Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam na forum,
mam możliwość kupienia nowego Canona 600D ale mam kilka pytań, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Wcześniej byłem posiadaczem Canona 450D z obiektem kitowym i jakość zdjęć była dla mnie bardzo zadowalająca. Boję się, że po kupnie 600D również z obiektywem kitowym 18-55 jakość zdjęć będzie gorsza niż przy 450d. Czy to prawda? Wiem, że jakość zależy od fotografa i obiektywu ale chodzi mi bardziej o techniczne aspekty.
Czy fabryczny 450d z kitem robi lepsze zdjęcia niż 650d z kitem? Nie piszczcie proszę, żebym kupił body i jakiś wypaśny obiektyw bo to wiem.
Muszę kupić nowy aparat i zastanawiam się nad 650D. Mam do wydania 3000. Nie zależy mi nagrywaniu filmów i innych bajerach. Chciałbym, żeby robił po prostu bardzo dobre zdjęcia a na pewno nie gorsze niż 450D. Może 650 robi większe szumy niż 450? Proszę o pomoc...
Dlaczego w ogóle chcesz lustrzankę? Od czasu wypuszczenia 450D sporo się na rynku zmieniło, są ciekawe bezlusterkowce, są ciekawe kompakty...
Z Twojego postu wynika, że nie masz zamiaru ani zmieniać optyki, ani korzystać z możliwości obróbki zdjęć - po co w takim razie aparat systemowy z wymienną optyką (nawet entry-level), RAWami, itp?
buaaaaa - oczywiście nie chodziło mi o 650 d tylko 600D - przepraszam.
Cały wątek dotyczy 600D!!!
proszę nie zadawać mi takich pytań bo temat wątku się zmieni i nie dojdę do celu z moimi wątpliwościami.
Czy 450d z kitem robi lepsze zdjęcia niż 600d z kitem? Gdzieś spotkałem się z taką opinią dlatego chcę to wyjaśnić - nie chcę bowiem zmieniać aparatu na gorszy...
Nie piszczcie proszę, żebym kupił body i jakiś wypaśny obiektyw bo to wiem.
Ale lepiej w ramach założonej kwoty więcej przeznaczyć na lepszy obiektyw niż na nowy aparat. Obiektyw 18-55 z nowego zestawu 600D będzie prawdopodobnie lepszy, jeśli do 450D miałeś starego kitowca bez stabilizacji.
Ale najlepiej rozpatrz propozycję lotofag – za trzy klocki można mieć już fajny zestawik bezlusterkowy z lepszym szkłem niż 18-55 Canona.
Tak przy okazji - napisałeś "muszę kupić nowy aparat", portfel tak Cię swędzi czy sprzedałeś/straciłeś 450D? Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie by dalej robić nim zdjęcia
450d sprzedałem jakiś czas temu - niestety. Teraz chce kupić nowy i fajnie, że nowe mają bajery jak nagrywanie filmów itp nie jest to mi potrzebne. Aparat muszę kupić niestety w markecie bo raczej w grę wchodzą raty.
Nie chcę by ktoś decydował za mnie jaki aparat bo każdy napisze coś innego i poda inny model - to oczywiste. Po prostu mam obawy, że po kupnie 600D okaże się, że zdjęcia będą mniej ostre, będzie mniej szczegółów, gorsze odwzorowanie kolorów itp niż miałem przy 450d
Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie by dalej robić nim zdjęcia
…albo dokupić za 1500-2000 fajny obiektyw uniwersalny o większym zakresie ogniskowych niż kitowiec, lepiej zbudowany i wyposażony w lepsze makro. Ja w takich wypadkach zawsze polecam Sigmę 17-70, jako wycieczkowiec się sprawdza. Jeśli boisz się Sigmy to mając 3000 w kieszeni jest jeszcze sporo opcji na fajny zakup, przy czym przynajmniej z tysiak nadal w kieszeni zostanie.
gryman, napisz, czy masz nadal 450D, to ułatwi doradzanie.
