Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wniosek nasuwa się taki: chcesz jasno i dobrze - zaciskaj zęby i płać
... a jeśli chcesz jasno, dobrze i taniej - idź do salonu SPC i jak radzi zwykle komor i szukaj do skutku dobrej sztuki 17-50/2,8 EX DC OS HSM. Jak będziesz miał szczęście jak komor taka sztuka może Ci się trafić za pierwszym podejściem.
Hopiec.
Z tych dwóch - oczywiście sigma, bo canon ciemny.
I mimo, że ostry... to z czasem Ci się przeje, a przecież mało nie kosztuje.
Tanron 17-50 2.8 bez vc jest też bardzo fajny optycznie, a kosztuje drobne.
Poza tym, z czasem się przekonasz, że rajc w fotografii nie przynoszą zumy ze światłem 2.8, a stałki z przynajmniej 1.8, a najlepiej 1.4 i jaśniej.
No, ale to sam musisz się przekonać. Weź do ręki 50 1.4 USM i zrób fotę na 1.4-1.6 ...
I zobacz co można osiągnąć z głębią ostrości - nawet na APSC...
Na APS-C zakresy ni w kij ni w oko, poza tym o działkę ciemniejsze. To, że to eLki, to jeszcze nie czyni z nich dobrego wyboru
Dokładnie. Przez chwilę też myślałem o tym obiektywie, bo zauważyłem jego obecność na wielu ytb'owskich filmach i wszyscy go sobie chwalili, ale pod warunkiem, że się go ma podpiętego do FF. W innym wypadku jego zakup raczej mija się z celem...
lotofag napisał/a:
O ile kiedykolwiek główny zainteresowany pokusi się o to...
Oczywiście nie wykluczam tego, ale najpierw skupię się na opanowaniu obecnego sprzętu , a jak już dojdzie do przesiadki i zdecyduję się na Canona to i tak jednym z pierwszych obiektywów będzie pewnie 24-105mm f/4L
[ Dodano: Czw 20 Wrz, 2012 22:41 ]
Sunders napisał/a:
... a jeśli chcesz jasno, dobrze i taniej - idź do salonu SPC i jak radzi zwykle komor i szukaj do skutku dobrej sztuki 17-50/2,8 EX DC OS HSM.
Czytałem o tym; podobno najlepszy sposób na to, żeby nie kupić bubla... Oby w Niemczech rzucali lepsze partie, pozbawione FF i BF i tej wpadki się uniknie.
[ Dodano: Czw 20 Wrz, 2012 23:30 ]
muzyk napisał/a:
Tanron 17-50 2.8 bez vc jest też bardzo fajny optycznie, a kosztuje drobne.
Ale czy okaże się lepszy od Sigmy (nie zależy mi na oszczędności kosztem jakości)?
muzyk napisał/a:
stałki z przynajmniej 1.8, a najlepiej 1.4 i jaśniej.
No właśnie, C 50/1.8 można kupić za "grosze", ale lepiej chyba dołożyć ten zaoszczędzony 1K do 1.4, bo 1.2 jest zdecydowanie z innej półki cenowej... Tylko teraz z kolei nasuwa się znowu pytanie: brać Canona czy Sigmę 1.4?
No właśnie, C 50/1.8 można kupić za "grosze", ale lepiej chyba dołożyć ten zaoszczędzony 1K do 1.4
1.8 jest minimalnie lepszy optycznie, ale 1.4 ma ... 1.4, poza tym USM.
Jest świetny - był czas, że nie zdejmowałem z puszki.
hopiec napisał/a:
Ale czy okaże się lepszy od Sigmy (nie zależy mi na oszczędności kosztem jakości)?
Musiałbyś bezpośrednie testy porównać i "przemnożyć" je przez cenę szkła.
hopiec napisał/a:
Oby w Niemczech rzucali lepsze partie, pozbawione FF i BF i tej wpadki się uniknie.
Ostatnio kupiłem Tamrona 17-50 bez VC (w conradzie była totalna okazja).
Ostrzy tam gdzie trzeba. Bzyczy też niczego sobie...
hopiec napisał/a:
brać Canona czy Sigmę 1.4?
Pisałem.
Sprawdzałem trzy sigmy - dwie w saturnie, jedną w innym sklepie.
Wszystkie nie ostrzyły tak jak trzeba.
Canon- bez problemu.
Być może, że gdyby je skalibrować, byłyby super, a tymczasem, kolo zrobił w tym innym sklepie minę po tym, jak zachwalał Sigmę, że to cud miód - zrobiłem zdjęcie nią i Porstem 55 1.4 bo go akurat miałem.
Jak zobaczył zdjęcia z tego i tego... zamilkł. Jak to mówią: "trzeba było zobaczyć jego minę. Bezcenna."
A więc koniec końców zdecydowałem się jednak na Sigmę i o dziwo (w Saturnie) udało mi się już z pierwszą sztuką! Żadnego FF czy BF, ostrzy jak temperówka !
A jakość zdjęć to już temat na osobną historię...
Teraz mając już w torbie fisheya i jasnego zooma przyszedł czas na stałkę. I tu moje pytanie do was: na razie mój wzrok zatrzymał się na C 50/1.4 USM, ale parę dni temu widziałem film, a później również i zdjęcia wykonane starym Zenitowskim Heliosem 44M/2.0 (niestety nie wiem którą wersją, ale chyba 6'ką). Przyznam się szczerze, że jestem pod ogromnym wrażeniem możliwości jakie oferuje ten leciwy już obiektyw. Można go kupić dosłownie za bezcen łącznie z Canon'owskim adapterem.
Tylko którą wersję wybrać? Która wśród użytkowników cieszy się najlepszymi opiniami i rekomendacją?
Powszechniejszą czy ciężko dostępną z 8-listkową przesłoną? A/M czy pełny automat? W jakiej pozycji powinien być ustawiony popychacz przesłony (modyfikacja polegająca na zablokowaniu bolca) przy współpracy z 600D? Optymalnie chyba w pozycji manualnej? Wiem już na pewno, żeby szukać wersji z powłokami MC, ale oprócz 44M-2 wszystkie kolejne wersje są już w nie wyposażone. Proszę o radę.
Aha jeszcze jedno; czy obecnie produkowane stałki są w stanie wygenerować taki ładny bokeh z jakiego słynie Helios? C 50/1.4 też ma 8-listków,a w dodatku jest jaśniejszy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9