Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomocy Sigma 50-150 f/2.8 czy Tokina 50-135 f/2.8
Autor Wiadomość
timi1970 
Bywalec

Wysłany: Czw 21 Lut, 2008   

ja bym nie miał dylematu, gdyby takie ceny były
mavierk gdzie to widziałeś?

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Czw 21 Lut, 2008   

oj nie traficie aktualnie. To są okazje, na którą trzeba polować

Sigme za 1200 widziałem 3 tygodnie temu Tokine 4
a 70-200 niemalże kupiłem tuż przed świętami (niemalże, bo 70-300 zejść nie chciał :( )

Niestety nie mam już w obserwowanych :(

Dwie za to za 1900 :)

http://allegro.pl/item315...k_brzytwa_.html

http://allegro.pl/item313...2_8_ex_hsm.html

niestety obie pod canona :)

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008   

cześc timi :wink:
mam pytanko do ciebie i do innych uzytkowników Tokiny 50-135/2.8
jak bardzo AF pod wzledem szybkości pracy i celności, odstaje, wypada na tle np: Tamrona 17-50/2.8 i chocby canona 17-85 który ma USM.
dla mnie różnica w pracy miedzy canonem i tamronem jest zbyt mała by mówic o porażce tamrona. jesli i w tym przypadku jest tak samo to nie ma lepszego objektywu pod wzgledem jakości, rozdzielczości, wykonania, światła... ok kończe, znamy testy :lol:
zatem?

timi1970 
Bywalec

Tamiego używam do innych celów i szybkość AF ma dla mnie mniejsze znaczenie, Tokinę używam głównie do robienia psów w ruchu, AF daje radę i nie odczułem jakiegokolwiek dyskomfortu z powodu jego pracy, z USM nie mam porównania, ale Tokinę polecam, bardzo fajne szkiełko, poza tym ładne portrety z jej pomocą wychodzą.
Tutaj masz parę moich fotek tym szkłem.

tkosiada 
Rozmowny

dzieki za szybką odpowiedź :!:
wygląda bardzo ciekawie, ale zachecam pozostałych forumowiczów do wypowiedzi :cool:

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   

...używam tej Tokiny, przed zakupem porównywałem ją z Sigmą, no i szkła te są bardzo do siebie podobne pod względem możliwości i jakości, ale z Sigmy pod Canona, wszystkie miały straszny FF (w MM i d24) i wydaje mi się że Tokina jest troszkę lepsza konstrukcyjnie- mój wybór padł na Tokinę, AF w porównaniu do Tamrona 17-50 jest na pewno celniejszy i cichy, szybkość podobna;
obiektyw mimo tego co w testach pisze całkiem nieźle radzi sobie pod światło...

minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008   

timi1970 napisał/a:
Tamiego używam do innych celów i szybkość AF ma dla mnie mniejsze znaczenie, Tokinę używam głównie do robienia psów w ruchu, AF daje radę i nie odczułem jakiegokolwiek dyskomfortu z powodu jego pracy, z USM nie mam porównania, ale Tokinę polecam, bardzo fajne szkiełko, poza tym ładne portrety z jej pomocą wychodzą.
Tutaj masz parę moich fotek tym szkłem.

Całkiem przyjemnie rysuje to szkiełko. Te zdjęcia to na pełnej dziurze robione?

Taka mała rada, nie gniewaj się za to:
Jak robisz portret to nie zostawiaj 1/3 kadru z góry pustego. Ty dajesz twarz na środek kadru i góra zostaje pusta. (Zdjęcia pana i pani w chuście) Podciągaj do brzegu bo za mało uwiecznianej osoby zostaje na zdjęciu. Sam kiedyś też tak robiłem mając obsesję, że w centrum jest najlepsza jakość obrazu :D

Timi powiedz cz AF w tej tokinie jest wolniejszy niż w tamronie 17-50?

igorax 
Rozmowny
vast

minimalguy napisał/a:

odpowiem ja ;-) bo też mam oba te szkła, myślę, że timi powtórzy, AF w tej tokinie nie jest wolniejszy niz w tamronie, proporcjonalnie oczywiście.

minimalguy
[Usunięty]

igorax napisał/a:
minimalguy napisał/a:

odpowiem ja ;-) bo też mam oba te szkła, myślę, że timi powtórzy, AF w tej tokinie nie jest wolniejszy niz w tamronie, proporcjonalnie oczywiście.

Dzięki wielkie. Rozważam właśnie sprzedanie 70-300 Vr i kupienie tej tokiny. Przekonałem się, że rzadko używam ogniskowej powyżej 200mm a światło potrzebne jak tlen :)

timi1970 
Bywalec

minimalguy napisał/a:
Taka mała rada, nie gniewaj się za to:
Jak robisz portret to nie zostawiaj 1/3 kadru z góry pustego. Ty dajesz twarz na środek kadru i góra zostaje pusta. (Zdjęcia pana i pani w chuście) Podciągaj do brzegu bo za mało uwiecznianej osoby zostaje na zdjęciu. Sam kiedyś też tak robiłem mając obsesję, że w centrum jest najlepsza jakość obrazu :D

Dzięki za radę, ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią i to tak naprawdę jest mój pierwszy tysiąc:), no może drugi.
Przy każdym zdjęciu z prawej strony masz dane z EXIF.
AF wolniejszy raczej nie jest, chyba, że ma problem ze złapaniem ostrości i jedzie po całej długości, ale według mnie jest wystarczająco szybki.

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Czw 29 Maj, 2008   

mam tokinę :mrgreen:
światło, kolory, rozdzielczośc i nieduże gabaryty - duużo plusów :!:
AF - no jest :grin:
nie jest tak szybki jak w canonie, minimalnie ustepuje tamronowi 17-50/2.8, zdaża mu się że wraca by złapac odpowiedni punkt lecz jak wróci to celnie. ja robie mniej dynamicznych fotek więc aż tak bardzo mi to nie przeszkadza
wrażenia:
dla mnie zdecydowanie wiecej plusów niz minusów, a wałaściwie to jeden, mały tzn: AF, nie ma tragedii, jest ok

dlaczego nie sigma?
-2.8 nie uzywalne w całym zakresie
-AF- wszedzie trafi tylko nie gdzie ja chcę :cry: , ogladałem kilka sztuk i problem znany, nie trzeba komentowac, a w przypadku tokiny zmiana body nie bedzie skutkowała wysłaniem do kalibracji

ok to tyle, a teraz jadę do zoo :razz:

Odpowiedz do tematu