Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Pią 07 Wrz, 2012
Canon 60d+Canon EF 70-200mm f/4L IS USM vs Nikon d7000+Tamro
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012   

de-ce-es, a co się stało z Twoim poprzednim kontem? :shock:

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

cybertoman, ja przeczytałem w teście optyczne.pl, że w 60D jest przypisany do środka.

komor 
Moderator

de-ce-es, nie wiem kim jesteś, bo masz tylko jeden post, jeśli to jest drugie konto użytkownika dcs to narusza to regulamin i albo Ty coś z tym zrobisz, albo administrator. Proszę nie pouczaj mnie o napominaniu i budzeniu się, bo ja tu dyżuru 24-godzinnego nie pełnię, to raz, a dwa nie jestem pewien czy na pewno chcesz, żebym natychmiastowo reagował na każdą wojenkę czy naruszenie regulaminu, nie czekając na rozwój sytuacji.
Co do wydzielonych postów niepasujących do tematu, to gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą. Ale tym razem chyba coś z mechanizmem moderatorskim nie zabanglało, bo tych postów na 99% nie przesuwałem, nie wiem jak się tam znalazły, zaraz przesunę.
Z tym drugim kontem to czekam na informację.

Fotoamor 
Rozmowny

mozer napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
D7000 jest lepszy.

Raczej jego matryca jest lepsza. Reszta to kwestia gustu i upodobań.

to nie jest takie oczywiste.
przyjrzalem sie bliczej wynikom porownania i testom nd7000 i c60
w ostatecznym wyniku wychodzi ze sa to aparaty b. porownywalne.
jesi chodzi o matryce i jakosc obrazu to
c60d - wyzsza rozdzielczosc.
dynamka wejscia - bardzo zblizona , niemal identyczna , na pewnych iso jeden na innych drugi inny lepszy ale minimalnie roznica rzedu 0,3 ev.
szumy - lepszy Nd7000
oddanie barwy : lepszy c60d
artefakty , kurtosis , lepszy c60d

wyszlo w porownaniu wg tego klucza, ze dla 100 , 3200 i 6400 iso lepszy jest nd7000 , na pozostalych czulosciach lepszy c60d.

w c60d szybszy autofokus , w nd7000 wyraznie zwalnial przy slabym swietle.

porownywano inne gadgety , ale one nie sa decydujace jak np lepszy ekranik w c.

w sumie wynik wyszedl wg tego pomiaru praktycznie remisowy .

Co ciekawe - zdecydowanie lepiej oceniono matryce w nd90 od tej w nd7000
zrodlo juz podawalem - colorfoto 5/11.

mozer 
bo Pentax

Fotoamor napisał/a:

Nie będę ciągnął dalej tego wątku - jesteś chyba jedyną osobą, która z testów wymienionych matryc potrafi wyciągnąć takie wnioski. Albo czytasz w gazetach testy sponsorowane... Przejrzyj może RÓŻNE testy.

Fotoamor 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Fotoamor napisał/a:
Nikt na 100 % nie stwierdzil , ktory z tych aparatow /.../ jest ogolnie lepszy.
Ja stwierdzam. Patrząc na same aparaty w kontekście fotografowania, D7000 jest lepszy.
Jak ktoś ma pytana czy wątpliwości zapraszam na PW.
Fotoamor napisał/a:
Najlepszy optyka jest na tyle dobra na ile dobrze nastawimy ostrosc .
Optyka to nie tylko ostrość.

zacytuj moze cale zdanie- pisze o aparacie i rozbudowie w tym systemie , a wiec trzebaby brac pod uwage obiektywy. jesli stwierdziles na 100% ktory system jest lepszy to szczere gratulacje. mozesz zdradzic metode jaka to zrobiles , gdyz wyglada na rewolucyjna skoro na 100%.

