Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 16 Wrz, 2012
Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G jako portretówka na DX
Autor Wiadomość
Tato 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Wrz, 2012   

dcs,
właśnie oglądam, testy, fotki itd. Obiektyw super, ale... manual, nie żebym miał coś naprzeciwko ale czy sobie z nim ewentualnie poradzę - jestem totalnym amatorem...

Reklama

dcs
[Usunięty]

:roll:
-niepełnosprytny?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

dcs, daj spokój - na APS-C ze standardową matówką się kiepsko ostrzy.

Tato 
Nowy

Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012   

boję się, że modelka zmarźnie zanim ustawie ostrość :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tato napisał/a:
możesz nawet wmówić modelce, że jest ładna tylko "tak zdjęcie wyszło"
Poszukaj inspiracji wśród naprawdę dobrych portretów zrobionych FE :)

dcs
[Usunięty]

mozer,

Zacznijmy od tego, że ty panicznie boisz się manuali.
Obwąchiwałeś Zeissa na forumie i byłeś ciężko przestraszony ręcznym ostrzeniem.

Zobacz ilu ludzi robi manualami na chińskiej przejściówce.

Jest potwierdzenie ostrości, "Custom Setting: a3", Live View.

komor 
Moderator

dcs, ale czy początkujący zauważy jakieś różnice na plus dla Voitka, szczególnie używając go z APS-C klasy entry-level? Bo z pewnością zauważy niewygody ręcznego ostrzenia przy portrecie. Czy jest sens odciągać go od systemowego 50/1.4?

dcs
[Usunięty]

.
Właśnie na aps-c te parę milimetrów robi różnice w portrecie.

Nie odciągam.

Na pewno nie jest prawdą, że obiektywy manualne są dla zawodowców
/choć pomyślę nad podniesieniem cen za zdjęcia ręcznie ostrzone :grin: /
co można było wywnioskować z tego: "Obiektyw super, ale... manual, nie żebym miał coś naprzeciwko ale czy sobie z nim ewentualnie poradzę - jestem totalnym amatorem..."

muzyk 

dcs napisał/a:
Na pewno nie jest prawdą, że obiektywy manualne są dla zawodowców

Nie jest. Są, m.in., dla "bezlusterkowców".

mozer 
bo Pentax

dcs napisał/a:
Zobacz ilu ludzi robi manualami na chińskiej przejściówce.

Z jaką skutecznością?
Ja potrzebuje szkła, które da mi wysoką "trafialność". Ty w ogóle ostrzyłeś ręcznie na korpusach tej klasy?
Moje podejście wynika nie z jakieś wrodzonej fobii tylko z doświadczenia - bo zdarza mi się ostrzyć ręcznie - wprawdzie nie na manualnych szkłach, ale w wizjerze widać tak samo.

Może mam kaprawe oko, ale mam do tego prawo.

dcs
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Z jaką skutecznością?
Ja potrzebuje szkła, które da mi wysoką "trafialność". Ty w ogóle ostrzyłeś ręcznie na korpusach tej klasy?

mozer, o to samo pytałeś mnie w temacie Sigma 50/1.4.
Wydaje mi się że udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.
Przypominam że był to Nokton 58 właśnie z D5100. http://forum.optyczne.pl/...p=369448#369448
MC napisał/a:
Do Zeissa ZE nie trzeba umieć ostrzyć ręcznie :wink: /.../ Ja mam bardzo duży problem, żeby NIE trafić z ostrością. Oczywiście do scen dynamicznych tego nie używam.

mozer 
bo Pentax

dcs, fakt, sorry. No cóż, pozostaje ćwiczyć ;)

komor 
Moderator

mozer, niektórzy stosują taką technikę, że jak im się wydaje, że jest ostro to robią w trybie seryjnym ze trzy zdjęcia, telepiąc się milimetrowo w przód i w tył. Nie żartuję. :) Oczywiście taka technika nie nadaje się do błysku.

Tato 
Nowy

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012   

Ten Nokton optycznie wydaje się ciut lepszy ale manualne ostrzenie to jednak dość spory dyskomfort. I ryzyko: świetny kadr - ale nieudane (w tym przypadku nieostre) zdjęcie, co czasem zdarza mi się z powodu nieposiadania jeszcze statywu (super kadr - ale fotka poruszona). Wolałbym unikać tego typu sytuacji więc raczej wybiorę 50/1.4 od Nikona.
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: czy kupując tego Nikkora w sklepie muszę go "testować" robiąc przed zakupem 1000 zdjęć i wybierając jeden egz. z pięciu jak to podobno jest w przypadku Sigmy? Czy w Nikkorze ten problem nie wystepuje?

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012   

Tato napisał/a:
I ryzyko: świetny kadr - ale nieudane (w tym przypadku nieostre) zdjęcie, co czasem zdarza mi się z powodu nieposiadania jeszcze statywu (super kadr - ale fotka poruszona). Wolałbym unikać tego typu sytuacji więc raczej wybiorę 50/1.4 od Nikona.

Ale Nikkor nic nie zmieni w kwestii poruszenia zdjęcia, bo nie posiada przecież stabilizacji, poza tym stabilizacja, jak wiadomo, ruchu modela nie zamrozi, więc pod tym względem te obiektywy są tak samo funkcjonalne.

Tato napisał/a:
czy kupując tego Nikkora w sklepie muszę go "testować" robiąc przed zakupem 1000 zdjęć i wybierając jeden egz. z pięciu jak to podobno jest w przypadku Sigmy? Czy w Nikkorze ten problem nie wystepuje?

Wystąpić zawsze może, bez względu na cenę i klasę szkła, ale w przypadku szkieł systemowych mniejsze jest prawdopodobieństwo. Tysiąca zdjęć nie trzeba wykonywać ale jakbyś parę pstryków na pełnej dziurze w przyzwoitych warunkach oświetleniowych zrobił, to nie byłoby źle. Pytanie tylko czy będziesz umiał je ocenić. Masz jakiegoś znajomego, który ma doświadczenie foto?

Odpowiedz do tematu