Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D7000 vs. Canon 60D vs. ? Uniwersalny do 4000zl (body)
Autor Wiadomość
Fotoamor 
Rozmowny

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   

Usjwo napisał/a:
Fotoamor napisał/a:

matryca nie rejestruje kolorow !!!!!

Kolor jst wyliczany poprzez interpolacje.

Twoje kategoryczne twierdzenie brzmi jakby matryca nie rejestrowala zadnych informacji o kolorze, a interpolacja to tylko algrytmy ktore wyliczaja kolor na podstawie ustawien suwakow.
Jednak w RAW'ie sa zapisane informacje o kolorze, zarejestrowne przez matryce.

to nic nowego - matryca nie zapisuje koloru wprost. w pixelach jest tylko informacja o jasnosci zapisu przez filtr.
z sasiednich pixeli mzna wyliczyc kolor przez interpolacje dla danego pixela. Dopoki tego sie nie wyliczy tego koloru nie ma jeszcze. Interpolowac mozna roznie.

od jakosci interpolacji bedzie zalezec ostateczny wynik.
slowem - kolor w zasadzie powstaje w komputerze , na podstwie informacji zapisanych w rawie , zostaje wyliczony kolor , a w jaki sosob to zalezy od software , nastaw itd itp. w zasadzie w sposob dowolny jaki sobie zyczy operator.

w raw Nie ma jeszcze przypisanych wartosci rgb kazdemu pixelowi , mozna powiedziec ze jest przypisana tylko jedna wartosc jasnosci w okreslonym kanale . Dopiero jesli dokonasz wyliczenia barwy powstaje okreslona przestrzen kolorystyczna - wczesniej jej nie ma.
Teoretycznie nie ma zadnych problemow zeby dla canona i nikona wyliczyc ostatecznie dokladnie taka same barwe. Wynik koncowy np w postaci jpeg to 24bit na pixel , tam jest zapisana informacja wprost o kolorze czyli chromiancji i luminacji.

Moznaby powiedziec ze przyszly kolor jest determinowany przez to co zapisal raw - ale tak nie jest , dlatego ze wywolanie nie jest rzeczywiscie scisle standaryzowane , mozna tutaj sobie wiele zmieniac i nastawiac. Przyszly kolor jest takze determinowany przez obrobke , a na ten temat informacji w raw nie ma.

To jest wlasnie sens rawu - zapisac dane zrodlowe , z ktorych mozna potem wyliczyc obraz - w tym kolor wlasciwie dowolnie " w ramach ludzkich (sorry hardwaro-softwarowych ) mozliwosci.

jesli slysze, ze "wychodza" komus z aparatu slabe kolory to mi sie bebechy wywracaja.

Takie zrozumienie zagadnienia pozwala pozbyc sie mekolenia na temat kolorow z aparatu a trzeba sie wziasc do poznania jak to dziala slowem do roboty.
Ostatnio zmieniony przez Fotoamor Pon 10 Wrz, 2012, w całości zmieniany 3 razy  

Reklama

komor 
Moderator

Ja się poddaję. :)

Fotoamor 
Rozmowny

komor napisał/a:

To bardzo dobrze o Tobie swiadczy. :wink:
Ostatnio zmieniony przez Fotoamor Pon 10 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fotoamor napisał/a:
matryca nie zapisuje koloru wprost.
W Foveonach zapisuje mimo, że
Fotoamor napisał/a:
w pixelach jest tylko informacja o jasnosci zapisu przez filtr.

:razz:
Fotoamor napisał/a:
od jakosci interpolacji bedzie zalezec ostateczny wynik.
Interpolacja nie tworzy informacji o kolorze. ten proces nazywa się demozaikowaniem.
Fotoamor napisał/a:
w raw Nie ma jeszcze przypisanych wartosci rgb kazdemu pixelowi , mozna powiedziec ze jest przypisana tylko jedna wartosc jasnosci w okreslonym kanale .
Lub mamy natężenia w poszczególnych kanałach: R, G1, G2, B. Inaczej mówiać mamy monochromatyczne kolory.
Fotoamor napisał/a:
Dopiero jesli dokonasz wyliczenia barwy powstaje okreslona przestrzen kolorystyczna - wczesniej jej nie ma.
Tyle, że to nadal przestrzeń kolorystyczna RAWa. :razz:
Fotoamor napisał/a:
Wynik koncowy np w postaci jpeg to 24bit na pixel
To w JPG. W RAWie mamy 48 bitów na piksel.

