Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kupuję aparat. Co ma wziąć totalny amator?
Autor Wiadomość
tiquet 
Początkujący

Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012   Kupuję aparat. Co ma wziąć totalny amator?

Witam,

Od dawien dawna marzy mi się, żeby sobie sprawić fajną lustrzankę i pstrykać super fotki no.
A tak na poważnie.

Jak w końcu mogę sobie na to pozwolić to nie wiem co wybrać. Z poprzedniego zakupu nic nie wyszło, niestety.
Chciałbym prosić o pomoc/porady w wyborze odpowiedniego sprzętu.

Czego oczekuję?
- Bardzo dobrej jakoś sprzętu
- Maksymalny budżet, w sumie nie ma ale max 4500zł z jakimś obiektywem.

Rozmyślam nad firmami Nikon i Canon. Nic więcej
Nikon
- D90
- D7000

Canon
- 650D
- 550D

Przeznaczenie:
Generalnie na początek wszystko po trochu, myślę, że jednak najbardziej na osoby/akty i makro. Wiem, że nie ma uniwersalnego obiektywu do tego.
Na podstawie innych opinii wytypowałem sobie z allegro 3 takie zestawy:
http://allegro.pl/nikon-d...2629923572.html
http://allegro.pl/nikon-d...2627146911.html
http://allegro.pl/nikon-d...2615783880.html

Wspomnę, że jestem totalnym amatorem w tej dziedzinie. Ostatnie fotki robiłem x lat temu aparatem na klisze + kilka telefonem.

Jakieś propozycje/opinie?

Pozdr

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012   

tiquet, daj sobie spokoj z tymi megawypas zestawami z allegro, wiekszosc tych akcesoriow nie jest nic warta a i obiektywy lepiej dobrac sobie samemu. 50mm f/1.8G dobry wybor, Tamron 18-270 z pewnoscia nie, Nikkor 18-55 to najtanszy obiektyw, ktory za grosze dostaje sie w zestawie z korpusem. lepiej wziac zestaw fabryczny z 18-105 i do tego dokupic 50/1.8

i jeszcze taka mala uwaga odnosnie tych Canonow - oba to nizsza polka niz d90 czy d7000, te powinienes sobie zestawic z Canonem 60d

dcs
[Usunięty]

tiquet,

D5100 + 18-105
+ Tamron 60 f/2 macro
? + Nikkor 35 f/1.8

Sunders 

tiquet napisał/a:
Czego oczekuję?

Nikon D7000+nikkor 18-105VR

lub

Canon 60D+canon 18-135IS

cruze 
Uczestnik

Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012   Re: Kupuję aparat. Co ma wziąć totalny amator?

tiquet napisał/a:

Wspomnę, że jestem totalnym amatorem w tej dziedzinie. Ostatnie fotki robiłem x lat temu aparatem na klisze + kilka telefonem.

Jakieś propozycje/opinie?

Pozdr

Kolego wiem, że szukasz dobrego jakościowo sprzętu ... Moim zdaniem nie potrzebujesz tak drogich body jak D7000

Wystarczy Ci D5100 a za resztę kilka fajnych szkiełek

pozdrawiam

tiquet 
Początkujący

Czyli generalnie tak:

Najlepiej samo body i do tego obiektyw:
- 50mm f/1.8G
- 18-105VR

Tylko teraz jeszcze body. Widzę, że polecanie D5100 + D7000
Rozumiem, że D90 to trochę gorszy sprzęt od tych w/w tak?

RB 

Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012   Re: Kupuję aparat. Co ma wziąć totalny amator?

tiquet napisał/a:

Czego oczekuję?

Cokolwiek między 4 a 4.5 tys. będzie sprzętem o maksymalnej jakości na jaką Cię stać, i z dobroci serca nazwijmy to bardzo dobra jakością (cokolwiek przez to rozumiesz, bo aspektów tej jakości jest co najmniej kilka).
Czego potrzebujesz nie wiemy, bo ów jakis obiektyw to ten w zasadzie najwazniejszy element tego całego ustrojstwa.

Generalnie rada, kup niezłego uniwersalnego zooma 15-85, 18-105, 18-135 (zależnie od systemu...) i nic dłuższego i do tego taki korpus na jaki Ci zostanie pieniędzy.

cruze 
Uczestnik

tiquet napisał/a:

Tylko teraz jeszcze body. Widzę, że polecanie D5100 + D7000
Rozumiem, że D90 to trochę gorszy sprzęt od tych w/w tak?

nie nie .... D90 nie jest gorszy ... nie pisz tak i nie rozpętuj wojny !

