Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prakticar Pentacon 500 f5.6
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Sro 05 Wrz, 2012   

Pentacon 500 5.6 - mialem ;)

Co do pierscienia i jego ciezkiego ruchu....mysle ze to kwestia egzemplarza...moj chodzil z duzym oporem w porownaniu do wspolczesnych szkiel ale opor ten byl mily i rowny na calym obrocie....wiec pewnie masz nie do konca idealny egzemplarz.

Co do ostrosci - od f11 to szko faktycznie daje ostre zdjecia i jest najtansza opcja posiadania prawdziwego tele...

Nalezy tylko zadac sobie 2 pytania:

1. F11 - ciemno, bardzo ciemno...? dla mnie tak
2. Ograniczone zastosowanie przez brak AF...? tak

i jedna wada....jest cholernie ciezkie 3-4 kg tak szacuje z tego co pamietam...a wiec tylko statyw.

Generalnie aby nauczyc sie pracy z prawdziwym tele, a nie jakims tam "gownianym" 200-300 mm jest super ale na dluzsza mete trzeba wymienic na cos nowszego.

ps.
sample calkiem fajne

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   

Katana napisał/a:
Jak kupować obiektyw lustrzany to tylko MTO 1000mm :mrgreen:

Jako ciekawostkę.
Katana napisał/a:
dobre stare konwertery m42

Nie ma takich raczej. Mam w domu 4. 3x 2x i jeden 3x.
Lipa, acz przy 300 f4 Sonnarze i dobrym świetle z niewielkiej odległości jest w miarę ostro.

Fotoamor 
Rozmowny

Smola napisał/a:

Generalnie aby nauczyc sie pracy z prawdziwym tele, a nie jakims tam "gownianym" 200-300 mm jest super ale na dluzsza mete trzeba wymienic na cos nowszego.

i dlatego sa takie tanie , gdyz w praktyce malo uzyteczne -
aby zaspokoic swoja ciekawosc , instynkt odkrywcy - robic tym regularnie sie nie da.

z tamtego - no nieco pozniejszego okresu , ale analogowego uchowala mi sie jedna sigma 400/5,6 hsm. rysuje znakomicie , af dziala bez zarzutu , nie wspolpracuje z dslr przylsona , mozna pracowac tylko na pelnym otworze . dzisiaj jesli mozna znalezc kosztuje dlatego grosze.
mnie to specjalnie nie przeszkadza , jako ze warunki oswietlniowe do przymykania 400 mm sa rzadkie. staram sie powyzej 1/1000 -1-1500 z reki nie schodzic.
to jest znakomita tania altarnatywa - wlasnie ze wzgledu na b.dobra jakosc rysunku.
jedyna sigma , z ktorej jestem w pelni ze wzgledu na optyke zadowolny , mimo ze nie dziala w 100% wszystko jak powinno. Ale wymiana na porownywalna jakosc kosztowala by mnie dzisiaj co najmniej 4 -8 kpln i dostalbym w zamian mozliwosc przymkniecia ( w praktyce o 1stopien przyslone , nie wyobrazam soebi fotografowania tym z reki na 11). tak wiec pozostawilem , jako ze uzywam niezwykla rzadko.
to tania mozliwosc , wejscia w dlugie dobrze rysujace tele, ktorym da sie pracowac.

tarapa 
Początkujący

Smola napisał/a:

Co do pierscienia i jego ciezkiego ruchu....mysle ze to kwestia egzemplarza...moj chodzil z duzym oporem w porownaniu do wspolczesnych szkiel ale opor ten byl mily i rowny na calym obrocie....wiec pewnie masz nie do konca idealny egzemplarz.

Co do ostrosci - od f11 to szko faktycznie daje ostre zdjecia i jest najtansza opcja posiadania prawdziwego tele...

Nalezy tylko zadac sobie 2 pytania:

1. F11 - ciemno, bardzo ciemno...? dla mnie tak
2. Ograniczone zastosowanie przez brak AF...? tak

i jedna wada....jest cholernie ciezkie 3-4 kg tak szacuje z tego co pamietam...a wiec tylko statyw.

ps.
sample calkiem fajne

Hmm, czyli to nie norma - myślałem że to wina dźwigni jaką wywiera na gwint coraz to bardziej wysuwający sie tubus stąd ten opór, ale wiadać że nie.
Spróbuje go komuś przekazać "do przeglądu" - tylko komu? znacie jakieś namiary?

Mojego bardziej niż do 8 potrzeby domykać nie ma, sample są na 5.6 i 6.3

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 2012 12:32 ]
Już złapałem kontakt z fachowcem z Wrocławia,...

Katana 
Uczestnik

Smola napisał/a:
3-4 kg tak szacuje z tego co pamietam...a wiec tylko statyw.

Waga to jedno, ale przy tej ogniskowej utrzymać sprzęt stabilnie i zrobić ostre zdjęcie z ręki to prawie niewykonalne, szczególnie z matrycą APS-C.
Ja mam lustrzane 650mm, z canonem 500D trzymając to w ręce i patrząc przez wizjer wydaje mi się, że mam zaawansowanego Parkinsona. Nawet na monopodzie jest ciężko, chociaż już można zrobić ostre zdjęcie.

mozer 
bo Pentax

Jaka tam waga, to jest waga: http://www.fotopolis.pl/i...duzych-chlopcow

Katana 
Uczestnik

Ten ma 5200mm i waży tylko 100kg. Nie wiem z czego konstruktorzy Zeiss zrobili to szkło, że wyszło im 250kg.
Ostatnio zmieniony przez Katana Czw 06 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

Katana, ten co pokazałem waży ponad 2 razy więcej od tego Canona :P

Katana 
Uczestnik

Właśnie zauważyłem :mrgreen: , edytowałem, ale ten canon wydaje się sporo większy.

moronica 

Pomogła: 106 razy

eh faceci sie teraz beda spierac, ktory ma ciezszego :P

mozer 
bo Pentax

Katana napisał/a:
Nie wiem z czego konstruktorzy Zeiss zrobili to szkło, że wyszło im 250kg.

A zauważyłeś, że Zeiss ma światło f/4 a Canon f/14? ;)

moronica, chyba nie będziesz wciskać kitu, że to nie ma znaczenia? ;)

komor 
Moderator

Katana, ten Canon to obiektyw lustrzany, stąd znacznie lżejszy niż soczewkowa zabawka Zeissa. moronica, a wy lubicie się pewnie przyglądać takim sporom. :)

moronica 

Pomogła: 106 razy

mozer, ma znaczenie, dlatego ja mam najciezszego :P a wy sie spieracie "na papierze" ;)

mozer 
bo Pentax

Poza tym zauważ, że Zeiss jest do Hasselblada - większa to puszka.

tarapa 
Początkujący

mozer napisał/a:
Jaka tam waga, to jest waga: http://www.fotopolis.pl/i...duzych-chlopcow

Ten dezajnem Odyseją Kosmiczną zajeżdża ;) )

Odpowiedz do tematu