Usjwo 
Optyczny

Tak samo mozna powiedziec ze plik jpg tez nie ma koloru, bo to zestaw "0" i "1", a kolor dopiero powstaje po wyswietleniu (lub wydrukowaniu), po przeliczeniu wlasnie tych "zer" i "jedynek" wedlug jakiegos wzorca.

Fotoamor 
Rozmowny

Usjwo napisał/a:
Tak samo mozna powiedziec ze plik jpg tez nie ma koloru, bo to zestaw "0" i "1", a kolor dopiero powstaje po wyswietleniu (lub wydrukowaniu), po przeliczeniu wlasnie tych "zer" i "jedynek" wedlug jakiegos wzorca.

tak jest , masz racje , w sumie sam elektroniczny plik zdjeciowy to pewnego rodzaju abstrakt.
ale roznica jest taka, ze wartoscia zapisanym np w jpg kazdemu pixelowi mozna przypisac jednoznaczna wartosc kolorow - konkretnej liczbie system przywoluje konkretny kolorek. Jaki ten kolor jest - no taki na jaki pozwala urzadzenie, w zasadzie jest znormalizowany .
Ale samo przyporzadkowanie jest wzajemnie jednoznaczne.

ps . teraz zobaczylem tytul tego watku , ha , ha , ha ladnie odeszlismy od tematu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fotoamor napisał/a:
ale roznica jest taka, ze wartoscia zapisanym np w jpg kazdemu pixelowi mozna przypisac jednoznaczna wartosc kolorow - konkretnej liczbie system przywoluje konkretny kolorek.
Ale to po zdekodowaniu tego kolor, w pliku JPG nie ma informacji o kolorze. Są jedynie zapisy współczynników wyznaczonych w procesie dyskretnej transformaty cosinusowej ;)

Fotoamor 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Fotoamor napisał/a:
ale roznica jest taka, ze wartoscia zapisanym np w jpg kazdemu pixelowi mozna przypisac jednoznaczna wartosc kolorow - konkretnej liczbie system przywoluje konkretny kolorek.
Ale to po zdekodowaniu tego kolor, w pliku JPG nie ma informacji o kolorze. Są jedynie zapisy współczynników wyznaczonych w procesie dyskretnej transformaty cosinusowej ;)

scisle biorac sam jpg nie jest formatem zapisu , jest jedynie znormalizowanym rodzajem kompresji. Masz racje . kompresji jpg nie mozna odwrotnie przeliczyc. Ale jednoczesnie dla formatu zapisu ( oznaczenia nie mam teraz w pamieci) jesli zastosuje sie kompresje jpg przyjeto zwyczajowo uzywac okreslenia jpg.
mozna dokonac kompresji jpg na pliku tiff i zapisac w tifie.

przypisanie wzajemnie jednoznaczne oznacza, ze kazdej wartosci pixela przypisano jedna i tylko jedna wartosc okreslajac kolor , czyli jeden okreslony kolorek w sensie chrominancji i luminancji. Liczbie np 52500 nie moga odpowiadac dwie rozne barwy.

W rawie ( z rawu) dla dwoch roznych pixeli o tej samej wartosci powiedzmy 10000 moga zostac wyliczone rozne wartosci kolorow ( w zaleznosci od otoczenia) .

