Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 Kupuję aparat. Co ma wziąć totalny amator?
Witam,
Od dawien dawna marzy mi się, żeby sobie sprawić fajną lustrzankę i pstrykać super fotki no.
A tak na poważnie.
Jak w końcu mogę sobie na to pozwolić to nie wiem co wybrać. Z poprzedniego zakupu nic nie wyszło, niestety.
Chciałbym prosić o pomoc/porady w wyborze odpowiedniego sprzętu.
Czego oczekuję?
- Bardzo dobrej jakoś sprzętu
- Maksymalny budżet, w sumie nie ma ale max 4500zł z jakimś obiektywem.
Rozmyślam nad firmami Nikon i Canon. Nic więcej
Nikon
- D90
- D7000
tiquet, daj sobie spokoj z tymi megawypas zestawami z allegro, wiekszosc tych akcesoriow nie jest nic warta a i obiektywy lepiej dobrac sobie samemu. 50mm f/1.8G dobry wybor, Tamron 18-270 z pewnoscia nie, Nikkor 18-55 to najtanszy obiektyw, ktory za grosze dostaje sie w zestawie z korpusem. lepiej wziac zestaw fabryczny z 18-105 i do tego dokupic 50/1.8
i jeszcze taka mala uwaga odnosnie tych Canonow - oba to nizsza polka niz d90 czy d7000, te powinienes sobie zestawic z Canonem 60d
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 Re: Kupuję aparat. Co ma wziąć totalny amator?
tiquet napisał/a:
Czego oczekuję?
- Bardzo dobrej jakoś sprzętu
- Maksymalny budżet, w sumie nie ma ale max 4500zł z jakimś obiektywem.
Cokolwiek między 4 a 4.5 tys. będzie sprzętem o maksymalnej jakości na jaką Cię stać, i z dobroci serca nazwijmy to bardzo dobra jakością (cokolwiek przez to rozumiesz, bo aspektów tej jakości jest co najmniej kilka).
Czego potrzebujesz nie wiemy, bo ów jakis obiektyw to ten w zasadzie najwazniejszy element tego całego ustrojstwa.
Generalnie rada, kup niezłego uniwersalnego zooma 15-85, 18-105, 18-135 (zależnie od systemu...) i nic dłuższego i do tego taki korpus na jaki Ci zostanie pieniędzy.
Tylko teraz jeszcze body. Widzę, że polecanie D5100 + D7000
Rozumiem, że D90 to trochę gorszy sprzęt od tych w/w tak?
nie nie .... D90 nie jest gorszy ... nie pisz tak i nie rozpętuj wojny !
D90 to inna bajka ...
Wszystko zależy od tego czy chcesz jeździć nowym BMW serii 3 e9x jakim jest d5100 czy "też nowym" ale produkcyjnie starszym modelem BMW serii 5 e39 Mpakiet - jakim jest d90
Czyli generalnie powinienem wybrać pomiędzy D90 i D5100? Ala bardziej w stronę D5100?
Patrząc na porównanie to wynika, że jest delikatnie lepszy (w mojej opinii) jest D5100.
Więcej pikseli, lepsza jakoś video, dużo więcej programów tematycznych...
chyba nie kazdy tu jednak jest tak wrazliwy jak cruze
z tymi trzema Nikonami jest tak - d5100 jest najnowszy z nich ale to najnizsza polka. polke wyzej jest d90 ale to korpus sprzed 4 lat. najwyzej (powiedzmy pol polki nad d90) jest d7000. laczy w sobie zalety d90 (ergonomia, wizjer i inne, poszukaj, o tym bylo juz wiele razy) i d5100 (obrazowanie i lepszy tryb video)
chyba nie kazdy tu jednak jest tak wrazliwy jak cruze
z tymi trzema Nikonami jest tak - d5100 jest najnowszy z nich ale to najnizsza polka. polke wyzej jest d90 ale to korpus sprzed 4 lat. najwyzej (powiedzmy pol polki nad d90) jest d7000. laczy w sobie zalety d90 (ergonomia, wizjer i inne, poszukaj, o tym bylo juz wiele razy) i d5100 (obrazowanie i lepszy tryb video)
pięknie to napisałaś ! Tym bardziej, że sam się biłem w myślach między tymi dwoma modelami (d5100 vs d90 ) - ale jak kupie to napisze co kupiłem
Czyli generalnie powinienem wybrać pomiędzy D90 i D5100? Ala bardziej w stronę D5100?
Patrząc na porównanie to wynika, że jest delikatnie lepszy (w mojej opinii) jest D5100.
Więcej pikseli, lepsza jakoś video, dużo więcej programów tematycznych...
akurat więcej pikseli i większa ilość programów tematycznych ogólnie nie mają nic wspólnego z lepszością taką jak ja ja rozumiem.
Ale prawda jest że d5100 ma dobrą matrycę. Zaś korpus (w sensie obudowy z telewizorkiem, wizjerem i guziczkami + interfejs uzytkownika)... jak to korpus za te pieniadze. Można przywyknąc do wszystkiego. A dla początkującego to kazdy korpus może być super maszyna... albo totalną pomyłką.
IMO wybrawszy d5100 nie zrobisz wielkiego błędu. Podobnie wybrawszy 60d od konkurencji.
tiquet, Skoro to ma być Nikon to D5100+18-105 da Ci na jakiś czas na pewno wiele frajdy, satysfakcji i możliwości doskonalenia umiejętności. A po tym czasie za zaoszczędzone pieniążki dokupisz sobie taki obiektyw, którego nie kupiłeś na samym początku, gdyż jeszcze wtedy nie miałeś pewności w jakim pójdziesz kierunku np. stałkę lub tele.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9