Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do 6000zł
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 26 Sie, 2012   

rytek, przeczytaleś test obiektywu, który linkujesz? ;)

Poza tym kolega nie kupił 18-105 w zestawie, a teraz proponujesz mu jego dokupienie? To się nie opłaca.

Reklama

rytek 
Nowy

Zachowałem się trochę bezmyślnie, za co przepraszam.
Obiektyw podałem w dużej mierze jako przykład, czego ja bym poszukiwał.
Nie zmienia to faktu, że wypadałoby, żeby kolega określił, czego dokładnie oczekuje i podał górną granicę ceny, wtedy ktoś doświadczony i obeznany z tematem mógłby szybko wskazać dostępne wyjścia. Ja, jeśli chodzi o tematy techniczne, to mam na chwilę obecną nieco blade pojęcie.

wwant 
Nowy

> wypadałoby, żeby kolega określił, czego dokładnie oczekuje i podał górną granicę ceny.

nie ma granicy ceny,
zdjęcia: ludzi w ruchu w promieniu do 50m (ale nie chodzi o tor Formuły 1), najczęściej dobrze doświetlonych, często w plenerze (ale i sale sportowe czasem) lub:
zamknięte pomieszczenia, ścisk, odległość do 10-15m.

> Tylko jeśli masz sprzęt w jednym systemie, to możesz sobie dowolnie konfigurować szkła, lampy itp. na korpusach. Szkieł i lamp z Canona nie przełożysz tak łatwo do Nikona i vice versa. Nie mówiąc już o bateriach i innych duperelach.

nie przejmuję sie tym za bardzo.
mam 2 "komórki" (telefony) i nic nie pasuje między nimi; "niedopasowanie": to jest standard w dzisiejszym świecie.
(= mogę mieć Canona i Nikona i zaakceptuję, że nic między nimi nie pasuje.)

no i jestem amatorem, generalnie :) <wielu by dodało: i ignorantem>

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 27 Sie, 2012   

wwant napisał/a:

mam 2 "komórki" (telefony)

Ostatnio bedac na urlopie, zauwazylem ze wiele osob uzywa dwoch komorek, czy to jakas nowa moda? Mozna zrozumiec telefon sluzbowy i prywatny, ale dwa prywatne?

To takie OT i nic do autora watku, tak poprostu mnie to zdziwilo.

RB 

ujswo, pomyślisz o tym konstruktywnie, gdy np. oprócz ukochanej żony dorobisz sie atrakcyjnej kochanki :-)

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
Ostatnio bedac na urlopie, zauwazylem ze wiele osob uzywa dwoch komorek, czy to jakas nowa moda? Mozna zrozumiec telefon sluzbowy i prywatny, ale dwa prywatne?

A dlaczego zatem zakładasz, że to dwa prywatne, a nie służbowy i prywatny? Uwaga RB oczywiście życiowa.

Co do dwóch telefonów prywatnych, to widzę, że ostatnio nasiliła się presja ze strony operatorów na wciskanie klientom nowych umów (czyli nowych numerów) przed zakończeniem poprzednich. Mojego tatę już prawie namówili na nowy śfietny smarkfon za złotówkę – na rok przed upływem poprzedniego cyrografu. Ten nieistotny fakt, że chodzi o nową umowę, nowy numer i drugi abonament do płacenia (oprócz tego poprzedniego) ledwo wspomniano podczas rozmowy.

Aha, jeszcze jedno, od młodych dziewczyn, z którymi czasem umawiam się na strobistowanie wiem, że posiadanie kilku kart SIM od wszystkich operatorów to w zasadzie norma w przedziale wiekowym 18-22. :)

Ad rem. wwant, cieszymy się Twoim szczęściem, ale posiadanie dwóch różnych puszek typu D7000 i 60D nie ma absolutnie sensu, nie tylko finansowego. Co innego, gdybyś miał w jednym z systemów jakieś drogie i specjalizowane szkło i specjalnie do niego trzymał aparat, a całą resztę miał w drugim systemie, ale tu mówimy o półeczce amatorskiej, jeśli więc koniecznie chcesz mieć dwie puszki, to lepiej z jednego systemu. Pytanie tylko, czy aby na pewno masz taką potrzebę?

mozer 
bo Pentax

Ja jako amator drugą puszką wożę przede wszystkim jako backup, rzadko korzystam z obu na raz. Chyba nie muszę pisać, że taki backup kiepsko się sprawdzi, gdy masz go w postaci body z innego systemu ;)

Usjwo 
Optyczny

komor napisał/a:
Usjwo napisał/a:

A dlaczego zatem zakładasz, że to dwa prywatne, a nie służbowy i prywatny?

bo jak ktos nie pracuje, to raczej nie ma sluzbowego telefonu :smile:

komor napisał/a:
Uwaga RB oczywiście życiowa.

