Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
po co dwa obiektywy?
Autor Wiadomość
db1099 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   po co dwa obiektywy?

mam pytanie, ktore pewnie wielu Uzytkownikow rozsmieszy, ale ja naprawde tego nie wiem... dostalem w prezencie urodzinowym aparat samsung nx20 i dwa obiektywy: jeden wysuwany 18-55mm i drugi zwykly 85mm. Nie umiem jeszcze ustawiac tych skomplikowanych rzeczy w aparacie ale nie wiem nawet czemu sa dwa obiektywy - jakby ten wysuwany byl dluzszy to by wystarczyl zamiast tego 85mm? czy ich sie uzywa przy innych odleglosciach od przedmiotu czy przy innym oswietleniu? Chyba ten aparat jest dla mnie za dobry :(

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   

http://www.szerokikadr.pl...owych_obiektywu

Usjwo 
Optyczny

db1099 przyczep jeden, potem drugi i spojz przez wizjer, bedziesz znal podstawowa roznice.

db1099 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   dziekuje

dziekuje, rzeczywiscie troche zrozumialem :) dziwi mnie jeszcze faktura bo wynika z tego ze ten zwykly obiektyw 85mm kosztowal prawie 4000PLN czyli wiecej niz caly aparat i ten ruchomy zoom. Myslalem ze takie bardziej skomplikowane obiektywy sa drozsze a tu odwrotnie. Czy to jest przypadek czy jakas stala zasada?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

db1099, bo to jest pewnie jasna stałka - takie są drogie. Ten 18-55 to plastikowe badziewie, dobre na początek.

To ten
http://www.photozone.de/samsungnx/731_samsung85f14
?

Swoją droga fajnie dostawać takie prezenty, o których marzy większość fotoamatorów i nie zdawać sobie z tego sprawy ;P

moronica 

Pomogła: 106 razy

obiektywy klasy 18-55 (dla aparatow o matrycy aps-c) to najtansze obiektywy, dorzucane za grosze do zestawow z korpusem. obiektywy staloogniskowe potrafia byc bardzo drogie, zwlaszcza jesli maja dobre swiatlo (zgaduje, ze chodzi tu o 85mm f/1.4 i wlasnie to 1.4 bardzo wplywa na cene). bedziesz chcial poszalec z portretami to docenisz ten obiektyw, nie pozbywaj sie go pochopnie. i nie marudz, sa duzo gorsze rzeczy niz dostac zbyt dobry prezent ;)

db1099 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Sie, 2012   :

tak to jest zupelnie taki sam obiektyw jak na tym zdjeciu http://www.photozone.de/samsungnx/731_samsung85f14
tylko moj aparat jest troche wiekszy bo to jest nx20 a ten na zdjeciu nx200. Czyli bede mogl do tego obiektywu dolaczac rozne aparaty? ale tylko samsung czy inne tez?
ten obiektyw jest bardzo ciezki! ale ciesze sie ze taki dobry, mam motywacje zeby sie starac czegos nauczyc zeby go wykorzystac:)

moronica 

Pomogła: 106 razy

db1099, tylko aparaty z mocowaniem Samsung NX
to 1.4 rowniez wplywa na rozmiary i wage

najlepiej zrobisz jak zaczniesz od lektury instrukcji aparatu, slowniczka pojec fotograficznych na optycznych i porad np na szerokikadr.pl
dobrze ze masz motywacje bo z fotografia tak jest, ze trzeba sie wykazac duza dawka samodzielnosci. informacje sa na wyciagniecie reki, wystarczy korzystac

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 31 Sie, 2012   

db1099, bardzo pozytywny prezent i pozytywne podejście do tematu. Mam nadzieję że za niedługo będziesz się zastanawiał, dlaczego potrzebujesz 3 obiektywu :wink: :smile:

Odpowiedz do tematu