Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
niektórzy stosują taką technikę, że jak im się wydaje, że jest ostro to robią w trybie seryjnym ze trzy zdjęcia, telepiąc się milimetrowo w przód i w tył. Nie żartuję.
I ryzyko: świetny kadr - ale nieudane (w tym przypadku nieostre) zdjęcie, co czasem zdarza mi się z powodu nieposiadania jeszcze statywu (super kadr - ale fotka poruszona). Wolałbym unikać tego typu sytuacji więc raczej wybiorę 50/1.4 od Nikona.
Ale Nikkor nic nie zmieni w kwestii poruszenia zdjęcia, bo nie posiada przecież stabilizacji, poza tym stabilizacja, jak wiadomo, ruchu modela nie zamrozi, więc pod tym względem te obiektywy są tak samo funkcjonalne.
To oczywiste. Inny był sens tego zdania.
Nawiasem mówiąc wybieram też statyw.
Tato napisał/a:
czy kupując tego Nikkora w sklepie muszę go "testować" robiąc przed zakupem 1000 zdjęć i wybierając jeden egz. z pięciu jak to podobno jest w przypadku Sigmy? Czy w Nikkorze ten problem nie wystepuje?
Wystąpić zawsze może, bez względu na cenę i klasę szkła, ale w przypadku szkieł systemowych mniejsze jest prawdopodobieństwo. Tysiąca zdjęć nie trzeba wykonywać ale jakbyś parę pstryków na pełnej dziurze w przyzwoitych warunkach oświetleniowych zrobił, to nie byłoby źle. Pytanie tylko czy będziesz umiał je ocenić. Masz jakiegoś znajomego, który ma doświadczenie foto?
Mam. Może lepiej będzie udać się do sklepu z jego body D700? Jeśli obiektyw jest wadliwy to na FF chyba łatwiej to wychwycić?
Tato, nie, błędy działania AF pojawiają się na styku konkretnego egzemplarza aparatu i konkretnego egzemplarza obiektywy. Musisz testować na swoim aparacie. Ale kolegę możesz zabrać.
komor, wielkie dzięki.
BTW, zastanawiałem się jeszcze nad Sigmą 50/1.4 , podobne zdjęcia robi ładniejsze ale jak sobie pomyślę o ewentualnych serwisach, kalibracjach itd. to robi mi się słabo...
Tato, nie namawiam. Nikkor 50/1.4 to bardzo porządne szkło z pewnością. Mnie, jako kanonierowi było łatwiej podjąć decyzję o Sigmie, bo kanonierski odpowiednik 50/1.4 jest konstrukcją znacznie starszą niż Nikkor, i mechanicznie też nie bryluje.
Z pewnością Nikkor byłby bardzo dobrym wyborem. Chociaż czytam na tym forum wątki o Sigmie i nie ukrywam, że zdjęcia z niej mnie zachwyciły... wydają się jakieś inne, trudno mi to ująć. Gdyby nie kwestia wadliwości niektórych egz. Sigmy prawdopodobnie bym się nie zastanawiał i ją brał. A tak mam zagwostke: wydać 2300 i wysyłać po serwisach... Fotografuję amatorsko i ma to być przyjemnością a nie wk... się. Więc tak jak pisałem. Poczytam, pooglądam, pewnie podepnę i to i to, i zobaczymy.
[ Dodano: Wto 18 Wrz, 2012 14:01 ] komor, mam prośbę: mógłbyś wstawić jakieś fotki robione tą Sigmą?
Tato, Sigma 50/1.4 to jakieś 1900 zł moim zdaniem. Najlepiej wybrać egzemplarz w sklepie firmowym Sigmy, jeśli ma się w okolicy lub w swoim mieście taki sklep.
komor, dzięki, piękne zdjęcia!
Cena faktycznie 1990 zł, w SPC w Bydgoszczy jest możliwość wynajmu tego obiektywu więc od tego właśnie zacznę. Poszukam czy jest gdzieś możliwość wynajmu Nikona, byłoby super bo mógłbym dokonać w pełni świadomego wyboru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10