Tylko trzeba pamietac zeby ten drugi wylaczac w odpowiednim czasie :mrgreen:

EOT, bo nas mod op..oli.

wwant 
Nowy

komor napisał/a:

Ad rem. wwant, cieszymy się Twoim szczęściem, ale posiadanie dwóch różnych puszek typu D7000 i 60D nie ma absolutnie sensu, nie tylko finansowego. Co innego, gdybyś miał w jednym z systemów jakieś drogie i specjalizowane szkło i specjalnie do niego trzymał aparat, a całą resztę miał w drugim systemie, ale tu mówimy o półeczce amatorskiej, jeśli więc koniecznie chcesz mieć dwie puszki, to lepiej z jednego systemu. Pytanie tylko, czy aby na pewno masz taką potrzebę?

nie chcę;
pytanie było teoretyczne, aby rozwiać moje wątpliwości i ewentualnych czytelników.

no to jeszcze poproszę: czy jest sens kupić sobie małe body Nikona, jakiś lekki "entry level" (który? najtańszy? nowy model? stary?), żeby na każdą wyprawę weekendową (lub do knajpy lub tam gdzie można łatwo w mordę dostać) nie dźwigać D7000?
dużo się zyskuje / traci na jakości / ergonomii? (pomińmy aspekt finansowy tego rozwiązania)
take body oczywiście mogłoby - oprócz tego - służyć za backup w przypadku wyprawy w miejsce na Ziemi, gdzie będzie sie w życiu tylko raz i jest ono bardzo daleko.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012   

Usjwo napisał/a:
komor napisał/a:
A dlaczego zatem zakładasz, że to dwa prywatne, a nie służbowy i prywatny?

bo jak ktos nie pracuje, to raczej nie ma sluzbowego telefonu :smile:

Znowu błędne założenie. :)

wwant napisał/a:
no to jeszcze poproszę: czy jest sens kupić sobie małe body Nikona, jakiś lekki "entry level" (który? najtańszy? nowy model? stary?), żeby na każdą wyprawę weekendową (lub do knajpy lub tam gdzie można łatwo w mordę dostać) nie dźwigać D7000?

No i to już lepiej postawione pytanie. Ale D7000 nie jest jakąś dużą puszką, żeby dodatkowy zakup korpusu entry-level wiele zmienił, biorąc pod uwagę fakt, że i tak obiektywy zostaną tej samej wielkości. To już może lepiej pomyśleć o dodatkowym małym bezlusterkowcu z obiektywem kitowym i małą, jasną, szeroką stałką?

rytek 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   

Czytałem, szukałem i zdaje się, że nie zdecyduję się na d7000, a na k-5.

Czyli zestaw:
Pentax k-5 + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II .
Potem dokupię drugiego Tamiego 70-200 f/2.8 i wydaje mi się, że mi wystarczy.
17-50 jest całkiem ostra, jasna, więc może obejdzie się bez stałki :)
Wiadomo, że na 35mm nie będzie tak dobry jak nikkor 35 f/1.8, ale tragedii chyba nie będzie. Chyba, że zamiast tele kupię jakąś najpierw stałkę 35 lub 50, np FA 50 f/1.4 lub Sigma 30 f/1.4.

Co myślicie o takim zestawie?

wwant 
Nowy

Może by to przenieśc z "Tematy" do "Wazne tematy" gdzie będzie na stałe na górze?
Skad pomysł, ze pierwsza lustrzanka to 3000 max?
Nawet jak ktoś ma taki limit to może być ciekawy jaki sprzęt jest ciut wyżej.

moronica 

Pomogła: 106 razy

wwant, nie chodzi o to, ze pierwsza lustrzanka nie moze byc za wiecej niz 3000zl (osobiscie wykreslilabym to "pierwsza" z tych watkow, przeciez rownie dobrze moze to byc druga czy trzecia), tylko o to ile jest takich pytan. praktycznie codziennie ktos pyta sie o zestaw za ~2000-3000zl. poza tym im wieksze sumy wchodza w gre tym wieksze prawdopodobienstwo, ze szukajacy jest bardziej swiadomy swoich potrzeb i sam sobie wyluska z testow, opinii i porad to, co budzi jego watpliwosci

rytek 
Nowy

moronica, jak sprawuje się Twój T 90/2.8? Chodzi mi głównie o jakość wykonania, pracę AF i ostrość na nominalnej przysłonie.

moronica 

Pomogła: 106 razy

rytek, wykonany nie jest zle o ile uwaza sie przelaczajac z AF na MF i nie przeszkadza ci wysuwajacy sie tubus. ja mojego swego czasu sporo uzywalam z zamontowanymi na tym tubusie dwoma lampkami (oczywiscie w trybie ostrzenia manualnego) i wytrzymal mimo swojej plastikowosci

malo nim robilam na f/2.8, zreszta w makro malo sie robi na pelnej dziurze. AFu rowniez sie w makro zazwyczaj nie uzywa. przyklady:

f/8

f/20

jak widzisz im blizej obiektu tym mocniej trzeba przymykac by miec chocby tych kilka mm glebi ostrosci

podejrzewam, ze to bylo na pelnej dziurze (obiektyw "ciemnieje" im jestesmy blizej 1:1)

f/5.6

Odpowiedz do tematu