Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka 8x32?
Autor Wiadomość
Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012   Jaka lornetka 8x32?

Dojrzałem do zakupu mniejszej lornetki. Jednak z w miarę dobrą jakością obrazu. Myślę o;
Vixen Atrek 8x32 DCF
Opticron Oregon LE WP 8x32
Opticron Discovery WP PC 8x32
Natomiast dobrze oceniany Vixen NEW FORESTA 8x32 DCF jest już trochę za duży. Warunek kieszeń i cena do 700 zł.. Jeśli macie jakieś doświadczenia to proszę. Może jakieś inne sugestie.
Pozdr. Ch.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012   

Niby jest jeszcze Celestron Outland LX 8x32 tyle, że słyszałem, że nigdzie nie ma go fizycznie na magazynie. Tu możesz zapytać:
http://www.domenasportowa...nd-LX-8x32.html

Fajny jest też Minox. W nowych seriach nie ma 8x32, a stare sie chyba skonczyły. Jest taka nowość - dziwoląg, bardzo kieszonkowy i troche za drogi, ale interesujący:
http://www.dobraoptyka.pl...bd-7x28-if.html

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012   

Ta z drugiego linku 7x28 (rzeczywiście trochę dziwna) ma minimalna odległość ostrzenia aż 20 metrów, trochę za dużo jak na ptaszki, płazy itp. Natomiast Celestron wygląda ciekawie.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 09 Wrz, 2012   

Zerknij jeszcze na Crossfire 8x32 ewentualnie na tego Oregona. Całkiem spory wybór może być przy mniejszej aperturze, np. Olympus 8x25

Chomsky 
Entuzjasta

Abs napisał/a:
Zerknij jeszcze na Crossfire 8x32 ewentualnie na tego Oregona. Całkiem spory wybór może być przy mniejszej aperturze, np. Olympus 8x25

Nie bardzo mam gdzie zerkać, mieszkam na poludnie od Rzeszowa, w którym jestem raz na miesiac, w Sanoku nic. W Rzeszowie Nikony różne, tanie Olympusy, coś tam w mysliwskim i tyle.
Można w Fotozakupach ale w razie czego nie lubię odsyłać.
Oglądałem i patrzyłem przez Nikona EX 8x25 Sportstar aleto za slabe jest optycznie, w bardziej pochmurny dzień nie moglem tego zaakceptować.
Może odwrócone porro 8x25, jeden z naszych kolegów pisal mi, że Nikon Travelite da sie uzywać w dzień i nie jest żle. Są i Olympusy i Delta Optical 8x25, taka żeglarska żółta. Akurat troche żegluje (wlaściwie to się uczę na stare lata) i problem sprzętu foto i lornetki trochę mnie denerwuje, a w bluzie, czy kamizelce mogę mieć caly czs przy sobie w kieszeni małą lornetkę. Torba z aparatami w kabinie nie jest rozwiązaniem, nie jest pod ręką. Mam małego Samsunga EX1 i to się sprawdzilo (o dziwo), myślę więc że mała 8x32 (nie są wcale większe niż odwrócone porro 8x25, a jaśniejsze na pewno) sprawdzi się w większej kieszeni.
Na łodzi, brzegu, czy w lesie dyndająca na piersi lornetka mi przeszkadza. Jak mi jest porzebna i chcę na cos popatrzeć to musze jej szukać w kabinie, albo w plecaku.
Na razie używam Prostaffa 8x42 i jest to dobry kompromis, jakość optyczna i jasność mnie zadowala, przydałby sie szerszy kat ale znowu nie denerwuje mnie to tak bardzo.
Kolega chce kupic 8x56, na obserwacje wieczorno- nocne i gwiazdy na niebie. Ostatnio po zmierzchu kuna przepływała zalew, sporo jest zwierząt i taka lorneta na biwaku się sprawdzi gdy sie wylegujemy noca na brzegu. Ja muszę dokupić 8x32 i będziemy mieli pęłny komlet.
Tak więc kto co wie, niech mi tu zaraz pisze.
Dzięki.

kivirovi 
Optyczny

ja jestem za Atrekiem.