Najlepsza optyke jesli zle wyostrzysz w tych warunkach przestaje byc najlepsza optyka , tzn nie osiaga swoich mozliwosci.
stwierdzenie, ze optyka to nie tylko ostrosc jest rownie odkrywcze jak ze gruszka to nie tylko jablko.

Najdrozszy, najlepszy obiektyw , ale zle ostrzacy mowiac trywialnie da gorszy obraz od taniego kita dobrze wyostrzonego.
dla ostro rysujacych obiektywow spadek rozdzielczosci wskutek bledow ostrzenia jest szybsz niz dla obiektywow o nizszej rozdzielczosci. krzywa spadku rozdzielczosci ( "dzwonowa" ) dla obiektywowo lepiej skorygowanych ma bardziej stromy przebieg.
Ostatnio zmieniony przez Fotoamor Pią 07 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

Fotoamor napisał/a:

Świetnie. Zobacz jeszcze co piszą w "Chipie" i "Komputer świat" :roll:

Fotoamor 
Rozmowny

mozer napisał/a:
Fotoamor napisał/a:

Nie będę ciągnął dalej tego wątku - jesteś chyba jedyną osobą, która z testów wymienionych matryc potrafi wyciągnąć takie wnioski. Albo czytasz w gazetach testy sponsorowane... Przejrzyj może RÓŻNE testy.

Sa rozne testy, niektore wzajemnie sie wykluczajace. Zalezy jak jest ustawiony klucz wg ktorego sie porownuje. Podalem tylko jeden test ( jest do znalezienie z pewnoscia w sieci) , wg ktorego praktycznie sa to aparaty rownorzedne . Zrodlo jest raczej renomowane , ale z pewnoscia nie jedyne porownywujace te aparaty. Nie ja jestem autorem takiego pogladu , przytaczam jedynie inny poglad , ocena nie wydaje sie tak jednoznaczna - tzn nie jestem jedyna osoba majaca taki poglad . Ja w tym zakresie nie mam w ogole pogladu- przytaczam jedynie publikowane opinie - dobrze jest przed wyborem poznac rozne. Co z szumami w c60d jesli dokonamy resamplingu w dol do poziomu nd7000?

c60 - wiecej szczegolow , nd7000 - mniej szumu i wybieraj tu co wolisz?

nie upieram sie co jest lepsze , w kazdym razie sa tez publikowane badz co badz w powaznym czasomismie odmienne poglady od Twoich .

[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:30 ]
mozer napisał/a:
Fotoamor napisał/a:

Świetnie. Zobacz jeszcze co piszą w "Chipie" i "Komputer świat" :roll:

nie mam dostepu , ale z pewnoscia to nie sa czasopisma , z ktorych czerpie sie takie informacje , rozumiem ze piszezs to przez przekore?

mozer 
bo Pentax

Zrobię ostatni wysiłek, choć jestem przekonany, że to nic nie da:

http://tinyurl.com/blg6jjt

- dział "measurements/dynamic range"

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fotoamor napisał/a:
to nie jest takie oczywiste.
Dla Ciebie nie, dla mnie tak.
Fotoamor napisał/a:
zacytuj moze cale zdanie- pisze o aparacie i rozbudowie w tym systemie
Przeczytaj to czego w cytacie nie wyciąłem i do czego się odniosłem, gdyż...
Fotoamor napisał/a:
jesli stwierdziles na 100% ktory system jest lepszy to szczere gratulacje.
Nic takiego nie stwierdziłem. By podnieść Cię na duchu przypomnę tylko co napisałem. Dla łatwiejszego odnalezienia kluczowych słów pogrubię je:
hijax_pl napisał/a:
Patrząc na same aparaty w kontekście fotografowania