Edit: Aj, wyprzedziłeś mnie. Czyli 450D nie ma, kasy też nie ma. No to bez obaw bierz 600D z kitem, na pewno gorszych zdjęć nie zrobi, w wyższych czułościach zrobi lepsze zdjęcia. Pamiętaj, że nawet jak szum jest większy per-pixel, to 600D ma więcej pikseli i obraz wynikowy nie będzie gorszy tylko lepszy.
Możesz też popatrzeć na Nikona D5100 z obiektywem 18-105 VR, ale pewnie nie zmieści się w budżecie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012
komor napisał/a:
D5100 z obiektywem 18-105 VR
-Zmieśći się w budżecie.
Pytanie czy ergonomia i menu będą gryman pasowały.
dzięki. Nie chciałem poruszać tematu Nikona bo wątków canon vs nikon było mnóstwo i jedni wolą to a drudzy tamto - nic konkretnego się nie wydedukuje. Ale skoro już poruszyliście ten temat to zastanawiałem się również nad nikonem d90 ale wyszedłem z założenia, że skoro produkcja trwa od 2008 to canon 600d ma nowsze/lepsze rozwiązania techniczne i będzie robił lepsze fotki - może się mylę...
aparat chce wziąźć na raty w markecie więc dużego wyboru nie mam - budżet do 3000 i raczej chodzi mi o body z kitem niż bawienie się w szukanie obiektywów - ten temat zostawiam sobie na później. Dlatego po prostu chciałbym kupić najlepszy w tej cenie ale zdaję sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak "najlepszy w cenie".
Wcześniej miałem canona 450d i zdjęcia robił bardzo dobre - byłem to adowolony. Jedyna wada, której chciałbym, żeby nie miał nowy nabytek to BUSY, które w 450d irytowało mnie niesamowicie.
Na youtube widziałem filmik, gdzie postawiona koło siebie 2 identyczne aparaty 600d kupione w tym samym tygodniu. Ustawienia zostały zresetowane w obu i do obu włożyli identyczne karty SD. Oba robiły zdjęcia ze statywu i jeden po zrobieniu zdjęcia miał "BUSY" kilka sekund a drugi w ogóle. Nie wiem od czego to zależy...
dcs [Usunięty]
gryman,
To wyglądać będzie na tendencyjne polecanie tego samego aparatu na tym forum,
ale D5100 z 18-105 ma teraz bdb cenę. Za porównywalny 600D z 18-135 musiałbyś dać ze 400zł więcej.
Pytanie czy ergonomia i menu będą ci pasowały.
Każda firma ma swoją specyficzną guzikologię.
do guzikologii canona nie jestem ekstremalnie przywiązany więc myślę, że nie będzie to problem.
Dzięki - poczytam o tym aparacie. Dzięki również za odpowiedź odnośnie canona 600d - wydedukowałem, że nie powinien robić gorszych zdjęć...
dcs [Usunięty]
gryman,
Możesz też zobaczyć Pentaxa K-30 + 18-55 -bardzo fajny, uszczelniony itd.
dzięki ale wolałbym ograniczyć się do canona i nikona. Czasu nie mam dużo na zakup a jak zacznę się jeszcze pakować w Pentaxy, Sony, Olympusy to wpadne w depresję...
dcs, IMHO poruszasz kompletnie nieistotne rzeczy - gryman chce po prostu korpus EL z podstawowym obiektywem. Zaczął od C, bo miał wcześniej model tej firmy, obecnie czy to będzie C, N czy P, a może S, to wsio ryba. Można równie dobrze rzucić kostką czy ciągnąć losy Ewentualnym plusem dla Nikona może tu być komplet z 18-105VR, który jest tani i bardziej "uniwersalny" niż typowe 18-55.
Ja wiem, że K-30 prezentuje ze wszystkich tu wymienionych najlepszą ergonomię, a wespół z D5100 najlepszy obrazek (o ile robi się coś więcej niż naciśniecie spustu i zgranie jotpega z karty), ale to trochę na wyrost skoro aparat ma po prostu "robić ładne zdjęcia" i przy tym nie gorsze od 450D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10