Andrzej_X 
Bywalec

Najlepiej kup Discovery i napisz czy jest dobra, bo sam się nad nią zastanawiam :mrgreen: :wink:

tool 
Uczestnik

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   

Trzy dni temu miałem Atreka w rękach i przy oczach. Niestety przy odstępie źrenicy wynoszącym 18mm w Atreku 8x32 zbyt mało wykręcają się muszle oczne, a co za tym idzie obserwacje są mało komfortowe (widać wszystko w koło). Co do optyki to się nie wypowiem, poddałem się od razu.

Santre 
Entuzjasta

Nie kombinuj masz w tej cenie dobrego vixena foresta 8x32 najwyżej powiększysz kieszeń :) . Mam 8x42 i jestem bardzo zadowolony z mniejszych polecam olympusa 8x25 WP też daje rade trochę małe pole widzenia ale ostrość bardzo dobra.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Santre napisał/a:
Nie kombinuj masz w tej cenie dobrego vixena foresta 8x32 najwyżej powiększysz kieszeń :) . Mam 8x42 i jestem bardzo zadowolony z mniejszych polecam olympusa 8x25 WP też daje rade trochę małe pole widzenia ale ostrość bardzo dobra.

problem cały w tym, że jemu potrzebna mała, jasna i dobra lornetka za 7 stów. Dość małą lornetke (prostaffa 8x42 ) to on juz ma. Nie chodzi wiec o ledwo co mniejszą lornetkę.
IMO w tym budżecie ciężka sprawa. Do kieszeni dla wybrednego obserwowacza to dobre 8x28, 8x25 (ale w tym drugim wypadku jasność niezależnie of firmy i ceny będzie już taka nieco... :-( ). Poszukaj na e-bayu.

Chomsky 
Entuzjasta

RB utrafił w sedno Vixen New Foresta 8x32 jest tylko 4 cm krótszy, ale o 0,5 cz szerszy od mojego Prostaffa. Czyli za duzu na kieszeń, gdyby był mniejszy zaraz bym go kupił. Pozostaje Opticron Oregon, na forach zagranicznych go chwalą, ale oni chwalą wszystko co sie rusza. Raczej są za bardzo entuzjastyczni w ocenach. Wy macie bardziej wyważone oceny. Poszukam coś o Oregonie czy Crossfirerze.

kivirovi 
Optyczny

Crossfire mały nie jest. Moim zdaniem jesli nawet rozmiary LX i Atrek sa za duże musisz zejść ze średnicy, np. na odwrócone porro lub dachy 25mm. Opticron Savanna 8x23 jest np. bardzo fajny.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Zrezygnuj z warunku jasności (choćbys miał cudowny sprzęt o transmisji 100% to i tak 8x25 będzie ciemny w por. z tym - nie obraź się za nieco przekoloryzowane porównanie - średnim złomem który posiadasz) i kup małe odwrócone porro.

Andrzej_X 
Bywalec

Tutaj masz porównanie rozmiarów Discovery z Nikonem SE i HG 32mm:
http://www.birdforum.net/...date/1067110192

Jeśli użytkownik Nikona SE i HG stwierdza, że ten mały Opticron jest niezły to może faktycznie coś w tym jest. Atrek ma (jak dla mnie) troszkę za małe pole widzenia, wybierałbym pomiędzy Opticronami z Twoich 3 typów.

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Sob 15 Wrz, 2012   

W tej cenie śmiało polecam Opticron Traveller 8x32 choć już ciężko do dostania, a magnezowy następca sporo droższy, choć dużo lżejszy. Mała, zgrabna, lekka, optycznie jak na swoje wymiary rewelacja.

Odpowiedz do tematu