Czy przeczytawszy to jeszcze raz nadal sugerujesz, że odnosiłem się do całych systemów? Jeśli tak to gratuluję serdecznie... :)
Fotoamor napisał/a:
Najlepsza optyke jesli zle wyostrzysz w tych warunkach przestaje byc najlepsza optyka , tzn nie osiaga swoich mozliwosci.
Osiąga, ale na płaszczyźnie oddalonej od matrycy. Może ktoś się lubuje w tego typu fotografii? Ostrzenie zmienia właściwości? Ciekawe podejście. To podejdźmy do testu obiektywu tak: obiektyw, ława optyczna, źródło światła, ekran i badamy właściwości obiektywu. Rozumiesz o co chodzi?
Fotoamor napisał/a:
stwierdzenie, ze optyka to nie tylko ostrosc jest rownie odkrywcze jak ze gruszka to nie tylko jablko.
To nie ja sprowadzam wszystkiego do ostrości. A co do porównania to powiem, że dość zawiłe i niezrozumiałe.
Fotoamor napisał/a:
Najdrozszy, najlepszy obiektyw , ale zle ostrzacy mowiac trywialnie da gorszy obraz od taniego kita dobrze wyostrzonego.
Obiektyw nie ostrzy. Ostrzy człowiek poruszając pierścieniem lub aparat mówiący o ile ma przesunąć soczewki. To jak się zgaduje korpus z obiektywem to już zupełnie inne zagadnienie. Szczególnie w kontekście systemowy/kundelek.
Fotoamor napisał/a:
Sa rozne testy, niektore wzajemnie sie wykluczajace.
Bo są różne podejścia do testu. Naukowe, hobbystyczne, sponsorowane.
Fotoamor napisał/a:
Zalezy jak jest ustawiony klucz wg ktorego sie porownuje.
Klucz zawsze można dobrać tak, by wyszło tak jak chcemy by wyszło a nie jak to obiektywnie być winno. To jaki e ma intencje dobierający owe klucze jest do pewnego stopnia niewiadomą. Ale tylko do pewnego - wprawiony w lekturze testów czytelnik dość łatwo wychwytuje zachwianie obiektywizmu.
Fotoamor napisał/a:
przytaczam jedynie inny poglad , ocena nie wydaje sie tak jednoznaczna
Różnica między nami polega na tym, że ja wyrobiłem sobie opinię własną a Ty jedynie przekazujesz opinie innych.
Na przyszłość polecam serwis http://lmgtfy.com
Fotoamor napisał/a:
Zrodlo jest raczej renomowane
Zależy w jakich kręgach. Są takie kręgi osób, które ślepo wierzą we wszystko co napisze Bravo.
Fotoamor napisał/a:
Co z szumami w c60d jesli dokonamy resamplingu w dol do poziomu nd7000?
A po co? Lepiej w górę D7000 podciągnąć by mieć nie tylko szum, ale porównianie ostrości zarazem. By nie było dylematów w stylu:
Fotoamor napisał/a:
c60 - wiecej szczegolow , nd7000 - mniej szumu i wybieraj tu co wolisz?

P.S.
Szczerze sugeruję wyrabianie sobie swoich opinii. Czerpanie informacji li tylko z internetu bez sprawdzania jej wiarygodności daje właśnie takie efekty jak.. widać w tym wątku.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl napisał/a:
Lepiej w górę D7000 podciągnąć by mieć nie tylko szum, ale porównianie ostrości zarazem.

Ale test pokazuje, że 60D rzeczywiście rejestruje więcej szczegółów.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

mozer napisał/a:
cybertoman, ja przeczytałem w teście optyczne.pl, że w 60D jest przypisany do środka.
O trybie wielosegmentowym nic na ten temat nie znalazlem a o ten mi chodzilo.

mozer 
bo Pentax

cybertoman, a ja miałem na myśli punktowy. To się dogadaliśmy.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

:wink:

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

...w 60D zauważyłem że aparat nie prześwietla zdjęć np krajobrazów - kolor nieba w 60D był taki jak go widziałem - niebieski - natomiast d7000 bardzo często "przepalał" i zamiast niebieskiego była biała plama, AF w 60D też bardziej sprawny. Ogólnie 60D to bardzo udany model.

Odpowiedz do tematu