D90 to inna bajka ...
Wszystko zależy od tego czy chcesz jeździć nowym BMW serii 3 e9x jakim jest d5100 czy "też nowym" ale produkcyjnie starszym modelem BMW serii 5 e39 Mpakiet - jakim jest d90

pozdrawiam

tiquet 
Początkujący

Sory :) Nie wiedziałem że rozpętam wojnę.

Czyli generalnie powinienem wybrać pomiędzy D90 i D5100? Ala bardziej w stronę D5100?

Patrząc na porównanie to wynika, że jest delikatnie lepszy (w mojej opinii) jest D5100.
Więcej pikseli, lepsza jakoś video, dużo więcej programów tematycznych...

moronica 

Pomogła: 106 razy

chyba nie kazdy tu jednak jest tak wrazliwy jak cruze ;)
z tymi trzema Nikonami jest tak - d5100 jest najnowszy z nich ale to najnizsza polka. polke wyzej jest d90 ale to korpus sprzed 4 lat. najwyzej (powiedzmy pol polki nad d90) jest d7000. laczy w sobie zalety d90 (ergonomia, wizjer i inne, poszukaj, o tym bylo juz wiele razy) i d5100 (obrazowanie i lepszy tryb video)

cruze 
Uczestnik

moronica napisał/a:
chyba nie kazdy tu jednak jest tak wrazliwy jak cruze ;)
z tymi trzema Nikonami jest tak - d5100 jest najnowszy z nich ale to najnizsza polka. polke wyzej jest d90 ale to korpus sprzed 4 lat. najwyzej (powiedzmy pol polki nad d90) jest d7000. laczy w sobie zalety d90 (ergonomia, wizjer i inne, poszukaj, o tym bylo juz wiele razy) i d5100 (obrazowanie i lepszy tryb video)

pięknie to napisałaś ! :) Tym bardziej, że sam się biłem w myślach między tymi dwoma modelami (d5100 vs d90 ) - ale jak kupie to napisze co kupiłem :)

... a z tą wrażliwością to przesadziłaś :)

RB 

tiquet napisał/a:
Sory :) Nie wiedziałem że rozpętam wojnę.

Czyli generalnie powinienem wybrać pomiędzy D90 i D5100? Ala bardziej w stronę D5100?

Patrząc na porównanie to wynika, że jest delikatnie lepszy (w mojej opinii) jest D5100.
Więcej pikseli, lepsza jakoś video, dużo więcej programów tematycznych...

akurat więcej pikseli i większa ilość programów tematycznych ogólnie nie mają nic wspólnego z lepszością taką jak ja ja rozumiem.

Ale prawda jest że d5100 ma dobrą matrycę. Zaś korpus (w sensie obudowy z telewizorkiem, wizjerem i guziczkami + interfejs uzytkownika)... jak to korpus za te pieniadze. Można przywyknąc do wszystkiego. A dla początkującego to kazdy korpus może być super maszyna... albo totalną pomyłką.
IMO wybrawszy d5100 nie zrobisz wielkiego błędu. Podobnie wybrawszy 60d od konkurencji.

mozer 
bo Pentax

Bez większych kompromisów to D7000.

tiquet 
Początkujący

Kurde no, dzięki wszystkim.
Nigdzie nikt mi nie pomógł tak jak tutaj.

Wiem na 100, że dobrze celuję, wiem jakie obiektywy na początek a kwestia body to już mój wybór. Muszę jeszcze iść i pomacać dokładnie w sklepie.

Jeszcze raz dzięki :)

[ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 19:38 ]
Wracam jeszcze na chwilkę:

Taki zestaw byłby ok?
http://allegro.pl/promocj...2632625902.html
http://allegro.pl/nikon-5...2633835907.html

krzysztoff77 
Bywalec

Wysłany: Sob 15 Wrz, 2012   

tiquet, Skoro to ma być Nikon to D5100+18-105 da Ci na jakiś czas na pewno wiele frajdy, satysfakcji i możliwości doskonalenia umiejętności. A po tym czasie za zaoszczędzone pieniążki dokupisz sobie taki obiektyw, którego nie kupiłeś na samym początku, gdyż jeszcze wtedy nie miałeś pewności w jakim pójdziesz kierunku np. stałkę lub tele.

Odpowiedz do tematu