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fotoamor, formalnie możemy uznać, że mozaika pana Bayera jest pewną metodą kompresji sygnału. To znaczy nie mamy informacji o kolorze, ale współczynniki pozwalające ten kolor odzyskać. Tak jak w przypadku kompresji JPG.
Bo, że format zapisu RAW jest skompresowany - to chyba nie mamy wątpliwości? Wystarczy wygenerować TIFFa z 16 bit per składową i nam plik puchnie trzykrotnie ;)

Fotoamor 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Fotoamor, formalnie możemy uznać, że mozaika pana Bayera jest pewną metodą kompresji sygnału. To znaczy nie mamy informacji o kolorze, ale współczynniki pozwalające ten kolor odzyskać. Tak jak w przypadku kompresji JPG.
Bo, że format zapisu RAW jest skompresowany - to chyba nie mamy wątpliwości? Wystarczy wygenerować TIFFa z 16 bit per składową i nam plik puchnie trzykrotnie ;)

nikt nie watpi ze zapis raw jest kompresowany. ale my o czyms innym.

moznaby uznac ze zapis z 3 pixelkow jest jednoznaczny , tzn 3 sasiednie ( wlasciwie w B. w sumie 4 gdyz G jest 2 razy) przesadzaja o kolorze - tak byloby gdyby dokonywac wywolania raw do rgb w standaryzoany sposob , moznaby porownywac oddanie kolorow. Ale wolamy raw wlasnie majac mozliwosc zmiany poszczegolnych proporcji , a informacja jak te proporcje ustalimy nie jest zapisana w rawie. Zwyczajnie wolanie rawow czyli to ustalanie proporcji pomiedzy skladnikami RGB jest immanentna czescia obrobki raw do rgb - bez tego nie zobaczymy obrazu.

Mozna teoretyzowac - fotografowac jakies tablice testowe i analizowac bezposrednio w raw jaka jest jakosc tego co jest zapisane w raw dla pojedynczych pixeli - a wiec przed konwersja do koloru , ale to juz wybiegam za daleko, nie wiem i nie chce wiedziec jaki to mialoby sens praktyczny.

komor 
Moderator

Fotoamor napisał/a:
komor napisał/a:

To bardzo dobrze o Tobie swiadczy. :wink:

Troszkę gorzej o Tobie, bo pozostajesz głuchy na argumenty i przytaczane źródła, w ogóle się do nich nie ustosunkowując, tylko po trzy razy powtarzając te same nieprecyzyjne lub nieprawdziwe twierdzenia. ;)

kozidron
[Usunięty]

paul80, spróbowałem się przebić przez cały ten szum informacyjny i zastanowić sie nad twoim problemem, po pierwsze rzeczywiście fotka z LR ma bardziej nasycony kanał czerwony, po drugie wydaje mi się, że te fotografie są inaczej wywołane i nie tylko pod wzgledem tego jak wyglądają czerwienie na zdjęciu. Co do wywoływania w dpp i różnic w tym jak wygląda jotpeg prosto z puszki a jak wygląda raw wywołany firmowym oprogramowaniem to wydaje mi się, że soft z puszki nie może działać tak samo jak DPP. Kiedyś to sprawdzałem ale to były dawne czasy (stara wersja DPP).
Dawno temu próbowałem sobie zrobić profil "na te canonowskie czerwienie" pod acr-em, niestety szybko przekonałem się, ze to nie działa tak jak sobie to zaplanowałem. W zależności od sceny, (dokładnie od tego przy jakim oświetleniu robiłem zdjęcia) niestety z tymi czerwieniami bywało różnie i jeden profil nie sprawdzał się do wszystkich scen.

paul80, pozwoliłem sobie też sciągnąc trochę czerwonego z fotki która wołałes LR-em i stwierdzam, ze to zaden problem( a różnica jest zauważalna, pomimo iz koledzy "nie widzą"). Jezeli ktoś ma jakieś rozwiazanie tego problemu chetnie sam bym posłuchał i się czegoś nauczył. U mnie skończyło się to tak, że się nauczyłem z tym żyć, niestety polega to na każdorazowym dłubaniu przy czerwieniach.

