Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
meelon, nie wiem, czy będzie się komuś chciało powtarzać po raz n-ty, to co masz już wyżej w tym temacie napisane. Może przeczytasz i doprecyzujesz wątpliwości?
[ Dodano: Sro 29 Sie, 2012 12:03 ]
Nie zauważyłam, że komor scalił...
kasiakaaz, ja wiem, że nie powinienem ciągle pisać, że taki wątek już istnieje, ale liczę, że pytacz zauważy to zanim komor scali wątki
Po scaleniu odnalezienie swojego pytania będzie dużo trudniejsze
Wysłany: Wto 11 Wrz, 2012 Lustrzanka dla początkującego do ok. 3000zł
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem jakiejś lustrzanki dla początkującego fotografa hobbisty.
Póki co sam nie miałem żadnej lustrzanki tylko kompaktowego Samsunga S700, a chciałbym w końcu zacząć "bawić" się w to co lubię.
Aparat chciałbym zakupić w przeciągu kilku miesięcy, ale wolę dowiadywać się już teraz gdyż nigdy nic nie wiadomo. Cena jaką chciałbym na niego przeznaczyć oscylowała by w granicach ok. 3000zł, bo jednak na pieniądzach nie śpię, a tak czy siak za taką kwotę chciałbym wziąć lustrzankę na raty.
Szukam czegoś najlepiej od Sony, bo można powiedzieć, że zacząłem kolekcjonować sprzęt tej marki, a póki co nigdy się na niej nie zawiodłem, w ostateczności może być to Nikon, ale tylko w ostateczności bo wydaje mi się, że specyfikacja Soniaków mnie w 100% zadowoli, Canonów raczej nie chcę, bo już kilka razy zawiodłem się na tej marce.
Czego oczekuję od aparatu (wymienię tylko najważniejsze):
- nagrywanie filmów Full HD
- możliwość robienia zdjęć HDR (a jakby i filmy nagrywał w HDR było by super, ale nie wiem czy takie lustrzanki są)
- w miarę możliwości, żeby zdjęcia wychodziły bez szumów
Moją uwagę przykuł Sony Alpha A65 (być może do grudnia potanieje) i wydaje się być w porządku, ale być może doradzicie mi coś innego.
I ostanie pytanie, czy wystarczający dla mnie będzie obiektyw 18-55 mm, czy celować w coś lepszego?
a65 nie jest zły jak się chce żeby sam cośtam nagrywał i cośtam robił i sam hadeery i jeszcze fuuulll trybów jakis tam baaardzo waaaznych do foootografowania, ale jak ma być bezszumny to raczej nie on. Z tej samej bajki to a57 (tyż HDR zrobi), z nieco innej bajki to d5100 Nikona czy cus tam z Pentaxa. Te od Sony to technicznie nie do końca są lustrzanki w klasycznym rozumieniu, te inne tak.
Hector, typowa rada - idź do sklepu i przetestuj oba rozwiązania. Nikt za Ciebie tego nie zdecyduje. W jedynym masz w wizjerze ekran LCD, a w drugim widzisz rzeczywisty obraz.
mozer, dzięki wielkie, już przynajmniej coś wiem.
Jutro pójdę zbadać kilka modeli i dam znać, czego dokładnie szukam.
Tylko w tym sklepie powinni Ci włączyć Sony... bo inaczej nic a nic nie zobaczysz. A niestety, w rzadko której macalni aparatów chce im się cokolwiek włączać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10