Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 17 Wrz, 2012
Olympus m4/3 kit 40-150 (R)
Autor Wiadomość
iggy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012   Olympus m4/3 kit 40-150 (R)

Jestem tu nowy, więc grzeczne dzień dobry Wszystkim :grin:
Mam pytanie: dokupiłem kitowy zoom 40-150 do E-PL3. Obiektyw jest nowy. Co mnie zmartwiło, to opór przy obracaniu pierścienia zmiany ogniskowej. Pierścień porusza się płynnie, ale ten opór... W 14-42, który był z aparatem jest ok, nie spotkałem się z czymś takim wcześniej (obiektywy Minolty i Sony).
Dlatego niech ktoś kompetentny mnie oświeci: "ten typ tak ma", czy kupiłem badziew?

Reklama

storn2008 
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Wrz, 2012   40-150

witam,posiadam taki obiektyw - kupilem uzywany - no i chodzi plynnie. Nie wiem jaki tam opor masz, ale lepszy taki niz rozklekotany , ktory sam sie przestawia.Ja mocuje go przez adapter i strasznie wolno AF mi dziala wrecz wkr... ale to chyba przez chinski adapter.pozdrawiam storn2008 .PS chetnie utryzmam kontakt,gdyz malo tu uzytkownikow EPL3 :)

TS
[Usunięty]

Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012   

A na pewno mówicie o tym samym obiektywie :) ?

storn2008, jaki dokładnie masz obiektyw (pełne oznaczenie)? Jeśli kupiłeś wersję z systemu 4/3 i używasz przez adapter na m4/3, to nie bardzo rozumiem dlaczego... Przecież w m4/3 masz 40-150/4.0-5.6, który możesz używac bez adaptera i miec szybszy AF.

dcs
[Usunięty]

TS,
Przeczytaj posty storn2008. :wink:

TS
[Usunięty]

dcs napisał/a:

Ajaj... No nic, każdy uczy się na błędach ;)

Autofokus będzie wolny i nie jest to wina adaptera, ale konstrukcji obiektywu, przystosowanej do lustrzanek, a nie bezlusterkowców.

Gdybym szukał taniego tele 4/3 przez adapter, to już prędzej 40-150/3.5-4.5... zawsze ~0.5 EV jaśniej, dostępny poniżej 1000 zł. Ale generalnie lepiej brac szkła dedykowane do m4/3.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

TS napisał/a:
Gdybym szukał taniego tele 4/3 przez adapter

To użyłbym adaptera z przysłoną i zastosował jakiś super obiektyw systemowy np. 85 1.8 czy coś podobnego.
Nie wspominam o 70-200 x2...

Wypróbowane. Działa, aczkolwiek ostrzenie manualne jest mimo wszystko kłopotliwe.
Bez statywu, albo jakiejś innej podpory, ani rusz, no chyba, że jakiś 24-28 manualny, wówczas da radę z ręki.

TS
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
TS napisał/a:
Gdybym szukał taniego tele 4/3 przez adapter

To użyłbym adaptera z przysłoną i zastosował jakiś super obiektyw systemowy np. 85 1.8 czy coś podobnego.
Nie wspominam o 70-200 x2...

Pewnie, można i tak...

Generalnie adaptery to półśrodki. Gabaryty niepotrzebnie rosną i albo w ogóle nie ma AF (a my nosimy nadmiar szkła zaprojektowanego pod większe pole obrazowe, ze stratą dla centrum), albo AF jest powolny.

Najlepiej kupic raz a dobrze. Na przykład systemowe 75/1.8, 35-100/2.8 (to dopiero będzie pokazane na Photokinie), 100-300/4.0-5.6, czy inne - w zależności od potrzeb. Wybór jest spory jak na tak młody system.

muzyk 

Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012   

TS napisał/a:
Generalnie adaptery to półśrodki.

Półśrodki i zabawa dla cierpliwych.

Ciężko jest bowiem wyostrzyć przy układzie "mikrus" + 70-200 przy 200 - czyli uwzględniwszy crop - 400 milimetrach.

Niemniej pokusa na jasne tele jest spora, a przy tym fajna zabawa :)
Np. Tokina 100 2.8 makro daje 200 2.8 (pominąwszy ułamki i głębię ostrości :wink: ).
TS napisał/a:
albo AF jest powolny.

A to są jakieś adaptery na "mikrusy" przenoszące AF? :shock:

TS
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
A to są jakieś adaptery na "mikrusy" przenoszące AF? :shock:

No, MMF-1/MMF-2 - czyli ze starego 4/3 na nowe m4/3 ;)

Co do EOS -> m4/3, to Kipon nad tym pracuje, nie wiadomo czy będzie AF:
http://www.dpreview.com/n...tronic-adapters

dcs
[Usunięty]

...i to
Redrock Micro LiveLens MFT http://store.redrockmicro.com/livelensmft

muzyk 

No tak, ale ponad 500 baksów to jest dość dużo.
250-300 byłoby optymalnie.

dcs
[Usunięty]

muzyk,

Pewnie ktoś zrobi podróbkę. Kipon, może Metabones.

O kurcze. właśnie zajrzałem: Metabones EF to E Mount Smart Adapter http://www.metabones.com/sony/buy-eos-nex-adapter

storn2008 
Początkujący

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

dcs napisał/a:
TS,

sory rzadko tu zagladam... tak samo rzadko aparat mam w rekach:P no ale obiektyw kupilem ze starszy system 4/3 bo kosztowalo mnie to 200zl, a dedykowany do epl-3 to juz inna polka cenowa.Za duzy amator ze mnie na takie wydatki :P .No ale coz troszke ten epl-3 mnie wk... i mysle na zakupem eosa 600d + 18-55 + 70-200 + 50 f1.8 w zestawie.

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012   

storn2008,

Dokupiłeś adapter MMF-2 ?

[ Dodano: Czw 27 Wrz, 2012 21:45 ]
Dobra, już wiem.

To wina obiektywu pod 4/3.

Może sprawdź w sklepie działanie obiektywu dedykowanego do micro 4/3 -powinno być ok.

Jak myślisz że AF w 600D będzie ci śmigał i wszystko wyjdzie ostro -to się mylisz.

storn2008 
Początkujący

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2012   

To wina obiektywu pod 4/3.

Może sprawdź w sklepie działanie obiektywu dedykowanego do micro 4/3 -powinno być ok.

Wlasnie wolalbym spr adapter... chociaz moze to byc wina samego obiektywu.Fotki wychodza naprawde spoko lepsze niz robione kitowym 14-42.Problem w tym, ze po wcisnieciu migawki af potrzebuje sekunde czy dwie, a po wyostrzeniu i wcisnieciu do konca migawki nie zawsze robi zdjecie tylko dalej cos tam maci szpaci ostrzy i fotka.Kitowy obiektyw robi wsio blyskawicznie.

Odpowiedz do tematu