Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 Pierwsza lustrzanka do ok. 2000 zł (edycja 2013)
Witam,
Zdecydowałem się nad lustrzanką ponieważ cykanie zdjęć sprawia mi przyjemność i można nazwać to na razie małą pasją. Przeczytałem cały temat lustrzanki do 1500zł, do 2500zł i mnóstwo innych zanim się zarejestrowałem, jednak za każdym podobnym tematem są inne odpowiedzi więc postanowiłem napisać konkretnie.
Budżet ok 2k jak by było ok 2,5k ale wypas to też ale jak będzie taniej to jeszcze lepiej.
Moje wymagania:
- na pewno cykanie makro
- zachód słońca bardzie mnie fascynuję i za każdym razem chciałbym je uchwycić...
- ogólna fotografia, rodzinna itp
- fajnie jak by w miarę dobrze filmował bo jednak nie posiadam kamery, a kiedyś się przyda
- ptaszkami też nie pogardzę i zwierzyna ale tu chyba tele...
Moje propozycje:
Nikon d3100
Nikon d3200
Nikon d5100
Nikon d90
Do tego kit 18-55 lub 18-105 jednak wiem że polecacie 18-105
Canon no i tu nie znam modeli przewijają się ale nie wiem co jest godne polecenia znam tylko c1100d- kuzyn ma i już fajny zestaw
Pentax też nie wiem jaki model k-r?
Dobrze jak by był dostęp do dobrych szkieł i stałek ale w miarę tanich, bo jednak na pewno coś kupię ale szklarni bardzo dużej jak na razie nie planuję. Proszę podanie jakiś modeli Canona i Pentaxa które mogą konkurować z Nikonami w określonej cenie. Nowy? Używany? Ehh jak mały przebieg i lepszy to używany jak dobry i się zmieści w cenie to nowy jak najbardziej. Pewnie będzie walka d5100vs d90 no właśnie co lepsze starsze czy nowsze? (Dlatego może jest jakaś alternatywa, inne marki). Poproszę na start odrzucenie najgorsze możliwości żebyśmy się skupili na konkretnych modelach. Mam nadzieje że coś doradzicie. Jak bym czegoś zapomniał to proszę pisać.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 21 Mar, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Hmm nie mam sprecyzowanie co bardziej chce makro czy np zachód słońca... no ale chyba na początek starczy 18-105 a później najwyżej dojdzie makro. Wydaje mi się że od kitu później będę wiedział co na 100% potrzebuje
Dobra czyli wychodzi d90, d5100, 650d trochę drogi, a 600d? Słaby? Jak jest z nagrywaniem chyba d90 najgorzej tu wypada?
Hmmm to jednak w moim przypadku raczej d5100? Powiedz coś na temat canonów bo jednak większość je ma ale coś nie poleca, chyba że są w tej cenie na prawdę słabsze hmm Czyli jak na razie d5100vs d90 to d5100 czy jednak ergonomia i silnik bardziej się przydadzą? Chodzi mi o główny werdykt nt. d5100- d90 bo jednak tu największa batalia będzie jak zwykle. Jak już wyjdziemy z tego to będzie łatwiej
Teraz tak patrze to ceny d5100+ 18-105 są wysokie ok 2,7k, a 18-55 ok 2,3 . Może same body+ obiektyw
Ostatnio zmieniony przez Artis1 Sob 15 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Artis1, na to nie ma jasnej odpowiedzi - oczywiście różnica w ergonomii jest zauważalna, ale w jakości obrazu też. To jest cieżki dylemat. Silnik to nie jest już taki istotny argument jak kiedyś, bo Nikon odnowił większość istotnych szkieł. Chyba, że masz jakieś specyficzne na myśli...
Canon niestety ostatnimi czasy został w tyle z produkcją matryc, dlatego wg mnie na razie nie warto się w niego ładować.
Jakbym ja miał dylemat D90 czy D5100, to wolałbym dozbierać do D7000, ale wszystko jest kwestią upodobań. Oglądałeś w ogóle te aparaty w sklepie?
Pierw chciałem wybrać konkretne modele i dopiero pomacać, nie wiem czy jestem w stanie dołożyć do d7000, kolega ma więc pomacam go wcześniej niż inne. ten d5100 z 18-105 jest dosyć drogi ok 2,7k-3k a z 18-55 2,2k, jeszcze chciałem dokupić torbę, może jakiś statyw. Z pentaxa nic? Coś tańszego godnego polecenia? Chyba taki sprzęt np d5100 nie traci dużo na wartości po roku np.
Podana kolejność priorytetów: 1.coś tańszego; 2.godnego polecenia
Jak mawiał Milton Friedman: nie istnieje coś takiego jak darmowe obiady.
Znasz lustrzankę kręcącą filmy, nową w cenie 1100D, bardziej "godną polecenia", to wal śmiało
Co do d5100 to tak jak pisałem z 18-55 cena 2200zł nowy z 18-105 2700zł, różnica jest duża warta dopłaty? Ciągle przewija mi się d90 w dobrych cenach ehh . Dziś dokładnie obczaję c1100d bo kuzyn przyjeżdża to się pobawię.
Edit:
http://allegro.pl/nikon-d...2620423391.html
Widać już same body d90 za 1500zł może to by była dobra opcja.
Ostatnio zmieniony przez Artis1 Sob 15 Wrz, 2012, w całości zmieniany 3 razy
Znasz lustrzankę kręcącą filmy, nową w cenie 1100D, bardziej "godną polecenia", to wal śmiało
A niby inne lustrzanki w tej cenie firm Nikon, Sony i Pentax są mniej godne polecenia?
Zawsze można odpowiedzieć, że nie ma nic tańszego godnego polecenia
Już seria xxxD to jest spory kompromis...
Artis1, 1100D to jest sprzęt pozycjonowany gdzieś o 2 półki niżej niż D90 - nie ma w ogóle co tego porównywać.
Do obiektywu 18-105 warto dopłacić - zawsze to większa uniwersalność. No chyba, że zamierzasz wkrótce nabyć lepsze szkła.
Link wyżej działa czyli jak wybrałbym d90 to nie będzie gorszy wybór? Przyznam że cena d90 jest kusząca ale jest to jednak trochę stary model ale jak wiadomo jeszcze dużo potrafi. Jednak jak bym coś kupił to okres rok czy dwa na pewno bym nie zmieniał body to w tedy już by miał 6lat hmm sporo a taki d5100 zawsze świeższy. Sony chyba się nie liczy? Pentax k-5 za drogi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11