Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Za zestaw z czterema Zeissami + 50mm + flesz zapłaciłem 1/5 mniej niż stargowałem na podobnym zestawie z Canonem 5DII.
Fakt, że 24mm miało f/2, a nie f/1.4, a 85mm -1.4.
Nie no, oczywiście Sony jest straszne ale A900 z odpowiednimi szkiełkami Karola Cajsa daje bardzo ładne obrazki, nie wiem czy pamiętasz krajobrazy wrzucane przez pewnego forumowicza… Na mnie robiły bardzo duże wrażenie.
No sęk w tym, że nie bardzo mogę go namierzyć w tej chwili – moja sławetna „pamięć” do nazwisk i nicków. Pewnie zaraz przyjdzie Hijax i powie, on ma encyklopedyczną pamięć.
Zeissy na samo-zuo-Sony autofokusują, przynajmniej te firmowane przez Sony/Zeiss, ale do krajobrazu to akurat mało istotne. A o ile dobrze kojarzę, to właśnie te Sony/Zeiss używał kolega, którego mam na myśli, 24-70 i bodaj 85.
Czyli nie takie Sony straszne
.
.
.
To Zeissy tylko na Sony mają AF?
Dżizas..., najbardziej boimy się nieznanego, szczególnie na podstawie stereotypów budowanych przez innych nieznających...
Nie, S nie jest straszne, swoją droga swego czasu a900 to IMO był prawie-najlepszy korpus do krajobrazu (za jako tako rozsądne pieniądze, był wszak d3x...) choć wszyscy spoza zaklętego zakonu zakutych łbów od Sony kręcili noskami, że za gęsta matryca i w ogóle ta ergonomia i w ogóle to Sony...
RB, nie na podstawie stereotypów tylko własnych doświadczeń z ręcznym ostrzeniem. AF po prostu jest lepszy od mojego oka, przynajmniej przy standardowej matówce, a głupio ją zmieniać dla 1 obiektywu.
@mozer - oczywiście, że miększe rogi wyjdą na FF chociażby ze względu na rozmiar koła obrazowego do zarejestrowania. Na APS-C wycinasz tylko środek ale... szkła są słabsze (no może poza 17-55IS).
Za FF do krajobrazów przemawia jeszcze fakt, że ze względu na crop na APS-C delikatnie inaczej plany są kompresowane (to z czego się tak wielu śmieje, że to bzdury zwane również plastyką).
I "last but not least" - odpowiedz proszę dlaczego liczący się na świecie fotografowie krajobrazowi fotografują na FF a większość średnim formatem? kiedy APS-C jest takie fantastyczne.
Jak już pisałem - jak robię coś w polu to zawsze na koniec strzelam szeroki plan i... mogę coś wyciąć, inaczej skadrować w pp a z APSC... d...blada. Za mało szczegółów zostaje a nawet jeżeli tyle samo to przy gorszej jakości.
@hijax_pl - głazu z 2m z górami na horyzoncie nie fociłbym kompaktem. Matryca za mała i nie widziałbym żyłek kwarcu na głazie ani jakiego papierosa pali baca na zboczu.
Wogóle... niczego już nie mógłbym focić kompaktem (no... może makro).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13