Jakiś czas temu był tu kolega, który twierdził, że nie da się "odzworować" poprawnie skóry korzystając z d700 i że to kiepski aparat i on woli jednak canona :wink:
Koledzy wywoływali mu to na wszystkie sposoby, zresztą z powodzeniem a i tak się skończyło na tym, że nikon to zuo :wink:

Co do różnic między captureone a Lr i tego, że ten drugi w jakiś sposób gorzej sobie radzi z rawami z canona, myślę ze w twoim przypadku to jest kwestia przyzwyczajenia do "pulpitu", ja osobiście wolę produkt adobe.

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
a różnica jest zauważalna, pomimo iz koledzy "nie widzą"

Pffff… :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fotoamor napisał/a:
nikt nie watpi ze zapis raw jest kompresowany
No nie wiem, skoro uznajesz, że nie rejestruje koloru i że interpolując go odzyskujesz itp bajdurzenia.. To tak jak w zapisie JFIF (kodowanie JPEG) - tam masz współczynniki transformaty cosinusowej - za ch.. nie wiadomo więc jaki jest kolor zanim się tego dla każdego piksela nie wyliczy. Dodatkowo składowa koloru (kanały chrominacji Cb i Cr) w kompresji JPEG jest średnią z pikseli go otaczających (że tak to nazwę by mieć porównanie do RAW) ale nic to. JPG ma kolor, ale RAW nie.. I w koło Macieju...
Fotoamor napisał/a:
tak byloby gdyby dokonywac wywolania raw do rgb w standaryzoany sposob
A jaki jest standaryzowany? Możesz mnie oświecić? To co napisałeś to najprostszy możliwy algorytm demozaikujący. Ni mniej ni więcej.
Fotoamor napisał/a:
Ale wolamy raw wlasnie majac mozliwosc zmiany poszczegolnych proporcji
Że tak głupio zapytam - czym wołasz, że masz możliwość wybrania algorytmy demozaikującego? dcraw (lub jego klonami)?
Fotoamor napisał/a:
a informacja jak te proporcje ustalimy nie jest zapisana w rawie.
Bo nie są potrzebne, różne algorytmy demozaikujące nie wytwarzają zasadniczo różnego koloru.
Fotoamor napisał/a:
Mozna teoretyzowac - fotografowac jakies tablice testowe i analizowac bezposrednio w raw jaka jest jakosc tego co jest zapisane w raw dla pojedynczych pixeli - a wiec przed konwersja do koloru , ale to juz wybiegam za daleko, nie wiem i nie chce wiedziec jaki to mialoby sens praktyczny.
Ło matko - nie wiesz a jednak ciągniesz temat krzemu, fotodiod, przetwarzania analogowego? Mam rozumieć, że te tezy o niejako liniowej odpowiedzi fotodiody to.. przepisałeś z netu? jestem w głębokim szoku :shock:
Fotoamor napisał/a:
Zwyczajnie wolanie rawow czyli to ustalanie proporcji pomiedzy skladnikami RGB jest immanentna czescia obrobki raw do rgb - bez tego nie zobaczymy obrazu.
Parafrazując:
Cytat:
Zwyczajnie dekompresja JPG czyli to ustalanie proporcji pomiędzy składnikami RGB jest immanentna częścią obróbki danych matematycznych do rgb - bez tego nie zobaczymy obrazu.

No i masz babo placek... Cały wątek do kosza... :zalamany:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2012   

paul80 napisał/a:
Widziałem jak pracuje profesjonalista w zakładzie foto wywołujący rawa z canona na profilu adobe standard i po wywołaniu do tifa, robił korekcję w Photoshopie filtrem color balans zdejmując czerwień
Może to i był "profesjonalista", ale wykonywał kompletnie zbędne operacje. :razz: Nie ma najmniejszej potrzeby, by tego typu zmiany dokonywać przy pomocy narzędzia Color Balance, nie mówiąc o konwersji do tiffa i przechodzenia do Photoshopa w ogóle.

[ Dodano: Wto 11 Wrz, 2012 02:20 ]
Widzę, że macie nowego "błyskotliwego" kolegę na forum... :mrgreen:

Odpowiedz do tematu