Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie noszę okulary i wiem, że nie zawsze przysłaniam okiem cały wizjer bo się po prostu przez okulary nie da. Aparat trzymam prawą ręką i tą też uruchamiam spust migawki, natomiast lewą ręką robię sobie "zasłonę" by lepiej widzieć przez wizjer w związku z tym mam pytanie czy nie wpływa to na jakość zdjęć jeśli przez wizjer wpada za dużo swiatła ?
Pozdrawiam.
Marx76, to może wpłynąć jedynie na dokładność pomiaru światła - tzn. możesz mieć zdjęcia niedoświetlone. Chociaż jak zasłaniasz ręką to nie powinno się nic takiego dziać, chyba że masz ostre światło od tyłu.
Właśnie no to zwróciłem uwagę, zdjęcia były nie co za ciemne - nie wiele ale zauważyłem różnicę, ale chyba tylko wtedy gdy nie przesłoniłem ręką. Dzięki
Marx76, ja myslę, że nie musisz robić zdjęć mając okulary na nosie. Możesz wyregulować sobie ostrość kółkiem przy wizjerze, w zależności od aparatu są różne zakresy takiej korekty +/- ale może się zmieścisz. Na czas robienia zdjęcia okulary przesuwasz na czoło i pstryk.
Jeśli masz problem z wpadającym światłem przez wizjer, zawsze możesz kupić sobie większą muszlę oczną, która lepiej przysłania i jest bardziej komfortowa.
Wysłany: Sro 29 Sie, 2012
Ja celuję przez okulary i muszlę mam zdjętą, bo inaczej nie widzę całego pola wizjera. Może tam i są jakieś niedociągnięcia z naświetlaniem ale moim zdaniem one gubią się w ogólnych niedociągnięciach pomiaru ekspozycji. W moim wypadku korekta dioptrii na wizjerze nie wystarcza, ale nawet jakby wystarczała, to i tak celowałbym przez okulary, bo to jest wygodniejsze i nie ślepnie się w momencie, kiedy okulary są zsunięte (co bywa istotne w fotografii ruchliwych obiektów, jak siamoloty czy źwierzęta).
Dzięki za wszystkie odpowiedzi , ale zastanawiam się nad zmianą szkła w wizjerze na niestety mocniejsze, choś muszę to jeszcze przemyśleć. Mam jeszcze pytanie czy mocniejsze szkło w wizjerze ma taką samą skalę regulacji jak te słabe? czyli od zera w górę, czy w takim przypadku np: od (1+ do 2+) Pytam ponieważ z aparatu czasem korzysta żona a ona nie ma wady wzroku.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10