Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dcs, nie głuchy telefon lecz konfrontacja słów sprzedawcy z szerszą opinią. Co do wypychania towarów to raczej tyczy się to Sony, ale 600D być może też, robią miejsce dla 650.
Wszystkich może dotyczyć.
Nie znamy umów sklepów z dystrybutorami i tego na co kładziony jest nacisk w danej chwili w danym sklepie/sieci.
Z drugiej strony może polecał od serca, ale sprzedawcy w dużych sieciach mają targety i produkty które w danym okresie "promują".
Od wykonania planów naliczane są premie /czasami zbierają punkty, które przelicza się na kasę/
Wszystkich może dotyczyć.
Nie znamy umów sklepów z dystrybutorami i tego na co kładziony jest nacisk w danej chwili w danym sklepie/sieci.
Z drugiej strony może polecał od serca, ale sprzedawcy w dużych sieciach mają targety i produkty które w danym okresie "promują".
Od wykonania planów naliczane są premie /czasami zbierają punkty, które przelicza się na kasę/
dokładnie, sam słyszałem rozmowę sprzedawców, wszak dotyczącą telewizorów, ale tłumaczyli koledze który był akurat chory gdy było szkolenie, i mówili mu, które które tv ma polecać <marka i model> i za sprzedaż każdego egzemplarza będzie miał premię pieniężną <kwoty nie pamiętam> Sprawdziłem wtedy to i wchodziła jakaś nowa generacja/seria tych tv i wypychali stare modele.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012
mrafal21,
Canon sprzedaje bardzo dużo aparatów.
Zawsze po wprowadzeniu nowego modelu leży w sklepach dużo poprzedników /fakt, że często wprowadza nowe, mało różniące się modele/.
Zobacz ile jest jeszcze dzisiaj na all. nowych 550D http://allegro.pl/listing...4&change_view=1 /poprzednika 600D/. Ile 600D http://allegro.pl/listing...4&change_view=1 Pomyśl ile leży w sklepach. A jest już przecież Canon 650D.
doradzono mi kupno Canona, ze względu na łatwiejszą obsługę, ważną przy pierwszej lustrzance,
Na "zielonym" to jeden pies, a ręczne/półautomatyczne ustawianie ekspozycji nie zmieniło się od dziesięcioleci (no, mamy kółko zamiast pierścienia, itp. ) Tyle, że w półce, w którą celujesz, jest mniej wygodne. Pewne rzczy pochowane będą w menu, ale nawet na tym poziomie można zapewne najpotrzebniejsze z nich zmianiać z poziomu ekranu informacyjnego lub jakichś skrótów. Obsługa lustrzanki to nie dziesiątki bliżej niezidentyfikowanych "funkcji", tylko zwykłe ustawienie ekspozycji, kadru i ostrości.
Paradoksalnie, im bardziej zaawansowany korpus tym "prostszy" w obsłudze, bo pozbawiony pier dół pchanych masowo do korpusów EL, typu programy tematyczne czy inne hadeery...
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 08:13 ]
mrafal21 napisał/a:
Nikt natomiast nie odpowiedział mi na moje wcześniejsze pytanie, o cenę dodatkowych obiektywów w przypadku Canona i Nikkora.
A jak sobie wyobrażasz odpowiedź na takie pytanie?
Najpierw trzeba mieć pojęcie o tym czego się potrzebuje, bo po to mamy wymienną optykę żeby korzystać z jej specjalizacji, a potem sprawdzić cenę.
A jak chcesz pobieżnie rzucić okiem na ceny, to wystarczy dowolna wyszukiwarka w rodzaju Ceneo czy Skąpiec lub wizyta w sklepie foto. Chyba nawet można na to wpaść samemu
lotofag, faktycznie bardziej zaawansowane lustrzanki mają więcej pokręteł do regulacji bez szukania w menu, jednak próg finansowy jest dla mnie nie do przeskoczenia, w totka nie trafiłem 30 mln wtedy kupiłbym sobie 5D...
Co do cen obiektywów to wpadłem na ten pomysł i szukałem na własną rękę na allegro i ceneo, ale niektóre obiektywy różnią się drobnymi parametrami, a różnica w cenie kolosalna, a jak podkreślałem jestem totalnym amatorem który dopiero zaczyna, więc nie potrafię jeszcze rozszyfrować wszystkiego z opisów.
mrafal21, co do obiektywów, to nie da się powiedzieć, że do danej marki są droższe, a do innej tańsze. Wszystko zależy od tego, w jaką półeczkę celujesz i czasem od konkretnego modelu zależy. Dodatkowo, zarówno do Canona jak i Nikona (a także do Sony i Pentaksa) są też dostępne obiektywy firm trzecich, które przeważnie kosztują tyle samo lub bardzo podobnie, bez względu na rodzaj bagnetu.
w media expert sprzedawcy maja sie znac na wszystkim, a co jest do wszystkiego...
przed zakupem lustrzanki bylem w media expert pomacac d5100 i 650d i pan mi zaczal opowiadac, ze lustrzanki sa dla ludzi, ktorzy chca robic profesjonalne zdjecia, lustrzanki kupuja profesjonalisci i inne podobne teksty.
nowe obiektywy o stalych ogniskowych do d5100 kosztuja od okolo 750zl brutto.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Wrz, 2012
mazbasi,
mazbasi napisał/a:
Tylko dwa tyle kosztują: 35 i 50 f/1.8.
A czy napisalem, ze wszystkie tyle kosztuja? Napisalem "od".
Ja jestem bardzo zadowolony z D5100. Na poczatku myslalem o Pentaxie, pozniej za namowa ludzi z tego forum rozwazalem D5100 i D90. Zdecydowalem sie na lepsza matryce i poki co nie zaluje.
Na pewno fajnie byloby polaczyc matryce i ergonomie, czyli kupic D7000, ale nie te pieniadze jeszcze.
Ale ja malo z aparatu korzystam, kupiony zostal dla zony.
Ja jestem bardzo zadowolony z D5100. Na poczatku myslalem o Pentaxie, pozniej za namowa ludzi z tego forum rozwazalem D5100 i D90. Zdecydowalem sie na lepsza matryce i poki co nie zaluje.
Na pewno fajnie byloby polaczyc matryce i ergonomie, czyli kupic D7000, ale nie te pieniadze jeszcze.
Dokładnie, ja mam ten sam dylemat, fakt D7000 to już za wysoka półka cenowa, nawet przy opcji kupna na raty. Jeszcze raz dokładnie przeczytam post porównujący D5100 a D90. Ogólnie już wiem, że to ergonomia, dodatkowy wyświetlacz kontra matryca, obrotowy ekran i trochę nowsza technologia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11