Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wpadka Pentaxa z hotpixelami okazała się być problemem software'owym.
Sam też tak przypuszczałem, bo większość z nich było tego samego koloru (tj. były kiepsko losowe)
Pfan z Forum DPreview był w Hamburgu, rozmawiał z technicznym niemieckiego oddziału Pentaxa, zrobił update firmware'u i pozbył się problemu.
Update jest w zasadzie gotowy, musi tylko przejść testy. Wiadomość podaję za tym linkiem.
PS
Wiem, że jest już temat o tym aparacie, ale uznałem wiadomość za godną wyeksponowania.
Ja sie nie znam zbytnio, ale czy nie jest mozliwe, aby hot pixele faktycznie nadal byly, a najzwyczajniej w swiecie soft aparatu automatycznie je mapuje?
MC, a powiedz mi ktory z korusow NIE mapuje automatycznie? Czy ktokolwiek moze to stwierdzic?
Może Hasselblad? Nie dlatego, że nie ma takiej funkcjonalności (założę się że ma), tylko dlatego że nie muszą oszczędzać na procesie technologicznym produkcji matryc. Klienta końcowego na to stać Algorytm po prostu się nie napracuje
Prawda jest taka, że gdyby Pentax nie zrobił luki w firmware, nie zastanawialibyśmy się nad tematem, tylko adorowali mowy sensor Samsunga. Bez nerwowego wypatrywania pikseli.
edit
Z tego co wiem błąd polegał właśnie na tym, że w pewnych okolicznościach mapowanie się wyłączało. Był na to prosty przepis - krótki czas, 2 sekundy na wyzwalaczu, flesz.
Z tego co wiem błąd polegał właśnie na tym, że w pewnych okolicznościach mapowanie się wyłączało. Był na to prosty przepis - krótki czas, 2 sekundy na wyzwalaczu, flesz.
Czyli hot pixele nie sa "wytworem" software'u. Pentax nie naprawil problemu tylko zamiotl go pod dywan...
Palindrom napisal, ze po prostu nie wlaczalo sie mapowanie hot pixeli. To co innego niz tablica korekcyjna. Ale ja sie na matrycach nie znam wiec sie nie wypowiadam. Moj D80 nie mapuje hot pixeli, mam 5... Wie ktos od ilu mozna reklamowac? Bo to jest jakas konkretna liczba.
To pytanie się przewinęło kilka razy na różnych forach i nikt nie potrafił na nie odpowiedzieć.
1000 hot/martwych pikseli na 10M matrycy to 0.1% obrazu. Jeżeli są rozproszone i interpolowane (jak to się dziać powinno) - nie ma praktycznie żadnych strat. KaDwudziestce przecieka trochę przez palce mszczyrek, jeżeli masz pięć, to znaczy że po opuszczeniu fabryki, aż do tego czasu, pojawiło się pięć nowych. Przed końcem okresu reklamacyjnego możesz spróbować swoich sił w serwisie. To nic nie kosztuje D80 naprawdę nie mapuje złych pikseli?
fafniak, gdyby Optyczni nie wypatrzyli, to jeszcze długo nie byłoby poprawki firmware'u. Rzeczywiście Pentax ma dług wdzięczności
Dzieki wielkie, sciagne i sprawdze:) Wyglada ze nie mapuje. Mam powylaczane redukcje szumu wszystkie, i mam "gwiazdy" nawet w jpegach z aparatu. Nie sprawdzalem czy wlaczenie redukcji cos daje.
Pozdrawiam:)
[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 23:28 ]
Zrobilem pare fotek testowych dekielka na obiektywie i nic nie ma. Podejrzewam ze sa termiczne w takim razie i matryca musi sie zagrzac najpierw...
Ostatnio zmieniony przez mszczyrek Czw 29 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10