszukuję czegoś mniejszego.
Pomóżcie.
Ja zamieniłem swojego D90 +18-200 na RX100 i powiem, że jest to udana przesiadka.
Dużo chodzę i jeżdżę i lustrzanka z biegiem czasu zaczęła mi ciążyć.
Chciałem kupić coś mniejszego, ale o dobrej jakości zdjęć - myślałem nad XZ-1 lub G1X, ale ten pierwszy ma kiepskie video, a drugi to duży, drogi i dość wolny klocek.
Zakupiłem RX100 i jak na razie jestem zachwycony - aparat jest bardzo szybki, jakość zdjęć najlepsza jaką widziałem z kompaktu (spokojnie może konkurować z lustrami z kitem), obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna i co najważniejsze: sprzęt chowam do kieszeni.
Mam go na razie parę dni, ale wiem, że często go będę miał przy sobie (w przeciwieństwie do DSLR), kiedyś może kupię większy aparat, ale teraz mam ochotę na trochę luzu, nie tracąc zbytnio na jakości fotek.
Co do P7700 nie będę się wypowiadał, ale jak dla mnie to żadna rewolucja Nikona (wciąż mała matryca)
Witam
Odgrzewam kotleta.
Mam dokładnie ten sam dylemat (uzupełniony o Panasa LX-7).
Kolego MISTER, sensor 1/1.7 jest wystarczający do zwykłych, domowych zastosowań (a tylko takie widzę dla kompakta - jako amator). Obydwa w temacie, mają niestety na dole 28mm, co może być przykre w pomieszczeniach.
Sony ma na dole f/1.8 a Nikon 2.0. Na dalekim jednak nikon zjada soniacza, bo nie dość że ma 4.0 vs 4.9, to daleki u nikona to 200mm vs 100 u sonego. A ten zoom nikona 7x jest dużo bardziej użyteczny i w zasadzie wystarczający. Przydaje się np: jak dzieciak pływa w morzu w Rimini 100m od brzegu, a nie chcemy wchodzić do wody z aparatem, albo wbiegnie na wydmę nad Bałtykiem. Starsze kompaktowe konstrukcje były ciemne na dalekim niestety. Gabaryty to już zupełnie indywidualna sprawa. Osprzęt też.
Tyle cyferki
W swoim podejściu, w zasadzie w ogóle nie opieram się na samplach z testów (chyba że tylko takie są dostępne). Nie oglądam powiększenia oka Królowej Jadwigi na banknocie, tylko tylko skupiam się na zdjęciach "na codzień". Nie będę fotografował kompaktem stojącego manekina jak na dpr, tylko biegającego 6-latka.
Ja obejrzałem już setki codziennych zdjęć z RXa.
Są zdjęcia śliczne Sony RX-100 (1), ale takie to wychodzą moim DSC-H2 przy takiej pogodzie
Są normalne - nie powalające jak na aparat za ponad 2klocki Sony RX-100 (2), Sony RX-100 (3), Sony RX-100 (4)
Chociaż po obejrzeniu zdjęć z Kuby RX-100 aż chce się tam jechać... nocne tez wyszły super
A dla odmiany te z NEW MEXICO już tak nie powalają IMO. Z jaskini w tym Mexico wyszło tak sobie.
Zdjęcia zimowe RX-100 takie 50/50. Lub inne Zima w PL + indoor RX-100 też do zastanowienia(...???). Myślałem, że z RXa, zdjęcia typu "click" będą ciekawsze.
Sporo tego podałem, jeszcze więcej jest w serwisach zdjęciowych. Podpisuję się pod opinią z forum, że jakość do ceny ciągle jest nieadekwatna w przypadku RXa (choć kto bogatemu zabroni).
Po drugiej stronie Nikon p7700 (w sumie niewiele tańszy)
I na prawdę te fotki P7700 wyglądają całkiem przyzwoicie.
Natomiast galerie Pana Pawła moim zdaniem pokazują zalety tego szkła (polecam zobaczyć pozostałe galerie). I stwierdzenie że u Nikona to żaden postęp może świadczyć tylko o tym, że trzyma wysoki poziom.
Moim zdaniem Polskie tatry P7700 wyszły porównywalnie lub lepiej niż góry fotografowane RXem. Nocne zdjęcia Warszawskiej iluminacji, trochę Orientu P7700, wystawa OldTimer-ów P7700 i na koniec kilka ujęć z Rosji
Jak dla nie to godny konkurent RXa (poza wymiarami i matrycą)
Dużo tego, ale brakuje takich przykładów zdjęć na forum przy doborze kompaktów.
Chciałbym jeszcze poruszyć jedną kwestię tzn FILMOWANIE. Archaiczną jest opinia, że aparat służy do fotografowania, kamera do filmowania a telefon do dzwonienia.
Opinie takie są bezpodstawne w przypadku kompaktów mogących kręcić 1080 50p.
Nie mają tego ceglaste szajsy wielkością przypominające "kompaktowy statek" typu: G1X czy G15 czy X10tka. Idąc tym tropem aby zmieścić się w budżecie musiał bym wydać 1000zł a aparat (szajs) i 1000zł na kamerę (szajs) i dźwigam, pilnuję, 2 urządzenia.
A efekt video, jaki uzyskujemy z takiego małego gówienka jak RX100 jest wyśmienity, i przewyższa większość kamer do 1000zł dostępnych na rynku. I jak mam wybrać, czy podniecać się panoramą zrobioną aparatem czy ją sobie nagrać...
Przykłady video RX100 fantastyczna stabilizacja płynność obrazu (niestety nie ten zoom):
RX100 video1 (190MB *.MTS) RX100 video 2 (145MB *.MTS) RX100 video 3 (77MB *.MTS) RX100 video 4 (77MB *.MTS) RX100 video 4 (77MB *.MTS)
Jest jeszcze trzeci tj. Panasonic LX-7 (tak poza tematem). W mojej opinii dyskwalifikuje go "żółta poświata" zdjęć. Może to poprawią softem. Ktoś napisał na forum, że można sobie obrobić RAWy... Przepraszam bardzo, kompakty w przeważającej większości kupują osoby, które raczej nic o tym nie wiedzą i nie chcą wiedzieć. Ale pewnie i tak go kupię za 1.4 na 24mm szerokim
Sorki za długi wywód, ale zapewne tak jak ja, forum to czytają osoby o zupełnie podstawowym pojęciu o fotografii.
Pozdrawiam i udanych wyborów życzę (mnie czeka pod koniec kwietnia).
[ Dodano: Sro 06 Lut, 2013 15:46 ]
Przepraszam, ale skopiuję z innego wątku nieco OT (dla rozwinięcia)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10